Du har sittet og jobbet timevis, ukevis og kanskje månedsvis, og er endelig ferdig med onlinekurset ditt. Det har kostet svette, kanskje noen tårer, og enorme mengder kaffe. Men nå er det ferdig! Du har lansert, og til og med fått inn studenter. Ekte mennesker som har betalt deg penger for det du har laget. Det er en fantastisk følelse, og du er superstolt! Men… Hva nå?

Oppgaven med å lage og selge kurs slutter ikke den dagen påmeldingen stenger og studentene setter i gang med kurset. Det er egentlig da jobben din begynner. I alle fall om du ønsker fornøyde studenter som opplever fremgang, jobber aktivt med kurset og skryter av det etterpå.

Veldig få fullfører kurs

Statistikk viser at bare 1 av 5 som kjøper et onlinekurs faktisk fullfører det.

Det er veldig mange mennesker som ikke fullfører! Hvis du selger 10 kurs, vil det si at bare 2 av dem faktisk gjør hele kurset.

Det kan være forskjellige grunner til at de ikke fullfører, og noen av dem kan ikke du gjøre noe med. For eksempel at de opplever sykdom. Men det finnes også flere ting du kan gjøre for å bidra til at de fortsetter å jobbe med og bruke kurset ditt, og faktisk til slutt fullfører.

Hvorfor er det viktig at de fullfører?

Grunnen er enkel. De som aktivt bruker kurset ditt, gjør det du lærer bort og gjennomfører, vil oppleve mestring. De vil føle at de har fått en positiv opplevelse fra kurset ditt. De vil rett og slett være mer fornøyde studenter enn de som ikke fullfører.

Det er viktig for deg, fordi fornøyde kunder sprer ordet om kurset ditt. De blir gode testimonials, og de forteller om deg til venner og bekjente.

Når man ikke fullfører et kurs får man ikke hele bildet. Man opplever kanskje ikke at det man lærer virker, fordi man ikke har fått hele oppskriften. Det blir litt som at du lærer alfabetet og så gir du opp etter K, og etterpå klager du over at du ikke har lært å lese.

Og når de ikke opplever at det du har lært dem gir resultater, så er de ikke fornøyde. Selv om det er deres feil at de ikke har fullført.

Sluttresultatet blir uansett at de ikke opplever verdi fra kurset ditt.

Du må se på dem som studenter, ikke en inntekt

Så hvordan sørger du for at de som har kjøpt blir fornøyde studenter?

Du må bruke minst like mye tid på å følge dem opp og snakke med dem etter at de har kjøpt kurset, som du gjorde under promoteringen for å få dem til å kjøpe kurset.

Det er nøkkelen.

Det er noen kursledere som er veldig til stede når de selger. De er på-på-på, og selger masse. De er dyktige, energiske og lover at kurset de selger skal hjelpe deg.

Og det stemmer sikkert. Kurset er sikkert bra. De kan sikkert det de snakker om.

Men så fort du har brukt 5000 kroner og kjøpt kurset, så forsvinner de. Du hører knapt fra dem igjen. De har fått pengene, og er fornøyde med det. Nå trenger de deg ikke mer.

Har du opplevd det? Hvordan føltes det?

Jeg er sikker på at det ikke føltes godt. Du følte deg litt snurt, litt lurt, litt forlatt og overlatt til deg selv.

Si meg. Har du fullført det kurset?

Tid er kjærlighet

Du kan ikke gjøre kurset for dem. Du kan ikke tvinge dem til å jobbe med det, og å fullføre. Men du kan hjelpe dem. Bruke tid på dem. Du kan prioritere dem.

Du har helt garantert en gjøreliste som er lengre enn antall timer i døgnet gir rom for. Du er travel. Det vet jeg. Og det vet studentene dine. Derfor er det å prioritere å bruke tid på studentene dine det samme som å gi dem kjærlighet.

Det er støtte. Det viser at du bryr deg. Og det er verdifullt. Det gir fornøyde studenter.

Typen kurs påvirker

Det finnes mange måter du kan støtte dem på, og det vil avhenge av både hvem målgruppen og studentene er, hva du selv liker og vil tilby, og ikke minst: hva slags kurs du har.

Kurs kan generelt deles inn i to typer: Drip og self paced.

Drip betyr at innholdet dryppes. De får ikke hele kurset med en gang når de kjøper det. Du gir studentene tilgang til nytt innhold hver uke, og dere jobber dere sammen igjennom kurset over for eksempel 6 uker.

Når du har drip er du naturlig mer til stede i de 6 ukene mens kurset pågår fordi du slipper nytt innhold jevnlig og kommuniserer med dem om det. Du er mer aktiv selv.

Self paced betyr at man tar det i sitt eget tempo. Da får de tilgang til alt innholdet når de kjøper det, og kan jobbe med kurset når de selv vil og har tid. Det er ingen deadlines, ingen oppgaver som må rekkes eller gjøres innen en viss tid.

Mitt blogg- og strategikurs Skrivemaskinen er self paced. Da får studentene alt innholdet med en gang, og som lærer er man ikke automatisk involvert. Teknisk sett trenger du faktisk ikke ha noe mer kontakt med studentene, fordi alt ligger der og venter på dem.

Men uansett hvilken type kurs du har, er det viktig å ha en plan for oppfølgning. Særlig ved self paced, siden du ikke er så naturlig involvert. Men også hvis du har drip, fordi jeg kan garantere deg at ikke alle studentene ble ferdige i løpet av de 6 ukene.

Hvordan du kan være der for dem

Det finnes i utgangspunktet ingen fasit for hvordan du kan støtte studentene dine og sørge for at de fullfører og føler seg godt tatt vare på.

Jeg skal gå igjennom noen av de tingene jeg gjør og fungerer bra, men om du kommer på andre ting du vil gjøre er det bare å prøve det! Ikke la deg begrense av disse forslagene, men bruk dem som inspirasjon og et utgangspunkt.

1. E-poster som følger dem opp

E-poster er ikke bare for ukentlig nyhetsbrev eller for å selge kurset ditt. Det bør være en veldig stor del av hvordan du følger opp studentene dine etter at de har kjøpt kurset.

Jeg gjør dette ved at jeg har en serie e-poster som går ut over tid til de som er mine studenter. Når noen kjøper kurset Skrivemaskinen legges de til i serien. Jeg har satt hvor lenge det skal gå mellom hver e-post, og har stort sett en i uken i de første 6 ukene etter at de kjøpte kurset.

I e-postene snakker jeg om forskjellige ting, alt etter som hvilken uke det er. Hvis du har drip-kurs vil dette være en naturlig del av kurset ditt, fordi du bør sende dem e-post hver uke når du legger ut nytt innhold. E-postene vil da handle om det innholdet.

For mitt kurs, som ikke følger noe tidsplan, handler e-postene om forskjellige ting som gjør studentene motivert. Formålet er å sørge for at de husker å ta seg tid til å jobbe med kurset, og motivere dem til å logge inn og bruke det.

Jeg snakker blant annet om ting som at de bør legge en plan for når de skal rekke å jobbe, og at de bør bestemme seg for en premie de skal unne seg når de fullfører.

Disse e-postene går ut automatisk, og jeg bruker ConvertKit til å sende mine e-poster.

Les mer: Hvorfor jeg valgte ConvertKit i stedet for MailChimp

2. Privat Facebookgruppe

En annen ting jeg tilbyr studentene i mitt onlinekurs, er en privat Facebookgruppe. Der er det kun de som har kjøpt kurset som får bli med. Det er en bonus de får når de kjøper kurset, og det har en stor verdi for både meg og studentene.

Gruppen blir et sted hvor folk med samme interesser samles, og de kan skape et community. De kan spørre om hjelp og tilbakemeldinger, diskutere ting og bli kjent.

Husker du de kursholderne som forsvinner så fort du har kjøpt kurset? Facebookgruppen er en perfekt måte for meg å gjøre det motsatte. Være til stede og sørge for at studentene både ser og hører fra meg jevnlig, også etter at de har kjøpt.

De som har kjøpt noe av meg, enten det er kurset eller medlemsportalen, vil alltid få prioritet hos meg. Det betyr at de som er medlem i min private Facebookgruppe kan stille spørsmål der, og få svar direkte fra meg. Jeg tar meg alltid tid til å svare på de spørsmålene, og jeg gir mer utdypende svar enn jeg ville gjort på Instagram eller i Ambisiøse bloggere, en annen Facebookgruppe jeg har som er gratis og alle kan bli med i.

Ja, jeg har mange Facebookgrupper, haha!

Les mer: Mine 7 beste tips til hvordan du kan drive en suksessfull Facebookgruppe

3. livesendinger på Facebook

Den andre tingen som gjør at en privat Facebookgruppe er perfekt for å følge dem opp og få fornøyde studenter,  er muligheten til å sende live.

Hver måned går jeg live for å svare på spørsmål fra gruppen. De får en tråd for å stille spørsmål to dager før livesendingen, og så kan de selvfølgelig også stille spørsmål under sendingen.

Alle sendingene blir lagret i gruppen, så man kan alltid gå tilbake og se sendinger man ikke fikk med seg. Nye studenter får også tilgang til alle de tidligere sendingene. (Det er også helt normalt at det ikke er så mange som ser live, de aller fleste ser sendingene i opptak.)

På den måten kan jeg sørge for at ikke de som tar kurset blir sittende fast og ikke kommer videre fordi det er noe de ikke forstår, og de føler at jeg er til stede og er synlig og tilgjengelig. De kan alltid spørre meg om hjelp eller tilbakemeldinger.

Det viktigste er at du holder kontakten

Dette er de tre viktigste tingene jeg gjør for mine studenter. Men det finnes selvfølgelig mange andre måter å følge dem opp og få dem til å fullføre kurset på. Og du vil heller sannsynligvis aldri klare å oppnå at 100 % av studentene dine fullfører, men det er viktig å gjøre det du kan for å øke andelen.

For noen kan det for eksempel være lurt å gi ut et kursbevis når de har fullført. Det motiverer dem til å gjennomføre kurset. For noen kan et slikt kursbevis også være nyttig med tanke på jobbsøking eller liknende.

Det er ikke sikkert disse tingene passer for deg, og det er helt greit. Gjør det du føler er riktig. Kanskje du har en mye bedre idé for hvordan du kan følge opp akkurat dine studenter.

Formålet med å fortelle hva jeg gjør og hvorfor det er så viktig å følge dem opp, er å gi deg ideer. Å sørge for at du begynner å tenke på hva du kan gjøre for dine studenter.

Det viktigste for dem er at de føler seg sett, hørt og satt pris på.

Har du noen andre ideer til hvordan vi kan få fornøyde studenter?

Author: Blogg Bedre

Jeg lærer ambisiøse bloggere som deg hvordan du kan bygge en suksessfull blogg som kan hjelpe deg til å leve det livet du ønsker. På Blogg Bedre får du tips, råd, sjekklister, verktøy, hjelpemidler og masse annet som hjelper deg til å bygge en suksessfull blogg.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.