Hva er branding? Du har sikkert hørt ordet før, men hva er det egentlig? Hva betyr det? Og hva innebærer det?

Branding betyr direkte oversatt merkevare. Men konseptet branding som vi snakker om, handler mer om merkevarebygging. Altså at man gir merkevaren (for eksempel bloggen din) verdier og personlighet som gjør at kunden føler de har kjøpt mer enn bare produktet.  Merkevarebygging skaper lojalitet, og er derfor et svært viktig og kraftig verktøy.

Ta for eksempel Nike. Når du kjøper joggesko fra Nike, kjøper du ikke bare joggesko. Du kjøper en livsstil. De har bygd opp merkevaren til å handle om mer enn bare joggeskoene. De har en egen kampanje rettet mot kvinner (#nikewomen) og fremstiller kvinner som naturlige, tøffe og uredde, i stedet for å spille på skjønnhet og altfor tynne supermodeller. Her er profilen til Nike Women på Instagram:

Vet du hva branding er? Du har sikkert hørt ordet, men vet du faktisk hva det innebærer? Det er mye mer enn bare logoen din. Klikk deg inn og les hvorfor god branding vil gi deg flere lesere!

Dette innlegget er det første i en serie om branding. Her finner du alle innleggene:

  1. Hva er branding – og hvordan gjør du bloggen din til en sterk merkevare?
  2. Hva skal bloggen hete? Slik finner du det perfekte navnet
  3. Alt du trenger å vite om hvordan du lager en fantastisk logo til bloggen din
  4. Slik velger du de riktige fargene til bloggen din! Stor guide med alt du trenger å vite
  5. Slik velger du de riktige fontene til bloggen din! Stor guide med mange eksempler
  6. Designet på bloggen din er viktig! Her er 25 designtips som vil gjøre bloggen din bedre
  7. Den ultimate guiden til branding på sosiale medier
  8. Hva gjør du når du ikke liker bloggen din lenger? 6 tegn på at du trenger en rebranding

merkevare VS varemerke

Du har kanskje ikke tenkt over at bloggen din er en merkevare, men det er den. Akkurat som Nike og Sats. Bloggen er DIN merkevare.

Noe av det aller viktigste, er å vite at det er forskjell på en merkevare og et varemerke. Mens logoen din er ditt varemerke, er en merkevare noe mer abstrakt.

Logoen du har valgt til bloggen din. Fargene og skriftene du bruker. Måten du skriver på, selv om du kanskje ikke tenker over at du skriver på en spesiell måte. Måten du ordlegger deg. Hva du skriver når du promoterer bloggen på Facebook. Bildene du bruker i innleggene og på Instagram. Snapchattene og Instagram stories du deler med leserne. Måten du svarer på kommentarer og spørsmål. Og mye, mye mer.

Alt dette er med og utgjør merkevaren din. Mange tror at brandingen kun består av logoen. Men det stemmer ikke. Alt dette til sammen bygger opp rundt bildet og inntrykket av din blogg. Det er det som skiller deg fra andre bloggere og andre merkevarer. Det som skaper DIN identitet. DIN merkevare.

Brandingen din er inntrykket lesere sitter igjen med når de er i kontakt med bloggen din. Det er skaper et bilde av bloggen din. Og det bildet er med og avgjør om leserne vil føle at din blogg er noe for dem, eller ikke. Om de føler seg hjemme. Om de liker det de ser.

Derfor er branding ekstremt viktig og mektig.

de må føle en kobling til bloggen

Fordi akkurat som når man treffer nye mennesker, er også førsteinntrykket av en blogg viktig. Hvis du ønsker at leserne som kommer inn på bloggen din skal bli faste lesere, må du fange dem. De må like det de ser, og føle at det er noe for dem.

Du må skape en følelsesmessig kobling med dem.

Brandingen du har valgt, er med og avgjør om de føler denne koblingen, eller ikke.

Det er egentlig ganske grunnleggende. Vi liker det vi kjenner oss igjen i. Vi liker det vi føler speiler oss, og måten vi er på. Og alt på bloggen din er med på å bygge opp rundt det inntrykket leseren får.

Se for deg at du finner to blogger som handler om akkurat det samme. Utseeendet er forskjellig, men innholdet er likt. Du vil da garantert velge å lese den du føler deg mest hjemme i. Den som tiltaler deg. Den som gir deg noe følelsesmessig. Kanskje bloggeren kom med en spøk du likte. Kanskje du elsker måten han eller hun tar bilder på.

Det handler ikke bare om tema og innholdet. Det handler om alt rundt. Hele pakken.

Det er det som er branding.

branding skaper personlighet

Branding er noe alle bedrifter benytter seg av. De skaper et inntrykk som skiller dem fra de andre, og som gjør at målgruppen får en følelsesmessig kobling til dem. De bygger opp en personlighet rundt merkevaren.

Bare tenk på Apple og Macbook. Apple fremstår som hipt og trendy. Du har sannsynligvis et bilde i hodet ditt av hvem som bruker Macbook? Apple har bygd opp et bilde av at designere og kreative personer må ha Macbook. Det er best. Der kan du bruke store programmer fra Adobe, uten problem. Men sannheten er jo at du kan like enkelt bruke Adobeprogrammer på PC. Du må ikke ha Macbook. Men Apple har skapt det bildet. De har brandet Macbook som noe alle som driver med design og kreativt arbeid må ha.

Eller hva med Volvo? De fleste forbinder Volvo med sikkerhet, fordi det er det bildet de har bygget opp av firmaet. Du forbinder Redbull med noe farlig og tøft, fordi de kun sponser personer som driver med ekstreme ting som å hoppe fra verdensrommet, eller råskinn som Petter Nortug.

Det at du tenker akkurat det, er summen av det de gjør og sier. Ikke bare logoen. Alt.

Nettsiden, hvem de samarbeider med, hvilke annonser de har, reklamefilmer, hvilken måte de ordlegger seg på. Bildene de bruker, fargene og skriftene. Totalt utgjør dette brandingen, og hvilket inntrykk de gir.

Det samme gjør du med din blogg.

Du kan ikke skrive for alt og alle

For å kunne skape den følelsesmessige koblingen med leserne dine, må du vite hvem leserne dine er. Eller rettere sagt, hvem du vil at de skal være. Hvis ikke du har definert en målgruppe for bloggen din, bør du gjøre det så raskt som mulig.

Jeg vet at mange tenker at “min målgruppe er alle, fordi jeg vil at så mange som mulig skal lese bloggen min”. Og jeg skjønner hvorfor du tenker sånn. Men det er dessverre ikke sånn det funker.

Jo flere du prøver å nå, jo færre når du.

Det er nemlig slik at jo mer konkret du er med tanke på hvem du skriver for, jo bedre. Du må definere hvem målgruppen din er med tanke på kjønn, alder, interesser, arbeidssituasjon, bosted, sivilstatus, hobbyer og slike ting. Det aller beste er om du har en spesifikk person du skriver til i tankene. Det kan være en fiktiv person, men også en ekte person du tenker på når du skriver, hvis du kjenner noen som passer.

Du må tilpasse kommunikasjonen

Det er fordi at ved å ha en konkret målgruppe eller person i tankene, skriver du annerledes. Du skriver ikke til alt og alle, på generell basis. Du skriver til den personen. Og da vil tonen være annerledes. Sånn er det i virkeligheten også. Du snakker ikke til onkel Kåre eller kolleger på samme måte som du snakker til bestevenninnen din.

Du tilpasser kommunikasjonen til målgruppen. Det samme må du gjøre på bloggen.

Ved å gjøre det, vil du treffe dem du ønsker å treffe. Hvis målgruppen din er ungdommer, og du skriver som om du snakker til onkel Kåre, vil de ikke føle den følelsesmessige koblingen. Men hvis du skriver på en måte de kjenner seg igjen i, vil de det. Da er sjansen mye større for at de vil like og følge bloggen din.

“SKAM” er et ekstremt godt eksempel på hvordan og at det funker. Hele grunnen til at serien har blitt så populær, er fordi ungdommene selv kjenner seg så igjen i det som sies og gjøres. Det er ungdommer som er målgruppen, derfor snakker skuespillerne som de gjør, og handlingen er som den er. Hadde serien vært rettet mot 30-åringer, ville den vært helt annerledes!

Og fordi serien er så god som den er, når den også ut til flere utenfor målgruppen, for eksempel meg. Men det er en bonus. Det er ikke meg skaperne tenker på når de skriver dialogen. Jeg er ikke målgruppen.

Så det er ikke sånn at ved å begrense hvem du skriver for, får du færre lesere. Selv om man skulle tro det. Ved å skrive mer direkte rettet mot målgruppen din vil du få flere følgere. Flere i målgruppen vil få den følelsesmessige koblingen og ha lyst til å følge deg og bloggen din, i stedet for at alt og alle er innom og ingen egentlig føler at du snakker til akkurat dem.

din oppførsel påvirker også merkevaren

Som du ser, består branding av mange komponenter. Det er et stort bilde, som til sammen blir inntrykket du gir. Det er omfattende, og diffust og abstrakt.

Det handler om logoen din, bildene du bruker, fargene du bruker, skriftene du bruker og designet på bloggen. Men det handler også om hvem du velger å samarbeide med, hvordan du svarer når folk legger igjen kommentarer eller har spørsmål.

Det er svært viktig å huske at også din oppførsel speiler bloggens merkevare. Måten du forholder deg til kritikk, spørsmål på bloggen og kommentarer på Facebook påvirker bildet folk får av deg.

Det er mange som glemmer det, og jeg gremmes hver gang jeg ser bedrifter som oppfører seg uprofesjonelt på Facebook. Du husker kanskje bakeriet som ikke likte at kunden klagde på kaka? 🙈

Det er lov å tenke at kunden eller leseren er en dritt. Og synes det personen har skrevet er urettferdig og at han eller hun er den teiteste i verden. Men vil du fremstå profesjonell og bygge opp en god merkevare, MÅ du svare profesjonelt og høflig. End of story.

Et av mine favorittsitater er fra Jeff Bezos, CEO og grunnlegger av Amazon.com. Han sier at “Merkevaren din er det folk sier om deg når du ikke er der”. Og det kunne ikke vært mer riktig!

Hva ønsker du at leserne dine sier om deg når du ikke er der?

Author: Blogg Bedre

Jeg lærer ambisiøse bloggere som deg hvordan du kan bygge en suksessfull blogg som kan hjelpe deg til å leve det livet du ønsker. På Blogg Bedre får du tips, råd, sjekklister, verktøy, hjelpemidler og masse annet som hjelper deg til å bygge en suksessfull blogg.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.