Har du hørt om Pinterest? Bruker du det til å få mer trafikk til bloggen din? Svaret er nok “nei” for de aller fleste norske bloggere.

I USA derimot, er alle bloggere hodestups forelsket og helt opphengt i Pinterest. Det finnes store kurs man kan ta for å bli bedre, og hvis de må velge kun ett sosialt medium å være på, er jeg helt sikker på at flesteparten ville valgt Pinterest uten å blunke.

Hvorfor er det slik?

Hva er Pinterest, og hvordan kan det hjelpe bloggen din?

Pinterest er ikke et sosialt medium

Det aller første du må vite, er at Pinterest faktisk er en søkemotor, akkurat som Google. Det nevnes nesten alltid sammen med sosiale medier, for eksempel i statistikken på Google Analytics, men det er egentlig ikke det. Så hva betyr det?

Det betyr at du må tenke litt annerledes.

Pinterest fungerer som Google på den måten at når du søker etter noe, bruker den navnet på bildet, tittelen og teksten du har skrevet inn på pinen til å analysere om din pin er relevant, og skal vises eller ikke. Dermed er det viktig at du skriver gode tekster som inneholder ord som er relevante for innholdet. Med andre ord, du må tenke på god SEO (søkemotoroptimalisering).

Men den ser ikke bare på om teksten inneholder det du søker etter. Den ser blant annet også på hvor mange repins pinen har, altså hvor populær den er. Den ser også på hvilken profil og nettside pinen kommer fra.

Det er altså veldig mange ting som er med og avgjør om din pin vises eller ikke.

sjekkliste-for-pinterest

 

Hvem kan ha nytte av Pinterest?

Hvis du har vært innom Pinterest, tenker du kanskje at det bare er for matoppskrifter, strikking og håndarbeid. Ja, det finnes veldig mange innlegg av typen “ta to doruller og lag denne fantastiske vasen”. Men det finnes veldig mye annet også!

En av de store bloggerne i USA, Melyssa Griffin fra melyssagriffin.com, har tjent seg søkkrik på Pinterest. Hun hjelper bloggere og entreprenører å få mer trafikk, og har fokusert mye på Pinterest. I halvannet år testet hun forskjellige teknikker og metoder for å se hva som fungerer best, og etterpå laget hun et kurs hun selger for over 4000 kroner, hvor hun lærer bort disse teknikkene.

Hun bruker Pinterest med en nøye planlagt taktikk for å promotere både kursene og blogginnleggene sine, og hun tjener nå 850.000 kroner i måneden. Nei, jeg tuller ikke! 😲

Så ja, Pinterest kan fungere for andre ting enn mat og håndarbeid.

Hvordan hjelper Pinterest?

Mange bruker nok Pinterestprofilen sin til privat bruk. Det gjorde jeg også, da jeg først begynte å bruke det. Jeg fant masse interessante tips og saker, inspirasjon og råd. Jeg lagret ting om interiør, baking og reise. Alt dette er jo interessant for meg. Men det er personlig, og skaper ikke mer trafikk til bloggen eller mange følgere.

Men det går an å bruke Pinterest til å få mer trafikk til bloggen.

Hovedpoenget er at du må pinne dine egne innlegg fra bloggen, slik at andre ser dem. Men det finnes to måter å gjøre det på.

Versjon 1:

Du kan gjøre det på den enkle men litt mindre effektive måten. Bruk din vanlige profil, og opprett et brett du kaller navnet på bloggen din på din. Pin alle innleggene fra bloggen din der. Du kan også pinne dem til andre relevante brett du har.

Ulempen med den varianten, er at du vil få færre følgere som får innholdet ditt i feeden sin fordi færre vil ha lyst til å følge profilen din. Hvis du blogger om fotografi, og har et brett om mat, et om interør, et om foto og et om reise, vil det være færre av dem som er i målgruppen din som synes din profil er relevant. Dermed følger de deg ikke.

Pinene dine vil fortsatt dukke opp i søkeresultater.

Versjon 2:

Eller du kan gjøre det på den litt mer krevende men mer effektive måten: endre din private profil til en bedriftsprofil, eller opprette en ny bedriftsprofil.

Opprett forskjellige brett som er relevante for det du blogger om, og et til din egen blogg. Blogger du om mat, kan du ha mange forskjellige matbrett. Frokost, vegetar, lunsj, drikke, mat på reise, tomatretter, sunne, osv. Hele min profil er full av brett som (jeg tror) er relevante for de fleste av dere:

 

Pinterestbrett

Du kan fortsatt ha brett om interiør hvis du liker det, men sett alle brett som ikke er relevante for det du blogger om til skjult. Da kan du fortsatt pinne ting til brettet, men andre kan ikke se det. Da fremstår profilen din veldig fokusert, og er man interessert i det du blogger om, vil man finne mye relevant info. Sjansen for at noen følger deg, er mye større.

Fordelen med en bedriftsprofil er i tillegg at du kan verifisere bloggen din, og få statistikk. Da kan du følge med og se hvordan pinene dine gjør det.

Uansett hvilken av disse to metodene du velger, bør du pinne andres relevante innhold i tillegg. Pinterest ser også på hvor mange pins du pinner og hvilke sider de kommer fra, når den vurderer om dine piner og profil skal vises i søkeresultat.

sjekkliste-for-pinterest

 

Funker det på norsk, da?

Pinterest har ikke tatt helt av i Norge, ennå, i alle fall. Men det er cirka 500.000 norske profiler, og hver fjerde kvinne mellom 18 og 29 år har profil. Det er jo ikke så galt! Populariteten stiger, og det er stadig flere norske brukere som registrerer seg.

I USA opplever mange bloggere at nesten all trafikken til bloggen kommer fra Pinterest. Jeg mener at også vi her i Norge kan oppleve suksess på Pinterest. Jeg bruker det til begge bloggene mine, og på dessertbloggen er det faktisk den sosiale medier-kanalen jeg får mest trafikk fra.

Se hvordan du kan ut hvor din trafikk kommer fra her!

Statistikk Pinterest

Foreløpig er det veldig mye innhold på engelsk, og nesten alle som bruker Pinterest søker nok på engelsk. Det vil derfor være vanskeligere for oss som skriver på norsk å oppleve like stor suksess som dem som skriver på engelsk gjør. Det er det nok ikke til å komme unna.

Men, Pinterest vokser i Norge, og det vil bli flere. Vi må bare komme i gang med å bruke det, og legge til materiale som nordmenn synes er interessant og søker etter, så vil det forhåpentligvis bli bedre.

I tillegg er det mange amerikanere som faktisk søker etter norsk innhold. De er jo veldig opptatt av sine norske aner, og elsker norsk kultur, mat og historier. Hvis du søker etter “norsk”, vil du faktisk få veldig mange treff! Det er derfor absolutt ikke umulig at du opplever at også amerikanere pinner innholdet ditt, selv om det er norsk.

 

sjekkliste-for-pinterest

Bruker du Pinterest til bloggen din? Hva er dine erfaringer?

Author: Blogg Bedre

Jeg lærer ambisiøse bloggere som deg hvordan du kan bygge en suksessfull blogg som kan hjelpe deg til å leve det livet du ønsker. På Blogg Bedre får du tips, råd, sjekklister, verktøy, hjelpemidler og masse annet som hjelper deg til å bygge en suksessfull blogg.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

4 thoughts on “Hva er Pinterest, og hvordan kan det hjelpe bloggen din?

 1. Her var det mye nyttig info. Takk for deling!
  Mvh Marianne

  Posted on 3. mai 2017 at 14:46
  1. Hei Marianne! Så hyggelig at du synes det, tusen takk! Veldig glad for at jeg kunne hjelpe deg 🙂

   Posted on 3. mai 2017 at 15:43
 2. Takk for at du deler dette! Jeg har lurt på hvordan jeg skal komme i gang med Pinterest lenge 😀

  Posted on 8. januar 2019 at 21:24
  1. Så bra at jeg kan hjelpe! 😘

   Posted on 10. januar 2019 at 13:45