En rød sirkel. 7 varsler. Pulsen stiger. Klikker. Fire kommentarer. De venter på svar. Pulsen stiger mer. Skuldrene hever seg. Svarer. Skynder meg. Taste, taste. Publiser. Taste, taste. Publiser.

Legger ned mobilen. Lukker nettleseren. Utslitt.

Sånn hadde jeg det veldig ofte om kveldene. Jeg var utslitt og utmattet. Jeg hadde høy puls og anspente skuldre. Jeg hadde hele tiden en følelse av å måtte noe. Burde noe. Noen ventet på noe fra meg.

Jeg skjønte at det ikke kunne være sånn. Jeg kunne ikke ha det sånn. Men i starten skjønte jeg ikke hva som forårsaket det, eller hvordan jeg skulle fikse det.

Jeg går turer, hører på podcast og mediterer. Det hjelper meg til å redusere stresset, og jeg har fortalt om det tidligere.

Les mer: Mine 3 beste måter å takle stress

Men jeg merket at det ikke alltid hjalp. Det var ikke nok. Jeg kunne sitte og se på TV, og føle at det var noe annet jeg burde gjøre. Klarte ikke å slappe av. Være til stede.

Til slutt skjønte jeg hva som forårsaket den uroligheten jeg stadig hadde i kroppen.

Facebook.

Litt for stor trang til å hjelpe

Helt seriøst. Det var Facebook!

Plutselig gikk det opp for meg at Facebook stresset meg kraftig, særlig på kveldene. Jeg ble forstyrret i ting jeg jobbet med på bloggen, jeg ble forstyrret da jeg så på TV. Når jeg prøvde å koble av, så lå Facebook fortsatt der og ropte.

Jeg er av natur en såkalt people pleaser. Jeg liker ikke å skuffe. Og jeg liker å hjelpe når jeg kan. Derfor følte jeg for eksempel at når medlemmene i den private Facebookgruppen min spurte om noe, måtte jeg svare. Med en gang.

Jeg har jo opprettet gruppen for å kunne hjelpe. Og det samme med Facebooksiden min. Jeg vil være der for deg, og svare på spørsmål du måtte ha.

Men jeg innså at jeg ikke kunne gjøre det hele tiden. Hele døgnet.

facebook avbrøt meg hele tiden

Det gikk opp for meg, litt etter litt, at det å være tilgjengelig på Facebook på kvelden faktisk forstyrret meg mye. Det gjorde blant annet at jeg falt ut av arbeidet jeg holdt på med, fordi når det kom et varsel gikk jeg ut og sjekket.

Siden jeg har en vanlig fulltidsjobb ved siden av bloggingen (enn så lenge!), så blir det til at kveldene er da jeg har tid til å jobbe med bloggen. Det er da jeg kan sette meg ned og skrive. Tenke. Lage. Planlegge.

Og å hele tiden hoppe ut og inn mellom Facebook og arbeidet gjorde meg frustrert, sliten og for å være ærlig, irritert.

Jeg måtte sette noen regler. For meg selv. Og jeg måtte jobbe med tankene mine. Jeg måtte finne en måte å få mindre stress.

Det har utviklet seg litt over tid, men nå har jeg innført 3 regler som jeg følger hver dag. Konsekvent. Og det hjelper. Det funker. Det er bedre for både bloggen og meg.

Her er de 3 reglene jeg har innført, som gir meg mindre stress:

1. Jeg sjekker ikke Facebook etter klokken 18

Dette er et stort steg, folkens. Og du tenker kanskje, hæ? Men det er helt sant. Jeg er ikke inne på Facebook etter klokken 18. Og jeg ELSKER DET.

Helt seriøst. Det er det beste jeg har gjort på lenge.

Jeg hadde kjent på behovet en stund, og hadde allerede redusert tiden jeg brukte på Facebook. Men etter en god prat og litt pushing fra flinke Rie i Bedre Bedrift, innførte jeg klokken 18 som regel.

Jeg er pålogget mye av dagen på dagtid, også fordi Facebook er en del av den vanlige jobben min og jeg må være der. Jeg svarer på spørsmål jeg ser, liker og kommenterer og engasjerer meg i både siden og gruppen.

Men når klokken bikker 18, er det over. Da sjekker jeg ikke Facebook igjen før jeg har stått opp neste dag. Jeg er helt overbevist om at det ikke er et problem for noen. Jeg tror vi er blitt så vant til at vi må svare med en gang, være pålogget døgnet rundt, at vi tror at bloggen (eller verden) går under hvis ikke.

Det er ikke sant.

For eksempel så er Facebookgruppen min fylt med andre flinke folk som kan masse, og de trår til og svarer når noen spør om hjelp. Det er ikke alltid jeg trenger å svare, fordi noen andre har allerede svart veldig bra. Og de som ikke har fått svar, de svarer jeg på morgenen når jeg går igjennom innleggene på Facebook.

Alle får svar. Bare ikke nødvendigvis etter 2 minutter. Og det går helt fint.

2. Flyttet Facebook-appen til siste side på mobilen

Dette var også en utrolig deilig ting å gjøre. Jeg hadde Facebookappen på første siden, altså den skjermen som åpner seg når jeg åpner mobilen. Appen var det første som møtte meg. Med sin røde sirkel og varsel om ting som ventet på meg. UGH!

Løsningen var like enkel som genial. Jeg flyttet appen til siste side på skjermbildene mine. Nå ligger den på skjerm nummer 4, en side jeg ikke sveiper meg så ofte til. Det ligger ingen apper jeg trenger hver dag der, så jeg må ikke inn der etter klokken 18.

Jeg tuller ikke når jeg sier at jeg faktisk glemmer at Facebook finnes av og til! Det er helt sant.

Jeg sjekker ikke appen med en gang jeg våkner og fortsatt ligger i senga. Jeg står opp, spiser og drikker en kaffe. Så setter jeg meg ned for å jobbe, og da er det faktisk ganske ofte at jeg tenker «Åja, Facebook, ja! Det må jeg sjekke».

Det er så digg!

3. Har ikke oppe Facebookfanen når jeg jobber

Denne regelen er også utrolig nyttig. Selv om jeg er pålogget på dagtid, så hender det at jeg lukker Facebook allikevel. Når jeg sitter og jobber, for eksempel. Så ikke jeg skal bli forstyrret av at jeg ser det kommer en parantes med antall varsler, og jeg skal bli fristet til å gå inn og sjekke.

For eksempel nå som jeg satte meg ned for å skrive dette blogginnlegget. Jeg hadde Facebook åpent i Chrome, så da lukket jeg den, og sjekker ikke før jeg er ferdig med å skrive dette innlegget. Da kan jeg ta meg 5 minutter og gå igjennom eventuelle varsler som har kommet i mellomtiden.

Så, der har du 3 regler som gir meg mindre stress, og som alle faktisk handler om Facebook. Nå skal jeg absolutt påpeke at jeg ikke har klart å fjerne all følelse av stress ved å innføre disse reglene. Jeg har ikke klart å bli Buddha. Det er fortsatt en del stress i kroppen min, men det kommer mye av at jeg fortsatt har en fulltidsjobb mens jeg jobber så mye med bloggen ved siden av.

Jeg vet hva løsningen for det også er. Jeg er ikke der riktig ennå, men snart 😉 Og i mellomtiden, så har i alle fall disse tre reglene gjort hverdagen litt enklere med mindre stress.

Hvordan er det med deg? Kanskje du kan trenge å innføre noen liknende regler for å få mindre stress?

Jeg vil absolutt anbefale deg å teste det i en periode i alle fall, jeg kan nesten garantere at du kommer til å synes det er en lettelse!

Author: Blogg Bedre

Jeg lærer ambisiøse bloggere som deg hvordan du kan bygge en suksessfull blogg som kan hjelpe deg til å leve det livet du ønsker. På Blogg Bedre får du tips, råd, sjekklister, verktøy, hjelpemidler og masse annet som hjelper deg til å bygge en suksessfull blogg.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

8 thoughts on “3 enkle regler jeg har innført som har gitt meg mye mindre stress

 1. Jeg har ikke varsler på en eneste app! Har ikke face som app på mobil men går inn via safari. Men kl 18 regelen likte jeg. Tror jeg innfører det samme her ….

  Posted on 27. mars 2018 at 19:00
  1. Åh, så flink du er! Jeg har ikke kommet så langt ennå at jeg har slått av alle varsler. Men det høres ganske deilig ut! Og ja, test klokken 18-regelen, jeg synes det er en befrielse! 🌸

   Posted on 27. mars 2018 at 19:16
   1. Jeg har egentlig aldri hatt på varsler på mine mobiler opp igjennom årene. Jeg orker ikke. Det har stresset meg veldig. Siden jeg jobber i helsevesenet kan jeg heller ikke bruke facebook på dagtid annet enn å sjekke litt i lunchen 🙂 Men jeg har vært ille hjemme, på morgenen før jobb har vel egentlig vært den tiden jeg har vært der mest – og etter middag en stund… og utover kvelden… huff…

    Posted on 27. mars 2018 at 20:21
    1. Hehe ja, det er så gjort fort å bli dratt inn når man kan.

     Posted on 27. mars 2018 at 21:32
 2. Hei Lene! Ja Facebook er en stressende greie … jeg er som oftest på om morgenen, en liten tur i lunchen og så en gang til i løpet av ettermiddag/tidlig kveld. Jeg har begrenset scrollingen på Face slik at jeg ikke blir sittende og se på alt mulig. Det blir mest at jeg sjekker grupper etc.

  Men på instagram sier målingene mine at de som ser på min insta er mest aktiv faktisk kl 21 om kvelden. Eller enkelte dager (søndag og mandag) kl 18.00. Da prøver jeg å poste da og så surrer jeg rundt og klikker liker rett etter jeg har postet. Det kl 21 passer meg egentlig litt dårlig, for da har jeg lyst til å se tv og spise kveldsmat. Så blir dette litt forskjøvet.
  Beth Kirby (Local milk) sier i sin podcast at hun har funnet at kl 17 er det beste tidspunktet for henne å poste på instagram når hun er i Europa, (hun er amerikansk) for da er alle våkne. Jeg prøvde kl 17 en ettermiddag og var aktiv etterpå men det fungerte ikke særlig bra.
  Hm
  Så det stresser meg litt faktisk… what to do????

  Posted on 12. september 2018 at 06:45
  1. Hei Mette! Ja, det er et godt eksempel på at man må prøve og feile, og finne hva som fungerer for seg. Det stemmer sikkert med kl 17 der hun var, i Frankrike eller Italia for eksempel. Men kl 17 i Norge er vi opptatte med å spise middag. Kl 20-21 stemmer nok mye bedre. Du bruker jo planoly? Bare sett den til å publisere kl 21, så kan du spise kveldsmat og se på TV 😊

   Posted on 12. september 2018 at 10:39
 3. Smart. Lurt å ha noen regler i dette massivet 🙂 Vil øve meg på dette 🙂

  Posted on 12. november 2019 at 10:19
  1. Ja, det kan fort bli litt mye hvis ikke! Håper det hjelper 😊

   Posted on 12. november 2019 at 11:19