Å bestemme seg for at du vil lage en blogg er lett. Å faktisk komme i gang kan derimot være ganske så vanskelig!

Mange føler at det fort blir overveldende og vet ikke helt hvordan de skal komme i gang, og blir i stedet litt handlingslammet.

Blogg Bedre er min tredje blogg. Jeg har også en matblogg som jeg startet i 2012, og før det hadde jeg en blogg om hvordan det er å være besøksvenn for Røde Kors.

Jeg visste absolutt ikke alt om blogging da jeg startet den første bloggen i 2009. Jeg visste faktisk ingenting, og jeg gjorde mange ting jeg nå vet er feil, eller som jeg burde gjort bedre. Men det er jo sånn det er med alt i livet, man lærer underveis og blir stadig flinkere!

Jeg har lært masse på de 8 årene jeg har blogget, og for hver blogg har jeg blitt mer seriøs. Jeg har satt meg mer inn i ting, og blitt litt bedre for hver dag.

Det er mye lærdom i prøving og feiling, og i dag tenkte jeg at jeg skulle dele noe av det jeg har lært med dere!

Her er 7 ting jeg har lært som jeg skulle ønske jeg visste da jeg startet å blogge:

1. Gjør alt ordentlig fra starten av

Bestem deg for at du skal ha ting på stell fra begynnelsen av. Ikke tenk at du skal fikse alt etter hvert. Det blir fort altfor mye og en uoverkommelig oppgave som du aldri får gjort noe med. Til slutt ender du opp med kaos, fordi du ikke rekker å fikse det.

Et eksempel på ting du bør gjøre riktig, er å skrive gode navn og informasjon på bildene når du laster dem opp til blogginnlegget ditt. Å ha et godt og beskrivende navn og å ha fylt inn alt-tekst på bildet er viktig for å få god SEO, altså bli funnet i søkemotorer som Google og Pinterest. Du orker å gjøre det hver gang du lager et nytt innlegg. Men du orker garantert ikke å sette deg ned og gi nytt navn og skrive inn alt-tekst på 200 bilder.

Les om 3 ting du bør gjøre med alle bildene på bloggen din her!

2. Komprimer bildene så de ikke tynger ned siden

Enten du bruker stock photos eller tar egne bilder, så er de ofte ganske store filer. Et bilde kan gjerne være 4-5 MB. Det er unødvendig høy kvalitet på nett, der det ofte holder med 300 kb. Tunge bilder gjør at siden din tar lengre tid å laste for dem som besøker den, og det gjør at du mister lesere og det gir deg dårligere SEO.

Les mer om SEO her!

Du bør komprimere alle bildene du laster opp til bloggen, og det finnes flere måter å gjøre det på. Du kan enten kjøre bildene gjennom nettsiden tinyPNG eller installere en plugin på WordPress.org-siden din som skalerer for deg.

Dette er også en av oppgavene du må gjøre hver gang, og ikke utsette til senere.

Se 13 nyttige verktøy som forenkler blogghverdagen min!

3. Alt trenger ikke være perfekt fra begynnelsen av

Sliter du med å komme i gang med bloggingen fordi du har prestasjonsangst? Føler du at alt må være perfekt før du lanserer bloggen? Er du redd for at du låser deg til noe du ikke liker om et år?

Dette er kanskje den største bekymringen for mange som starter sin første blogg, og noe av det jeg får flest spørsmål om.

Svaret er NEI, det trenger ikke være perfekt. Det bør faktisk ikke være perfekt! Fordi perfekt finnes ikke, og skal du vente på at noe er perfekt før du starter, kommer du aldri til å starte. Det beste er å bare komme i gang og så endre og justere underveis!

Sannheten er at du kommer til å lage eller skrive ting du ikke liker om et år. Men det er HELT normalt! Det er en del av den naturlige utviklingen. Jo mer du blogger, jo mer finner du din stil, din målgruppe og din branding. Du kommer til å endre deg, fordi du lærer mer om både deg selv og leserne dine.

4. Vit forskjellen på plattformene så du velger riktig

Det finnes nå ganske mange bloggplattformer å velge mellom når du skal starte blogg. Noen er enkle, andre er avanserte. Noen er gratis, noen koster noe.

Det er ikke umulig å bytte plattform etter at du har begynt, men det kan være litt tidkrevende og vanskelig. Derfor er det lurt å velge riktig plattform fra starten av.

Tenk igjennom hva du vil med bloggen din, og hvilke behov du både har nå, men også kommer til å ha om et år eller to. Hvis målet ditt for eksempel er å ha nettbutikk, må du velge en plattform hvor det er mulig å integrere en nettbutikkløsning.

Det er også viktig å være ærlig med deg selv om hva du er i stand til å bruke. Bare fordi “alle” bruker WordPress.org, betyr ikke det nødvendigvis at det er riktig for deg. Det er en plattform som krever teknisk forståelse og gjerne også litt kjennskap til CSS og koding, for eksempel. Hvis du synes det høres ut som gresk og du vet at du aldri klarer å lære deg slike ting, bør du vurdere en enklere plattform som Squarespace eller blogg.no.

Hvis du fortsatt ønsker og har behov for en avansert plattform men ikke kan det selv, må du beregne å leie inn noen til å gjøre det for deg eller vite at du har noen med litt kunnskap som du kan spørre.

5. Finn målgruppen din og lag en branding

Branding er en av tingene som naturlig endrer seg litt underveis som du lærer mer, men det er lurt å sette seg ned og lage en branding i begynnelsen uansett. Branding betyr at du definerer en stil både visuelt og språklig som tiltrekker seg målgruppen din.

Ved å bestemme helt konkret hvem målgruppen din er fra begynnelsen av, vil du raskere klare å fokusere innholdet ditt. Det er viktig at du er veldig spesifikk. Det holder ikke å tenke at du vil skrive for alle, du vil jo ha så mange lesere som mulig. Ved å prøve å treffe alle treffer du sannsynligvis ingen.

Det gjør ikke noe om dette må endres om et år eller tre, men å ha en slik kunnskap å jobbe etter i starten vil forenkle mye av arbeidet ditt. Hver gang du lurer på om det er noe du bør skrive om kan du tenke på målgruppen din og om det er noe de vil lese om.

Du kan se hvordan du finner hvem målgruppen din er her!

6. Sett deg kortsiktige og langsiktige mål

Dette var noe jeg ikke begynte med før til blogg nummer tre, altså Blogg Bedre. Men fy søren så effektivt og nyttig det er!

Jeg vil anbefale deg å tenke 6 måneder frem i tid og 12 måneder frem i tid. Lag en plan for hva du vil gjøre og oppnå for 6 måneder og innen det første året. Det kan være alt fra hvilke bedrifter du vil inngå samarbeid med, kurs du vil ta, antall følgere du vil oppnå og hvor mange blogginnlegg du skal skrive til konkrete mål du vil gjennomføre. For eksempel hvis du vil lage og selge noe, gi ut en bok eller andre ting.

Sjekk innom listen jevnlig og kryss av etter hvert som du oppnår målene dine. Når perioden nærmer seg slutten setter du deg ned og ser på de neste 6 og 12 månedene.

På den måten vil du alltid ha noe å jobbe mot, og du vil jobbe mer målrettet og effektivt.

7. Konkurrenter er venner du bør ta kontakt med

Det er ikke så lett å finne et tema å blogge om som ingen andre blogger om. Og det er nødvendigvis egentlig ikke så bra heller. Sannsynligvis har du konkurrenter til bloggen din, og det er en god ting!

For det første betyr konkurrenter at det du skriver om er noe folk er interessert i. Hvis ingen andre skriver om det, er sjansen stor for at det ikke er så veldig aktuelt eller interessant for så mange. At det er flere som skriver om det samme betyr at det er et marked.

For det andre er konkurrenter noen du bør snakke med og samarbeide med! Det er ikke sånn at det kun er plass til én blogger innen hvert tema. Konkurranse er ikke farlig! Det kan være veldig nyttig for dere begge å samarbeide! Kanskje du kan skrive et gjesteinnlegg på bloggen hennes, eller kanskje dere kan lage en video sammen?

Dere har sannsynligvis noen felles lesere, men dere har garantert noen forskjellige lesere også. Det er en fin måte å introdusere hverandre for nye lesere på. Og husk at det er ikke sånn at hvis dine lesere oppdager konkurrenten din kommer de til å slutte å følge deg. Sannsynligvis er de heller takknemlige for at du viser dem mer interessant og relevant innhold, og vil følge dere begge.

Svarte noen av disse punktene på spørsmålene dine? Føler fortsatt at det er vanskelig?

Author: Blogg Bedre

Jeg lærer ambisiøse bloggere som deg hvordan du kan bygge en suksessfull blogg som kan hjelpe deg til å leve det livet du ønsker. På Blogg Bedre får du tips, råd, sjekklister, verktøy, hjelpemidler og masse annet som hjelper deg til å bygge en suksessfull blogg.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.