Ett år. 365 dager. Hvordan kan det gå så vanvittig fort og samtidig inneholde så ufattelig mye? Det er helt ufattelig at det er ett år siden jeg startet for meg selv.

For ett år siden hadde jeg akkurat hatt siste arbeidsdag i den vanlige jobben min som kommunikasjonsrådgiver. Jeg var ansatt ut juli, og 1. august var jeg offisielt ikke lenger ansatt. Jeg pakket sakene mine og dro. Men i motsetning til normalt dro jeg ikke videre til et annet sted. En ny jobb.

Jeg dro ut i den store verden. Ut for å starte for meg selv. Være min egen sjef. Og flytte til andre siden av jorden.

At jeg var spent er en underdrivelse. Men jeg gruet meg aldri. Jeg var aldri redd. Jeg var bare veldig klar og motivert.

Jeg visste at dette var riktig for meg, og at uansett hvordan det kom til å gå, så ble det et eventyr.

jeg vil dele mine erfaringer

En av de tingene som kanskje har overrasket meg litt det siste året, er hvor mange av dere som sier at dere drømmer om å gjøre det samme. Som sier at jeg er en inspirasjon. At det at jeg har satset og hoppet er motiverende og viser at det er mulig.

Jeg er enormt takknemlig for at jeg får lov til å være en inspirasjon.

Derfor hadde jeg lyst til å skrive dette blogginnlegget hvor jeg svarer på deres spørsmål. Fordi jeg vet at når så mange av dere ønsker å gjøre det samme, så har dere helt sikkert noen ting dere lurer på hvordan jeg har gjort eller fikk til.

Jeg vil alltid gjøre mitt beste for å hjelpe dere videre på veien mot å kunne satse på bloggen og kanskje også leve av den, så dere kan skape det livet dere ønsker. Og det inkluderer å dele de erfaringene jeg gjør meg underveis.

(PS: Det er akkurat dette jeg skal fokusere på i den nye medlemsportalen min, du kan lese mer og sette deg på venteliste ved å klikke på bildet under)

Endelig er medlemsportalen min klar for lansering! Les hvordan jeg skal hjelpe deg til å tjene penger på bloggen, så du kan skape det livet du ønsker.

Jeg spurte hva dere lurte på både via Instagram stories og i Facebookgruppen min Ambisiøse Bloggere, og det kom inn mange spørsmål! Jeg har valgt ut 10 av dem som jeg svarer på her.

(Flere av spørsmålene var ganske like, så jeg har sammenskrevet dem litt.)

Her er 10 spørsmål og svar om hvordan det har vært å starte for seg selv:

1. Hvordan kom du fram til avgjørelsen om å slutte i jobben, det må ha vært skremmende?

Det var ikke en avgjørelse vi tok fra en dag til en annen, det bygget seg opp over tid. Det begynte med at vi var på ferie i Thailand og snakket om at vi kunne flytte dit. Så snakket vi om hvordan vi kunne få til det, og at vi ville drive våre egne businesser.

Det ble mer og mer til en konkret plan, og noe vi virkelig ønsket og ville gjøre. Vi lagde detaljerte planer og snakket mye om det, så det var egentlig ikke så skummelt. Lysten og trangen til å gjøre det var så stor, at det føltes riktig. Så når tiden kom for å si opp var jeg mest giret og gledet meg til å sette i gang.

Jeg har skrevet litt om den prosessen tidligere.

Du kan lese mer om det her: Hvordan det har vært å slutte i jobben, starte for meg selv og flytte til Thailand

2. Hva er det aller beste med å være selvstendig?

Nå er det ett år siden jeg startet for meg selv, hvordan har året vært? Her svarer jeg på 10 av deres spørsmål om hvordan det har gått!
Slik ser det ut når jeg har livesending fra kontoret i leiligheten vår i 21. etasje i Bangkok.

FRIHETEN.

Uten tvil. Friheten til å styre dagene selv. Til å jobbe når jeg vil, hvor jeg vil. Noen dager sitter jeg ved bassenget på taket. Andre dager sitter jeg på kontoret i leiligheten. Eller på en kafé. Det er helt opp til meg.

Friheten til å reise når jeg vil, og bare ta jobben med meg. For eksempel å sitte på stranden i Vietnam og jobbe.

Til å selv bestemme hva jeg skal jobbe med og fokusere på. At jeg velger hva som er viktig og riktig, og ikke må tilfredsstille noen andres agenda eller plan.

Jeg elsker friheten.

3. Hadde du en form for økonomisk sikkerhet/buffer da du startet for deg selv? Hvor mye startkapital hadde du å leve på før du måtte ha inntekter?

Ja, jeg har en buffer.

Jeg hadde ikke noen bufferkonto generelt, så det var ikke sånn at jeg hadde spart i årevis for å kunne starte for meg selv. Men jeg tok et bevisst valg på at jeg solgte leiligheten min i Oslo, og at jeg skulle ha de pengene jeg tjente på det som buffer. Jeg gikk godt i pluss på den, og satt igjen med cirka 1,2 millioner, som ble bufferen min.

Da vi flyttet satte jeg pengene på aksjesparekonto, og målet var og er fortsatt å bruke så lite som mulig av dem. Jeg lanserte kurset Skrivemaskinen første gangen i oktober, og vi flyttet i november, så jeg hadde de cirka 80.000 jeg tjente på den lanseringen på konto da vi flyttet. De pengene varte cirka fram til neste lanseringen i mars, og det jeg tjente på den lanseringen varte cirka fram til sommeren og den tredje lanseringen av Skrivemaskinen.

Jeg har måtte bruke litt av bufferpengene, blant annet kjøpte jeg scooteren i Bangkok for dem. Jeg har også måtte bruke av dem for uforutsette utgifter, slik som kurset om medlemsportal til 18.000 kroner, som jeg ikke ante at jeg skulle ta før jeg plutselig hørte om det i mai. Jeg skal også i den anledning på konferanse i San Diego i oktober, og har måtte kjøpe flybilletter og hotell med dem.

Jeg er veldig glad for at jeg har bufferen, men jeg bruker ikke av den hvis ikke jeg må. Og stort sett går det rundt med det jeg tjener på lanseringene foreløpig. I tillegg får jeg en ny inntektskilde når jeg lanserer medlemsportalen i august, så da tror jeg at det vil stabilisere seg mer og at jeg forhåpentligvis ikke trenger bufferen i det hele tatt.

4. Tjener du nok nå på egenhånd?

Fra november i fjor til juli i år: nesten. Jeg vil anslå ca 95 %. Det går mer eller mindre akkurat rundt med lanseringene fra Skrivemaskinen.

Ulempen er at den thailandske bahten har steget 15% bare siden vi flyttet, så ting har blitt dyrere. Husleien har steget 1000 kr i måneden cirka. Det gjør jo at pengene strekker mindre til.

Fra august i år når jeg lanserer medlemsportalen tror jeg at det skal dekke det helt, og målet er også å gå i overskudd slik at jeg kan gjøre litt nye investeringer som å sette opp nettbutikk og oppgradere kursportalen min i Kajabi til en høyere plan, slik at jeg kan lage og legge til flere produkter og kurs etter hvert. Jeg ønsker også å kunne outsource flere oppgaver i året som kommer, og kunne bruke penger på ting som virtuelle assistenter og å sette bort oppgaver på prosjektbasis.

5. Hvordan visste du at det «ville gå rundt» økonomisk?

Jeg visste ikke det.

Ikke i starten i alle fall. Men jeg følte meg trygg på at over tid så vil det bygges opp og gå rundt, og at det bare handler om å følge planen.

Les mer:  Her er min plan for hvordan jeg skal tjene penger på bloggen

Jeg har hele tiden vært veldig klar over og bevisst på at ting tar tid. At man må være forberedt på å gå i minus i starten, og være ok med det. Å akseptere det, og ikke freake ut.

Jeg hørte en gang Amy Porterfield snakke om at hun til og med måtte ty til kredittkort de første par årene hun drev for seg selv, men at det snudde til slutt. Nå tjener hun flere millioner i året.

Nå er ikke akkurat det en optimal løsning så jeg har ikke ville bruke kredittkort, det var derfor jeg solgte leiligheten. Men derfor har jeg hatt en ganske avslappet holdning til det. Jeg føler meg 100% trygg på at det går rundt økonomisk på sikt, og at jeg har bufferen i bakhånd om jeg skulle trenge det fram mot at det går rundt.

6. Etter at du sa opp – hvordan gikk du frem for å realisere drømmen? Hva er dine erfaringer med hva som virkelig hjalp, hva MÅ man prioritere og sørge for å ha i orden, og hva har du erfart IKKE virket?

Det viktigste var egentlig at jeg hadde laget en plan lenge FØR jeg sa opp. Vi begynte å planlegge oppsigelse og flytting 1,5 år før vi faktisk flyttet. Jeg hadde planlagt hvor mange lanseringer jeg skulle ha og et utgangspunkt for hvor mange kurs jeg skulle selge, og dermed hvor mye penger jeg ville få inn sånn ca.

Så lagde vi budsjett for utgifter. Vi beregnet cirka husleie, månedlige utgifter osv. Vi gikk på thailandske nettbutikker og så på hvor mye mat kostet og hva vi trengte i løpet av en måned cirka.

Det aller, aller viktigste er å ha en konkret plan. Ikke en løs plan. Det er det man MÅ prioritere og ha på plass. Hvor mye trenger du og hvordan skal du få det inn? Og hva er plan B hvis ikke du får det helt til? Har du en buffer? Kan du tjene penger på en annen måte? I tillegg til en buffer fra hussalget, hadde jeg en backup-plan med å ta kundeoppdrag 1-1 hvis jeg trengte.

Det har egentlig ikke vært noe som ikke virket, fordi det er det som er gull med en plan. Jeg kartla hva jeg måtte gjøre og trengte, lagde en plan for hvordan jeg skulle få det til, og så gjennomførte jeg den.

7. Hvilken selskapsform valgte du? Enkeltpersonsforetak eller AS? Og hvorfor?

Jeg opprettet et enkeltpersonforetak da jeg opprettet Blogg Bedre i 2016. Det er gratis, og noe alle kan gjøre på Brønnøysundregisteret.

Jeg valgte å ha enkeltpersonforetak (forkortes ENK) fordi det er det enkleste i starten. Det er fordeler og ulemper ved begge deler, og det finnes egentlig ikke en fasit. Man må selv se an hva man føler passer best og hva man er komfortabel med. Du kan lese mer om forskjellene her.

Ved ENK har du færre krav, blant annet med tanke på hva som må sendes inn og hvordan økonomien styres. Din økonomi og enkeltpersonforetakets er den samme, du trenger ikke skille dem. I AS må de være separate og du må opprette bedriftskontoer og ha firmakort.

Det betyr at i et ENK er du personlig ansvarlig og kan bli personlig konkurs hvis det skulle gå galt. I et AS er du ikke juridisk ansvarlig på samme måte, og firmaet kan gå konkurs uten at du selv går personlig konkurs.

Du kan bruke pengene du får inn som du vil i et ENK, mens i et AS må pengene du tar ut føres som lønn og du må ha lønnskjøring.

Ulempen ved det er at det du tar ut i enkeltpersonforetak IKKE registreres som lønn og inntekt i offisielle systemer. Så hvis du jobber for deg selv i et ENK lenge og så for eksempel må legge ned og få arbeidsledighetstrygd, vil du få den minste summen selv om du har tjent bra. Fordi inntekten er ikke registrert som lønn. Det er bare penger du har fått inn. Når du kjører lønn i AS føres det som lønn.

Det er derimot mer beskatning og du må betale arbeidsgiveravgift hvis du har AS, for eksempel.

Som sagt så er det en del forskjeller og det er komplisert. Man må sette seg inn i dette selv og se hva man føler passer best, og så selv ta et valg.

8. Når forstod du at du kunne leve av Blogg Bedre?

Jeg føler at det egentlig er et todelt spørsmål. Jeg har helt siden jeg startet i 2016 vært sikker på at jeg kunne klare det, og å leve av det. Jeg føler meg veldig trygg på konseptet og planene.

Men jeg har jo ikke helt bevist det ennå, selv om jeg er godt i gang. Så helt trygg kan man jo egentlig aldri være sånn sett, før man har gjort det.

Jeg føler at jeg VET at jeg kommer til å klare det, det handler bare om å bygge det opp og bruke den tiden det tar på det. Og at det ikke kommer til å gå i pluss i starten, men at det bare er å fortsette å jobbe videre så vil det bygges opp, sten for sten.

9. Hvilke tabber har du gjort? Hvilke erfaringer skulle du gjerne ha vært foruten?

Jeg har egentlig ikke gjort noe jeg ser på som tabber eller erfaringer jeg skulle vært foruten. Alt handler om læring, og å prøve og feile for å se hva som gir best respons og resultat.

Da jeg åpnet påmeldingen til Skrivemaskinen i mars erfarte jeg at det kanskje ikke er den beste måneden å selge i. Det var veldig mange som tok kontakt og sa at de gjerne ville, men at de enten ikke hadde råd i mars eller at de var nedsyltet i arbeid og ikke hadde tid før mot sommeren. Dermed solgte jeg færre kurs enn jeg hadde planlagt.

Det er veldig nyttig læring, og jeg hadde ikke visst det hvis ikke jeg hadde prøvd. Derfor er det ikke noe jeg ser på som en tabbe, at det var en tabbe å lansere da. Det var en nyttig erfaring.

Sånn ser jeg på alt jeg gjør, og det bør du også 😊 Det er den eneste måten å utvikle seg på og bli bedre.

10.  Hva gjør du når du har det tøft? Merker at jeg blir så selvkritisk når noen er negative til det jeg gjør

Jeg må si at jeg er ufattelig heldig og takknemlig på akkurat dette punktet, fordi jeg helt ærlig har noen av de aller fineste og beste følgerne og leserne i verden. Det sier jeg ikke for å smiske eller smigre, men fordi jeg 100% mener det fra bunnen av hjertet.

Jeg har knapt sett maken på hvor støttende følgere jeg har, og hvordan dere alltid ønsker meg det beste og støtter og heier på meg. Dermed er jeg så utrolig heldig at jeg ikke har noen erfaring med at folk er negative til det jeg gjør, eller troller meg.

Det jeg kan si, er at generelt i livet UANSETT hva du gjør så vil det være noen som er negative til det. Om du velger A, vil noen kritisere det. Om du velger B, vil noen andre kritisere det. Det er rett og slett bare noe vi må akseptere og heve oss over.

Bare se på for eksempel Helene Drage. Hennes blogg og Instagram er et godt eksempel på det. Helene har alltid vært opptatt av å formidle et positivt kroppsbilde og å være stolt av seg selv, uansett vekt og figur. Før kunne hun få kritikk for at hun viste altfor mye kropp og frontet det å være overvektig som noe positivt. Nå som hun har tatt slankeoperasjon og gått ned veldig mange kilo, får hun plutselig kritikk for det motsatte, å bidra til å skape et kroppspress.

Hun skriver om det på dette Instagram-innlegget.

Sannheten er at you can’t win, no matter what you do.

Det vil alltid være noen som finner noe å være uenige i eller kritisere. Derfor kan du like gjerne gjøre det DU vil og synes er riktig.

Les mer: Hvordan skal du takle hatefulle eller kritiske kommentarer på bloggen eller sosiale medier?

JEG LANSERER MEDLEMSPORTAL!

Det var 10 av deres spørsmål for denne gang! Tusen takk til alle som engasjerte seg og kom med masse gode spørsmål! Jeg har lagret dem alle sammen, og noen av dem vil bli grunnlag for nye blogginnlegg i tiden fremover også.

Var det nyttig og interessant med en slik type innlegg?

Jeg kommer til å dele mye av denne typen innhold i min nye medlemsportal som lanseres 22. august. Medlemsportalen passer for dem som ønsker å leve av bloggen, og jeg skal både hjelpe deg til å definere hvem du kan hjelpe og hvordan, hva slags produkt eller tjeneste du kan ha og hvordan du lanserer og skalerer businessen.

Er du interessert i å være med? Sett deg på ventelisten her, så skal jeg holde deg oppdatert!

Les mer her: Slik blir min nye medlemsportal!

Author: Blogg Bedre

Jeg lærer ambisiøse bloggere som deg hvordan du kan bygge en suksessfull blogg som kan hjelpe deg til å leve det livet du ønsker. På Blogg Bedre får du tips, råd, sjekklister, verktøy, hjelpemidler og masse annet som hjelper deg til å bygge en suksessfull blogg.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

4 thoughts on “Ett år siden jeg startet for meg selv – 10 spørsmål og svar fra dere om hvordan året har vært

 1. Dette var et spennende innlegg, Lene! Jeg er en av de mange som blir superinspirert av alt du gjør og får til. 😀
  Veldig nyttig at du også nevner konkrete beløp og at man må planlegge godt og ha en buffer. Det gjør det litt mer realistisk.

  Lykke til med fortsettelsen! Medlemsportalen er genial❣️

  Posted on 9. august 2019 at 19:08
  1. Tusen hjertelig takk, Ann Katrin! 😍 Så utrolig koselig å høre, og jeg er så glad for at jeg kan inspirere og motivere! Gleder meg noe så veldig til å lansere medlemsportalen! 😁

   Posted on 10. august 2019 at 04:38
 2. Hei Lene,

  Det som er så flott med bloggsidene dine er at innholdet er genuint og ekte. Når man leser erfaringene dine føler man at dette er skrevet av en som har glede av å hjelpe andre.

  Jeg hjelper selv grundere og ser hvor viktig bloggskriving er for å være en ressurs for andre. Bloggtipsene dine inspirerer og gjør så mange kursdeltagere til bedre formidlere. Så er det veldig kult at du har klart å gjøre dette til en levevei selv.

  Jeg deler også praktiske erfaringer i vår wp grunderblogg. Jeg har blant annet skrevet et innlegg om 10 tips for å drive bedre småbedrift: https://www.devoldconsulting.no/blogg/drive-bedre-10-tips-smabedrifter/

  Håper den også kan være til inspirasjon.

  Ønsker deg lykke til videre og takk for masse gode tips!

  Posted on 1. juli 2020 at 06:29
  1. Hei Arne! Tusen takk for en veldig hyggelig kommentar, det setter jeg stor pris på 😊 Og takk for tips om bloggen din! Helt sikkert mange som finner nyttig info for grundere der. Masse lykke til videre til deg også!

   Posted on 1. juli 2020 at 09:23