Lenkene merket med * i dette innlegget er reklame (affiliate). Du kan stole på at jeg aldri vil anbefale noe jeg ikke selv har testet og synes er bra.

Å drive blogg er mye arbeid. MYE.

De fleste som ikke har blogg selv, skjønner nok ikke egentlig hvor mye arbeid det faktisk er. Å gjøre research, skrive, tenke på SEO, lage bilder, poste på sosiale medier og følge opp spørsmål og kommentarer. I tillegg kommer ting som budsjett og kontakt med sponsorer, hvis du har det. Blant annet.

Som sagt, mye arbeid.

Da er det viktig å legge til rette for at alt går så smidig som mulig, så ikke du skaper mer arbeid enn nødvendig! Heldigvis finnes det flere verktøy, nettsider, plugins og programmer som kan hjelpe deg med det.

Jeg har blogget i mange år, og har prøvd mange forskjellige verktøy og hjelpemidler. Noen har jeg ikke likt, mens andre har blitt favoritter jeg alltid installerer eller bruker.

Her er 13 fantastiske verktøy jeg bruker på bloggen

– alt fra geniale programmer og plugins til nettsider!

Bloggplatform: WordPress.org

Den første bloggen jeg opprettet, var på blogspot. Det fungerte helt greit, da jeg ikke hadde store planer. Jeg var besøksvenn for Røde Kors, og blogget om besøkene mine hos en eldre dame. Men da jeg ville opprette en dessertblogg, skjønte jeg at blogspot ikke var plassen. Det hadde ikke den funksjonaliteten jeg ønsket, og ikke kunne jeg få det så pent som jeg ville, heller.

Etter mye research, endte jeg opp med wordpress.org, som også kalles self hosted WordPress. Det krever litt arbeid å sette seg inn i, men når du først har satt det opp, er det et helt fantastisk verktøy! Du kan ha nettbutikk, du kan ha medlemsinnlogging, og du kan installere maler og plugins som gjør at bloggen din får akkurat den funksjonaliteten eller utseendet du vil! Jeg kommer sannsynligvis aldri til å drive en blogg på noe annet enn wordpress.org.

PS: Det er forskjell på wordpress.org og wordpress.com!

Hosting: Siteground*

Å velge riktig host ER så viktig! Mange skjønner faktisk ikke hvor viktig det er. En host er der bloggen din bor. Det er firmaet som driver stedet der alle bildene og filene dine oppbevares.

Det er mange ting som avgjør om hosten er god. To av de mest populære er BlueHost og GoDaddy. Jeg har brukt begge, og vært misfornøyd med begge. Hovedproblemet var at bloggen ble treg, og siden var ofte nede. Det betyr at de gjør en dårlig jobb. At siden laster fort, er noe av det aller viktigste for bloggen din!

Fakta er at hvis det tar for lang tid, klikker folk seg ut. Grensen ligger stort sett rundt 3 sekunder. Internett er utålmodig! (Du kan du teste hastigheten på din side her.)

[Tweet «At siden din laster fort er viktig. Grensen ligger rundt 3 sekunder. Internett er utålmodig!»]

Jeg valgte å bytte til Siteground. De er litt dyrere, men du får valuta for pengene. Bloggen laster fortere, og kundeservicen er fantastisk! Mens jeg alltid sto minst 20 minutter i kø hos BlueHost, får jeg svar i løpet av 1 minutt hos Siteground. De er ekstremt hjelpsomme, og gjør gjerne arbeidet for deg. Hvis du må legge inn noe i databasen, og ikke skjønner bæret av hvordan du gjør det, så er det bare å si det. De gjør de det for deg. Elsk! 

Kommentarfelt: Disqus

WordPress kommer med sitt eget kommentaroppsett, og det fungerer helt greit. Det finnes også mange kommentarfelt-plugins du kan installere. Jeg har valgt å bruke Disqus, som er veldig populært blant amerikanske bloggere. Det er et felles kommentarsystem, som gjør at hvis du har konto og er innlogget, er det enkelt å legge igjen kommentarer. Du er innlogget automatisk på alle blogger som bruker Disqus. Den ser også veldig pen ut, og det er enkelt for deg som eier bloggen å få varsel om nye innlegg og holde oversikten på hjemmesiden til Disqus. Her har du også oversikt over alle kommentarer du har lagt igjen, både på din blogg og andres blogg.

En annen fordel, er at den legger ved lenken til bloggen din på alle kommentarene du legger igjen. Hvis du er flink til å kommentere på andres blogger, får du vist frem bloggen din til mange potensielle lesere.

Plugin: Essential Grid

Jeg bruker Essential Grid både på dessertbloggen min og Blogg Bedre. På dessertbloggen bruker jeg den til arkivsiden og en oversikt over mine mest populære innlegg. På Blogg Bedre bruker jeg den til biblioteket hvor jeg har samlet alle de gratis sjekklistene, PDF-ene og dokumentene jeg har laget til deg.

Du kan selv tilpasse hvordan du vil ha det. Du kan velge forskjellig utseende, farger, skrifter, hvor mange rader og kolonner den skal vise og om den skal ha tekst eller bare tittel på bildet. Den koster $29 å kjøpe per blogg du vil installere den på.

Nyhetsbrev: CONVERTKIT*

Hvis ikke du har begynt å samle e-postadresser på bloggen din, bør du begynne NÅ. Facebook og Instagram kan endre sine algoritmer når som helst (som de allerede har gjort), og plutselig mister du masse følgere eller må begynne å betale for å bli sett. Med en e-postliste har du kontroll, og kan snakke direkte til dem når du vil, hvordan du vil.

Her er alt du trenger å vite om e-postlister og 5 grunner til at du må starte en liste nå!

For å samle adresser og sende e-poster, må du ha en e-posttjeneste. Det finnes mange, men de aller fleste som begynner å samle e-poster, bruker MailChimp. Det har jeg også gjort i flere år, og det er et godt verktøy som er gratis frem til du når 2000 følgere.

Da jeg startet Blogg Bedre, valgte jeg å bytte til ConvertKit. Det er bygget opp på en annen måte. I stedet for at man har forskjellige lister folk melder seg på, slik som i MailChimp, har man kun én liste i ConvertKit. Men alle merkes med tags for hva de er interesserte i. Jeg liker denne måten godt!

ConvertKit har gratisplan, og hvis du vil teste kan du registrere deg her! *

Sosiale medier: Buffer

Har du lagt merke til at mange av de store bloggerne og bedrifter alltid er så flinke til å poste innlegg på sosiale medier hele tiden? Det er ikke fordi de sitter foran PC-en eller med mobilen i hånda hele dagen. Det er fordi de bruker tjenester hvor de kan planlegge innleggene på forhånd.

Det finnes mange å velge mellom. Noen er gratis, andre koster. Noen har bare Twitter, andre dekker alle de mest vanlige kanalene.

Jeg har valgt å bruke Buffer. Den har en gratisversjon hvor du kan planlegge 10 innlegg på Facebooksiden eller gruppen din (du må velge en), Twitter, LinkedIn og Google+. Jeg har betalingsversjonen (90 kroner i måneden), og da kan jeg planlegge inntil 100 innlegg på både Facebooksiden og gruppen, Instagram, Twitter og Pinterest.

Les også: Hvorfor du ikke må være på alle sosiale medier

Sosiale medier: SumoMe

Det er viktig at innholdet på bloggen din er lett å dele på sosiale medier. En liten bortgjemt knapp i bunnen av innlegget gir ikke mye trafikk! Det finnes mange plugins du kan bruke, jeg har valgt SumoMe.

Med SumoMe får du knapper som lenker til deling til alle de store kanalene, og du kan selv velge hvilke du vil fronte. Knappene er festet, sånn at når du scroller nedover et innlegg, blir de med nedover, eller de ligger fast i bunnen på mobil. Det er helt genialt, fordi de fleste vil jo gjerne lese innlegget før de vet om det er verdt å dele. Det ikke så mange som gidder å scrolle helt opp igjen for å finne deleknappen, men med SumoMe ligger den alltid tilgjengelig til siden av der de leser.

Du kan velge hvor store knappene skal være, formen på dem, og sette fargene slik at de passer til bloggens farger. Det finnes også mange andre funksjoner, som kontaktskjema, e-postliste og heat maps. Jeg bruker gratisversjonen, som fungerer helt fint. Ønsker du enda flere funksjoner, kan du oppgradere.

Bilder: TinyPNG

Akkurat som at en dårlig host kan gjøre at nettsiden din er treg, gjør også store bilder at den tar lengre tid å laste. Men, bilder er jo en superviktig del av innholdet, så vi vil jo ha så gode og skarpe bilder som mulig! Derfor bruker jeg TinyPNG. Det er en nettside som komprimerer bildet ditt og reduserer filstørrelsen, uten å redusere størrelsen på bildet (målene) eller kvaliteten. I tillegg er det superenkelt å bruke. Hurra!

Bilder: Photoshop

Hvis du tar bilder selv, bør du absolutt finne en måte å redigere dem på før du legger dem ut. De aller fleste bilder trenger en liten justering, enten det gjelder å lysne skygger litt, eller øke kontrasten litt. Jeg bruker Adobe Photoshop, men det er et litt avansert og dyrt verktøy. Det koster litt over 200 kroner i måneden. Det finnes gratisalternativer som fungerer fint, for eksempel GIMP. De har stort sett de mest grunnleggende verktøyene du trenger.

Tekst: Coschedule Headline Analyzer

Det er flere grunner til å ha fokus på titler. Å bruke riktige ord i titlene, kan gjøre at du får bedre SEO. Da blir bloggen lettere å finne på Google og Pinterest. I tillegg gjør jo gode titler at folk får lyst til å lese blogginnlegget ditt.

Det finnes enkelte faktorer som gjør én tittel bedre enn en annen, og analyseverktøyet til CoSchedule er veldig bra å bruke. Man kan kun legge inn engelske titler, men jeg pleier å oversette tittelen jeg har i tankene til engelsk og legge den inn. Selv om det ikke blir helt riktig, så gir den allikevel en god pekepinn på om jeg er på riktig spor. Forsøk med forskjellige varianter og se hvilke som gir best score (0-100), og les litt om de fire ordklassene den deler ordene dine inn i. Jeg putter alle titlene mine gjennom dette verktøyet!

Bonustips: Legg inn titlene til konkurrentene som har skrevet om det samme, og se hva slags score de får! Så kan du sørge for at din tittel er bedre 😉

Tekst: Hubspot Topic Generator

“Åhr, jeg MÅ skrive et blogginnlegg i dag, men jeg aaaaaaaner ikke hva jeg skal skrive om!” Alle bloggere har hatt denne tanken. Noen ganger har man null inspirasjon, og står helt fast. Da er Hubspots Topic Generator genial! Skriv inn tre ord som er relevante for innholdet ditt, og vips så gir den deg forslag til innlegg! Det er selvfølgelig ikke alltid de er like relevante eller fungerer, men uansett så får det tankene dine i gang. Det kan gjøre at du kommer på masse andre blogginnlegg selv, fordi du får et lite spark i rumpa.

Design: Creative Market*

Jeg elsker denne siden. Elsker! Creative Market er en nettbutikk hvor du kan kjøpe mer eller mindre alt du trenger av kreativt innhold. Jeg har kjøpt skrifttypene til bloggen her (denne og denne), jeg har kjøpt malen til Blogg Bedre her, jeg har kjøpt malen til dessertbloggen min her, og jeg har kjøpt grafiske ikoner og elementer. Det som er så fint, er at det er ikke en stor bedrift som lager og selger ting, dette er en markedsplass. Her er det vanlige folk som deg og meg som selger det de lager. Mange av dem har blogger, og selger ting på siden. Hvis du lager noe som kan passe inn på Creative Market, kan du søke om å få ha din egen butikk her.

Bonustips: Hver mandag deler de ut 6 ting gratis, klikk på free goods i toppen av siden!

Design: Indesign

Dette er det største og beste programmet du kan ha til design. Det er ganske avansert hvis du ikke har brukt Adobe tidligere, men det finnes mange gode tutorials. Det koster rett over 200 kroner i måneden.

Jeg bruker Indesign til mer eller mindre alle grafiske elementer. Jeg lager de faste bildene til Facebookgruppen min i Indesign, bildene til blogginnleggene, og bilder til Instagram.

Det finnes et veldig bra gratis alternativ, hvis du ikke har råd eller mulighet til å bruke Indesign. Før jeg investerte i det selv, brukte jeg Canva. Her kan du lage dine egne grafiske elementer. Du kan bruke dine egne bilde eller kjøpe bilder de har i basen sin. Du kan lage ditt eget design helt fra bunnen av, velge mellom ferdige maler, eller kjøpe maler og tilpasse dem til ditt design. Du kan bytte farger og gjøre det slik du vil. De har også maler til Pinterest, Facebook, Instagram etc, slik at bildene dine alltid har riktige mål.

Hva er dine favorittverktøy, enten det er nettsider, plugins eller programmer? Fortell i kommentarfeltet!

Author: Blogg Bedre

Jeg lærer ambisiøse bloggere som deg hvordan du kan bygge en suksessfull blogg som kan hjelpe deg til å leve det livet du ønsker. På Blogg Bedre får du tips, råd, sjekklister, verktøy, hjelpemidler og masse annet som hjelper deg til å bygge en suksessfull blogg.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

9 thoughts on “13 fantastiske verktøy jeg bruker på bloggen min

 1. Geniale tips, Lene. Tusen takk. Bruker noen av dem fra før, og noen ønsker jeg ikke, men et par av disse er wow for meg 🙂

  Posted on 13. september 2016 at 20:14
  1. Så bra, Kristin! Bare hyggelig, håper de sparer deg masse tid og arbeid 🙂

   Posted on 13. september 2016 at 20:22
 2. Åh jeg digger denne bloggen! Det er så mye bra her! Jeg skal sjekke ut en del av verktøyene nå! 😀

  Posted on 21. september 2016 at 08:32
  1. Hihi, hurra! Tusen takk for fine ord 🙂 Jeg håper du finner masse nyttig!

   Posted on 21. september 2016 at 10:06
 3. Jeg har endelig tatt meg selv i nakken og sjekket ut TinyJPG. Og nå blir jeg oppgitt over meg selv for at jeg ikke har gjort det før, for det er jo kjempeenkelt. Haha! Ja ja. Det jeg lurer på er om det holder at jeg komprimerer bilder som jeg laster opp på bloggen fra nå av, eller om jeg bør gå tilbake og fikse bilder i tidligere publiserte innlegg også?

  Posted on 18. mai 2018 at 11:43
  1. Det er egentlig litt opp til deg, hva du har tid og ork til. Det vil hjelpe på lastetiden hvis du gjør det, men det finnes også plugins du kan bruke som gjør disse tingene. Jeg bruker ikke det selv, så jeg har ingen jeg har testet. Men denne saken fra WP beginner forklarer det enkelt 😊 http://www.wpbeginner.com/plugins/how-to-bulk-resize-large-images-in-wordpress/

   Posted on 18. mai 2018 at 11:46
   1. Takk for svar. Det skal jeg sjekke ut 🙂

    Posted on 21. mai 2018 at 13:21
 4. Hei Lene!

  Nok en nyttig samling av verktøy som kan forbedre hjemmesiden/bloggen.

  Og ja, jeg bruker også TinyPNG, men synes «Smush» er enda et hakk bedre.

  Angående Photoshop: Normalt liker jeg ikke å bruke programmer hvor man må betale «månedsleie», men foretrekker heller å kjøpe programmet (en gang for alle).

  Affinity Photo koster rundt 500,- kr. (en gang!), og er like bra som Adobe Photoshop.
  Mener jeg.

  Til slutt vil jeg nevne at alle mine nettsteder bruker WPS Hide Login (gratis), en plugin som reduserer muligheten for at hackere skal finne login-siden til WP hjemmesiden.

  Vennlig hilsen,

  Jan Evensen
  HjemmesideSkolen.com

  Posted on 15. mai 2019 at 01:17
  1. Takk for tips 😊

   Posted on 15. mai 2019 at 04:00