Noen ganger er man superheldig, og opplever at et innlegg går viralt. Plutselig deles det av alt og alle. Men som regel går det over, og det er ikke de få virale innleggene man lever av på bloggen.

Det som egentlig betyr noe, er hvor mye trafikk du klarer å skape til alle innleggene dine. Hvor mange som finner bloggen din til vanlig.

Det finnes mange ting som er med å påvirker om og hvordan leserne finner innholdet ditt, og god SEO er en av de viktigste.

Les mer om SEO og hvordan det kan gi mer trafikk til bloggen din her!

Et av elementene som påvirker bloggens SEO, er bilder. Bilder er en veldig viktig del av et blogginnlegg, og gode bilder kan absolutt være med på å gjøre at du får flere lesere.

Men det finnes enda flere måter du kan sørge for at bildene dine jobber for å skaffe deg enda flere lesere. Det er nemlig 3 ting du bør gjøre med bildene på bloggen for å få bedre SEO.

I begynnelsen da jeg begynte å blogge på den andre bloggen min, dessertbloggen, gjorde jeg ingen av disse tingene. Jeg gjorde faktisk alle tre tingene feil, altså det man ikke skal gjøre.

Så fant jeg ut at det er lurt å gjøre disse tre tingene, og etter at jeg begynte å gjøre det, har Google blitt min klart største traffikkilde! Det er selvfølgelig ikke kun på grunn av disse tre punktene, men de er definitivt med og bidrar. Bare se her:

Visste du at bildene dine er med og avgjør om bloggen din blir funnet på Google? Her er 3 ting du bør gjøre med bildene på bloggen for å få bedre SEO.

Husk at disse tingene ikke bare er viktige for Google, de hjelper deg også til å få bedre treff og mer trafikk fra Pinterest. Mange tror det er et sosialt medium, men det er faktisk en søkemotor, akkurat som Google.

Les mer om Pinterest og hvordan det kan hjelpe bloggen din her!

Her er 3 ting du bør gjøre med bildene på bloggen for å få bedre SEO:

1. Gi bildet et beskrivende navn

Google kan ikke lese bildet ditt. Søkemotorer kan ikke fysisk SE hva bildet ditt inneholder.

Si at du skriver et innlegg om kjoler og har et bilde av en kjole fra Zara. Da skjønner ikke Google at det er en kjole fra Zara hvis du kaller bildet DSC_3490. Du må kalle det “kjole fra Zara”.

Hvis det heter DSC_3490, og noen søker etter “kjole fra Zara”, vil ikke ditt blogginnlegg oppleves som relevant for Google, fordi det står ikke at det er kjole fra Zara.

Forhåpentligvis står det andre steder i teksten, sånn at Google allikevel skjønner at blogginnlegget ditt handler om det, men når søkemotorer bestemmer seg for hvilke resultater de skal vise, ser de på hvilke innlegg de tror er mest relevante.

Hvis ditt innlegg da har “kjole fra Zara” både i teksten, bildeteksten og som navn på bildet, er ikke Google i tvil om at det er relevant for den som søker på “kjole fra Zara”. Hvis det kun står ett sted, du for eksempel bare nevner det én gang i teksten, tror ikke Google at innlegget ditt er så relevant.

Visste du at bildene dine er med og avgjør om bloggen din blir funnet på Google? Her er 3 ting du bør gjøre med bildene på bloggen for å få bedre SEO.

2. Forminske det

Alle vil ha gode, høyoppløste bilder på bloggen sin. Selvfølgelig! Bilder er en viktig del av et blogginnlegg.

Men de er som regel veldig store, og tar mye plass. Det gjør at bloggen din tar lenger tid å laste, og du risikerer at folk går lei og ikke gidder å vente. Statistikk viser nemlig at internett er ekstremt utålmodig, og de klikker seg bort hvis ikke innholdet vises innen 3 sekunder. I tillegg ser Google også på hvor lang tid det tar å laste siden din, når den bestemmer seg for hvilke resultater den skal vise i søk. Er siden din umenneskelig treg (altså mer enn 3 sekunder), er det en sjanse for at Google straffer deg ved å ikke vise deg langt oppe i søket.

Hvis du lurer på om siden din er treg, kan du teste hastigheten på Pingdom eller Google Developers.

Det finnes flere verktøy som forminsker bilder, men jeg foretrekker å bruke nettsiden Tinypng. Den er helt genial, faktisk!

Få 12 andre geniale verktøy jeg bruker til bloggen min her!

Her laster du opp bildet du vil bruke i blogginnlegget ditt, og så komprimerer siden bildet for deg. Bildet beholder kvaliteten, det blir ikke uskarpt eller kornete. Det endrer heller ikke på selve størrelsen, så hvis bildet ditt for eksempel er 3000 pixler bredt, vil det fortsatt være det etterpå.

Den forandrer kun på filstørrelsen. Den viser deg også hvor mye plass den har spart deg for.

Du kan også laste opp mange bilder på en gang, og laste dem ned på en gang som en zip-fil.

Visste du at bildene dine er med og avgjør om bloggen din blir funnet på Google? Her er 3 ting du bør gjøre med bildene på bloggen for å få bedre SEO.

3. Fyll inn alt-tekst på bildet

Akkurat som at Google trenger et bra filnavn, trenger den også at du fyller inn feltet for alt-tekst.

Dette blir en slags tag til bildet, som søkemotorer leser, og bruker for å se hva bildet inneholder. Her kan du skrive inn mer informasjon enn i filnavnet. Jeg pleier å bruke teksten jeg bruker til å dele på Facebook, fordi den som regel er ganske forklarende.

BONUS: Teksten i dette feltet blir automatisk bildeteksten som følger med når noen vil pinne bildet ditt på Pinterest! Så jeg vil anbefale deg å skrive en god og beskrivende tekst.

Som regel finner du feltet for alt-tekst i egenskapene til bildet, uansett hvilken bloggplattform du er på. Akkurat hvordan det ser ut og hvor du finner egenskapene, kan nok variere litt fra plattform til plattform.

I WordPress kan du legge det til enten når du er inne i et blogginnlegg og laster opp et nytt bilde, eller du kan gå inn i medier, laste opp eller åpne et eksisterende bilde og legge det til.

Visste du at bildene dine er med og avgjør om bloggen din blir funnet på Google? Her er 3 ting du bør gjøre med bildene på bloggen for å få bedre SEO.

 

Gjør du disse tre tingene? 

Author: Blogg Bedre

Jeg lærer ambisiøse bloggere som deg hvordan du kan bygge en suksessfull blogg som kan hjelpe deg til å leve det livet du ønsker. På Blogg Bedre får du tips, råd, sjekklister, verktøy, hjelpemidler og masse annet som hjelper deg til å bygge en suksessfull blogg.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

7 thoughts on “3 ting du bør gjøre med bildene på bloggen for å få bedre SEO

 1. Takk for tips:) Hjelper det å gå inn i etterkant og fylle inn alt-tekst?

  Analiza

  Posted on 27. april 2017 at 00:07
  1. Hei Analiza! Ja, det gjør det 🙂 Det er aldri for sent! Google scanner (indexerer) siden din med jevne mellomrom, og da tar den det med neste gang.

   Posted on 27. april 2017 at 07:11
 2. Hei! Elsker virkelig bloggen din altså. Jeg bruker blogg.no som plattform, og lurer på om alt-tekst hos wordpres er det samme som alternativ tekst hos blogg.no? Det vet du kanskje ikke, men verdt å spørre. 🙂 Jeg har tidligere ikke være klar over SEO, eller i alle fall ikke visst hvordan man kan optimalisere den. Tusen takk for en super blogg. 🙂

  mvh. Lisa Malene, http://www.lisamalene.blogg.no

  Posted on 3. mai 2017 at 19:25
  1. Hei Lisa Malene! Tusen takk for så fine ord, jeg er veldig glad for at du finner god hjelp i bloggen min 😊 Jeg har aldri brukt blogg.no, men jeg regner med at det er det samme. Det er generelt ingen andre felt på bildene som heter noe lignende, da er det «bildetekst», «navn» og andre ord. Så bruk det feltet, det er nok det samme. PS: Den oppskriften din på Bánh Mì så forresten kjempegod ut, den må jeg prøve! 🙂 Ha en fin dag!

   Posted on 3. mai 2017 at 19:43
 3. Tusen takk for så utrolig mange gode tips! Bloggen din er så oversiktlig og gir oss bloggere så mange gode tips og anbefalinger 🙂

  Ang ALT-TEKST på bildet. Jeg har gått inn på media, og trykker på et bilde, endrer filnavnet og alt-tekst, selv om jeg lagrer det så blir ikke selve bildenavnet endret. Vil dette ta litt tid før det oppdateres? Eller er det for seint å endre det når det allerede er lagt til i et innlegg som er publisert?

  Hvis det ikke er for seint, tenkte jeg inn i media og endre navnet på alle bildene mine, men jeg gidder ikke gjøre det om det ikke fungerer i ettertid 😉

  Posted on 26. november 2017 at 19:40
  1. Hei Ida Marie! Jeg er veldig glad for at du finner hjelp i innleggene mine! 😊
   Og nei, du får dessverre ikke endret filnavnet etter at det er lastet opp. Kun lagt inn alt-tekst og endret visningsnavnet. Det er ikke superkrise med gamle bilder så lenge du legger inn alt-tekst, men start med å gi dem gode navn før du laster dem opp fra nå av 😊

   Posted on 26. november 2017 at 21:59
   1. Tusen takk for svaret 🙂 Ja da får jeg begynne å gjøre det før jeg laster opp, fra nå av 🙂

    Posted on 27. november 2017 at 12:31