RSS og CTR. SEO og ROI. SoMe og URL. Noen ganger kan det føles helt gresk å lese innlegg om blogging 🤦

Jeg synes det er altfor mye fagspråk og forkortelser blant mange av dem som skriver om sosiale medier. Mange opplever at når man spør om hjelp eller forklaring på noe, så får man en regle man må dekode før man klarer å lese. Det er bare irriterende!

Det er ingen grunn til at man ikke kan skrive og forklare disse tingene på vanlige norsk, og jeg har helt siden jeg startet Blogg Bedre hatt som mål å forklare ting så enkelt som mulig.

Men siden jeg ikke bestemmer hvordan alle andre skal skrive (I wish 😂), må vi allikevel forholde oss til disse fagbegrepene og kompliserte uttrykkene.

Derfor har jeg laget en bloggordbok til deg!

Her får du en kort og forhåpentligvis enkel forklaring av mange av de ordene og uttrykkene man kan møte på når man blogger eller leser om blogging.

Sticky nav

Forkortelse for sticky navigation. Navigation er menyen på toppen av bloggen din, og at den er sticky betyr at den følger med nedover når du scroller. Den forsvinner ikke ut av toppen av siden når du blar nedover, men blir med nedover.

Det er en fordel å ha sticky nav hvis du kan, fordi da er menyen alltid synlig, og det gir leseren flere steder å klikke seg videre. Det eneste du må tenke på, er at den ikke tar for mye plass på mobil. At ikke den er for høy, slik at det blir lite igjen av blogginnlegget på skjermen.

RSS

RSS står for Really Simple Syndication. Det er en nyhetsfeed, og noe for eksempel nettaviser og blogger bruker. Du kan abonnere på en RSS-feed, og få oppdateringer på nye innlegg i feeden din, i stedet for å måtte gå inn og sjekke etter nye innlegg på en blogg.

For å få oppdateringer må du bruke en RSS-leser. Den mest kjente for norske bloggere er nok Bloglovin, men det finnes også andre, for eksempel Google Reader eller Feedly. Du kan abonnere på så mange du vil, og få nye innlegg i feeeden.

Din blogg har også en RSS-feed som leserne kan abonnere på. Hvordan du finner adressen til den varierer. Du gjør slik på blogg.no. For WordPress (både .com og .org) legger du til /feed etter URL-en din.

Du kan også bruke RSS til å sende automatiske eposter i MailChimp. Da setter du det opp slik at MailChimp abonnerer på feeden din, og hver gang du publiserer et nytt innlegg, sender den en epost med det innlegget.

SEO

SEO står for Search Engine Optimization. Det betyr at du optimaliserer innholdet ditt for søkemotorer, for eksempel Google. SEO består av mange ting, men det gir totalt sett et bilde av hva blogginnlegget handler om.

Formålet med god SEO er at når noen søker etter det du skriver om, skal ditt innlegg komme høyt oppe i treffene. Det skjer hvis Google skjønner at ditt innlegg handler om det den personen har søkt etter. For å vite hva innlegget ditt handler om, skanner Google bloggen din og leter etter spesielle ord og andre ting. Disse tingene utgjør din SEO.

Du kan lese mer detaljert om hva SEO er her!

ROI

ROI betyr Return on Investment. Altså hva du får igjen for en investering. Det brukes i finansverdenen, men det brukes også for eksempel for sosiale medier. Det brukes mye når man snakker om Facebook-annonser, men det gjelder også sosiale medier generelt.

Man måler rett og slett effekten av en investering, og investeringen kan være både penger og tid.

Du kan måle ROI ved å se på for eksempel rekkevidde, inntekt, trafikk, deltakelse i en konkurranse eller konverteringsrate. Det finnes forskjellige verktøy du kan måle med, for eksempel Google Analytics.

Bloggplattform

En bloggplattform er verktøyet du driver bloggen fra. Det er på bloggplattformen du skriver alt, legger inn bilder, legger inn design og alt som har med driften av bloggen å gjøre.

Det finnes mange bloggplattformer å velge mellom. Noen er gratis, andre koster noe. Noen er enkle, andre mer avanserte og kompliserte. Hvilken som er riktig for deg, vil avhenge av hvor mye penger du vil bruke, hvor avanserte tjenester du trenger (for eksempel nettbutikk?), og hvor flink du selv er med teknisk innhold.

De mest kjente bloggplattformene i Norge er wordpress.com, wordpress.org, blogg.no, blogspot/blogger, og nouw.

Du kan få hjelp til å velge riktig bloggplattform for deg her!

Konverteringsrate

Forholdet mellom hvor mange som ser noe, og gjør det du vil at de skal gjøre. For eksempel hvor mange som ser en annonse for en påmelding, og hvor mange av dem som ser den som faktisk melder seg på.

Si at du har laget en bloggutfordring, og har en side hvor de kan melde seg på, for eksempel slik som min branding-utfordring. La oss si at det er 100 personer som har besøkt den siden. Av dem har 10 meldt seg på utfordringen. Da har du en konverteringsrate på 10%.

Hva du vil at de skal gjøre, vil variere. Det kan være å bli medlem, melde seg på, kjøpe noe eller klikke på en lenke, for eksempel.

CTA

Forkortelse for Call To Action. Det finnes egentlig ikke noe godt norsk ord for CTA, det brukes på norsk også. Men løst oversatt betyr det en oppfordring til en handling.  Det er rett og slett en oppfordring til leseren til å gjøre noe. For eksempel melde seg på epostlisten, kjøpe noe eller laste ned noe.

Alle blogger bør ha en klar handlingsoppfordring. Noe du oppfordrer leseren til med en gang de kommer inn. På Blogg Bedre oppfordrer jeg til at leserne skal ta min branding-utfordring eller ta mitt gratiskurs Start blogg på en dag.

Men det er viktig at det ikke er for mange handlingsoppfordringer. Hvis du promoterer for mange ting på en gang mister det litt effekten. Leseren vet ikke hva de skal velge.

Hvis du ser på nettsidene til for eksempel frivillige organisasjoner vil du finne veldig tydelige oppfordringer. Det vil som regel være enten “bli medlem” eller “gi penger” i en eller annen variant. Du vil veldig sjeldent se at de fronter begge to like mye. En av dem vil være hoved og dominere på siden.

Landingsside

Teknisk sett er en landingsside en side leseren lander på når de kommer til bloggen din. De færreste kommer inn på forsiden, de aller fleste kommer rett inn på et blogginnlegg.

Men landingsside brukes også om en dedikert side til en påmelding eller noe annet du vil selge. Jeg har for eksempel laget en landingsside til branding-utfordringen min og gratiskurset mitt. Formålet med en slik landingsside, er at den skal være fri for alle slags forstyrrelser. Du skal optimalisere siden for at de skal melde seg på, og da må de ikke forstyrres av andre elementer.

Hvis du ser på landingssiden til min branding-utfordring, har jeg fjernet høyrespalten jeg normalt har. De som kommer inn på siden skal ikke finne andre ting å klikke på, som tar dem bort fra utfordringen.

SoMe

SoMe er en forkortelse for sosiale medier.

Epostliste

En liste med eposter du har, som du har samlet inn via skjemaer på bloggen din. Du kan så sende nyhetsbrev eller andre ting til denne listen. Du samler inn eposter via å bruke en tjeneste som MailChimp, for eksempel.

Les mer om epostlister her!

Nyhetsbrev

En jevnlig epost du sender til personene på epostlisten din. Innholdet kan variere, det kan for eksempel være ditt nyeste blogginnlegg. Du kan sende ukentlig, annenhver uke eller en gang i måneden, for eksempel.

URL

Adressen til en nettside, for eksempel bloggen din. Min URL er bloggbedre.no, VGs url er vg.no.

CTR

Forkortelse for Click Through Rate. Brukes i annonse-sammenheng. Forteller noe om gjennomsnittlig antall klikk per hundre visninger av annonsen. Gjengis i prosent. For eksempel kan en annonse ha CTR på 3 prosent. Da er det 3 av de 100 som ser annonsen som klikker på den.

CPC

Forkortelse for Cost per Click. Også noe som brukes i annonsesammenheng. Forteller hvor mye hvert klikk på annonsen koster deg. Det beregnes ut i fra budsjettet på annonsen, delt på hvor mange som ser den og så faktisk klikker. Jo flere av dem som ser den som klikker, jo lavere blir prisen per klikk. Hvis annonsen din vises til 500 personer, og bare 10 av dem klikker, er prisen per klikk høy. Hvis 100 av de 500 klikker, blir prisen per klikk mye lavere.

Branding

Hvordan noe fremstår, for eksempel bloggen din. Brandingen utgjøres av fargene du bruker, bildene du bruker, logoen din, måten du skriver og snakker på, blant annet. Alt dette gir et bilde til leseren av hva du står for og hva bloggen handler om.

Les mer om branding her!

Responsivt design

At noe tilpasser seg flaten det leses på. En blogg bør (må) ha en mal som er responsiv, slik at når man leser den på mobil tilpasser den seg det. Det betyr at knapper, tekst og design flytter rundt på seg når du åpner den på mobil, og siden blir mer mobilvennlig.

Domene

Adressen til bloggen din, der bloggen din er. Mitt domene er bloggbedre.no. Et domene kan  ha mange endelser, for eksempel .com, .no, .se, .co.uk og .dk. Hvert land har sitt eget domene, Norge har .no.

Hosting

Der alt innholdet på bloggen din lagres. Når du laster opp bilder, videoer og tekst til bloggen din, må dette lagres et sted. Det heter webhotell på norsk, og hosting på engelsk. Har du gratisblogg som blogg.no, får du gratis hosting hos dem automatisk. Har du egen blogg på wordpress.org, må du selv kjøpe hosting og koble det sammen med bloggen.

CSS

Står for Cascading Style Sheets. Det er malen som bestemmer hvordan innholdet på bloggen din ser ut. Et stilark. Her står det beskrevet hvilken skrift titlene dine skal ha, hvilken størrelse de skal være, hvilken farge de skal ha, hvordan lenker du legger inn ser ut, og alt annet utseende på bloggen.

Favikon

Det er de små ikonene du ser inni fanen i nettleseren din. Hvis du ser i toppen av denne fanen du leser i nå, ser du en rosa firkant med BB. Hvis du åpner Gmail, har du en konvolutt, hvis du åpner Pinterest, har du en P. Du kan lage og laste opp ditt eget favikon.

HTML

Står for Hypertext Markup Language. Det er det grunnleggende språket som brukes for å lage nettsider. HTML definerer innholdet, bilder, video og funksjoner på nettsiden. Men det har ingen beskrivelse av hvordan disse tingene skal se ut, før det kobles sammen med CSS, og får et stilark.

Permalenke

Forkortelse for permanent lenke. Det er adressen til blogginnlegget ditt. Permalenken kan være mange ting, for eksempel dato, eller noe du selv bestemmer. Permalenken til dette blogginnlegget er https://bloggbedre.no/bloggordbok.

Pop up

En annonse som vises i et nytt vindu. Du kan legge inn annonser på mange måter på bloggen din, og en pop up er ofte veldig effektivt. Men, den kan være veldig plagsom, fordi den popper opp og legger seg over innholdet.

Retargeting

Brukes i annonsesammenheng, for eksempel på Facebook. Det er når man bruker en persons søkehistorie eller besøkshistorie til å målette annonser mot dem. Hvis du har vært inne på hotels.com og sett på hotell, har du garantert fått annonser for hotels.com på Facebook etterpå. De har da retarget deg. Den retargetingen er rettet mot personer som har besøkt nettsiden til hotels.com.

Affiliatelenke

En annonselenke hvor personen som lenker har et samarbeid med personen eller bedriften de lenker til. For eksempel en blogger som har et samarbeid med en nettbutikk. De får sin egen lenke som sporer at klikkene kommer fra dem. Når de deler den og oppfordrer leserne til å handle via den lenken, får bloggeren som regel enten en andel av kjøpet, en fast sum eller en rabatt. En affiliatelenke skal merkes som annonse på bloggen og i sosiale medier, slik at leserne vet at det er et samarbeid.

Template

En mal for noe. Et ferdig oppsett hvor du kan bare bytte farger, bytte tekst eller legge inn bilder. For eksempel er det mange maler for Instagrambilder eller Facebookbilder på canva.com. Du velger malen, og kan så tilpasse den med ditt eget innhold.

b2b

Står for Business to business. Det er når bedrifter jobber med og mot andre bedrifter. For eksempel et bemanningsbyrå som retter seg mot bedrifter.

b2c

Står for Business to consumer. Når bedrifter retter seg mot vanlige forbrukere. For eksempel når H&M retter seg mot deg.

Hvitevaske epost

Noen ganger havner for eksempel nyhetsbrev i spam-mappen. Det er fordi tjeneren du bruker, for eksempel Outlook eller Gmail, mener det er spam og at epostadressen det sendes fra ikke er trygg. Hvis du mener eposten er trygg og faktisk vil motta epostene, kan du hvitevaske adressen. Da merker du adressen som trygg, slik at du sier til Gmail at denne adressen er godkjent og trygg.

Hvordan du hvitevasker varierer etter hvilken tjener du bruker. For å finne ut hvordan du gjør det på din, kan du Google hvitevaske eller whitewash og så eposten din, for eksempel gmail eller apple mail.

Ble du noe klokere? Fikk du forklart noen ord du har lurt på i min bloggordbok?

PS: Denne listen er på ingen måte komplett, så hvis du har noen ord du lurer på, må du veldig gjerne legge igjen en kommentar, så kan jeg ta det med i min bloggordbok!

Author: Blogg Bedre

Jeg lærer ambisiøse bloggere som deg hvordan du kan bygge en suksessfull blogg som kan hjelpe deg til å leve det livet du ønsker. På Blogg Bedre får du tips, råd, sjekklister, verktøy, hjelpemidler og masse annet som hjelper deg til å bygge en suksessfull blogg.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.