Lenkene merket med * i dette innlegget er reklame (affiliate). Du kan stole på at jeg aldri vil anbefale noe jeg ikke selv har testet og synes er bra.

Hvilken bloggplattform er best for deg? Hva skal du velge?

Det er et av de spørsmålene jeg ofte får når jeg snakker med bloggere. Det er litt vanskelig å få oversikt og vite hva de forskjellige er og tilbyr. Det forstår jeg! Derfor skal jeg hjelpe deg ☺

En bloggplattform er verktøyet du bruker for å blogge. Det er der du skriver nye innlegg, laster opp bilder og legger inn designet på bloggen din.

Du må ha en bloggplattform for å kunne blogge. Men hvilken bloggplattform du bør velge, avhenger av mange ting! Det finnes veldig mange forskjellige å velge mellom, og de har alle sine styrker og svakheter.

Jeg vil anbefale deg å sette deg inn i de forskjellige alternativene før du velger plattform. Det er mulig å bytte bloggplattform etter hvert, hvis du finner ut at du må det, men det krever en del arbeid. Det er derfor lurest å velge riktig fra starten av.

Så hva skal du velge? Hvilken bloggplattform er riktig for deg? Her er tre spørsmål du må stille deg:

Hvilke funksjoner trenger du?

Det første som er med og avgjør hvilken bloggplattform du bør velge, er hvilke behov du har. Hva vil du med bloggingen? Hvilke funksjoner ønsker du?

Hvis du for eksempel har tenkt å ha nettbutikk, trenger du en plattform som tillater det. Du må kartlegge hva du vil med bloggen. Vil du kunne installere funksjoner og tjenester, eller skal du bare dele enkle tekster? Det er for eksempel stor forskjell på om du kun skal dele blogginnlegg, eller om du vil ha en hjemmeside med tjenester hvor bloggen bare er en del av hjemmesiden din.

Hvor teknisk er du?

Dette er et veldig viktig punkt. Lærer du raskt? Eller får du noia av litt tekniske ting? Det er viktig å velge riktig nivå på plattformen. Noen av plattformene er veldig enkle, og det er mer eller mindre bare å skrive inn teksten og klikke publiser, og det er alt du noen sinne trenger å gjøre.

Andre plattformer er mer avanserte og krever at du selv sørger for backup, å stoppe spamkommentarer og holde siden din trygg. De krever også at du selv kan fikse ting som går galt hvis (når) det går galt. Du må selv kjøpe domene og sette opp hosting, for eksempel.

Det er veldig viktig at du ikke velger en bloggplattform som er for vanskelig. Da kommer du til å bli frustrert og lei, og du kommer til å miste gleden ved bloggingen. Jeg har sett det skje flere ganger, og det er ikke noe gøy. Du må være ærlig med deg selv. Bloggingen skal være gøy, ikke frustrerende!

Vil du bruke penger på bloggplattform?

Dette er kanskje ikke fullt så viktig med tanke på hvilken bloggplattform som er riktig for deg, men penger er allikevel også noe som kan være med og avgjøre.

Noen bloggplattformer er helt gratis, noen koster litt (for eksempel 800 kroner) og noen koster så mye du selv vil fordi det avhenger av hvilket sted du kjøper domene og hosting.

Hvordan skal du velge bloggplattform?

Jeg vil anbefale at du setter deg ned og gjør noen notater. Gå igjennom spørsmålene over og tenk igjennom hva du vil med bloggen. Det er lurt å tenke litt fremover også, ikke bare akkurat nå. Kanskje du ikke kan selge kurs nå, men det er planen om ett år? Eller kanskje du lager malerier eller illustrasjoner, og vil begynne å selge dem etter hvert? Da er det lurt å velge riktig plattform allerede nå, slik at du slipper å bytte om ett år.

Det går an å bytte fra de enkle til de mer avanserte, og du vil få med deg alt innhold. Men det vil koste tid, og kanskje også penger, hvis ikke du klarer å gjøre det selv.

Når du har laget deg en liste med notater til spørsmålene over, kan du se på hvordan dine behov og kunnskaper passer med hver enkelt bloggplattform.

Her er de mest vanlige bloggplattformene du kan velge mellom:

Blogg.no

Blogg.no var en gratisplattform som mange bloggere brukte og kunne registrere seg på. Den ble i desember 2018 avviklet og måten den drives på endret.

Noen bloggere fikk bli med over på «nye» blogg.no, mens resten av bloggene ble slettet. Det er altså ikke lenger mulig å bare opprette en blogg på blogg.no. Nå må du søke, og blogg.no bestemmer så om du får opprette en blogg eller ikke.

I tillegg har de nå lansert noe som heter miniblogg.no, hvor du får lov til å registrere deg gratis. Dette fungerer som en base med bloggere hvor de velger hvem de vil ta med inn til blogg.no.

«Dette er den nye inngangsporten til blogg.no, og rekruttering av nye bloggere til Norges største bloggportal – blogg.no vil fortrinnsvis skje via miniblogg.no i fremtiden.», skriver de selv.

Blogger.com/blogspot.com

Blogger.com og blogspot.com er det samme, og eies av Google. Blogger.com er selve plattformen, og blogspot er underdomenet som bloggene ligger på. Blogspot var mer populært før blogg.no vokste frem, nå er det ikke like mange norske som bruker det lenger.

Du eier ikke bloggen din på blogspot, du låner plass hos Google. Det vil si at de kan stenge kontoen din, for eksempel hvis noen rapporterer den som spam. Det har skjedd, det er bare å Google.

Gratis og enkelt

Hovedgrunnen til at blogspot.com var så populært før, er at det er gratis og enkelt å registrere seg og bruke. Du lager deg en konto og setter opp bloggen, så er du i gang. Det er begrenset plass, du får 1 GB med lagring. Det vil si at du ikke kan laste opp store bilder eller videoer.

Men det bør du uansett unngå, fordi store bilder og filer gjør bloggen din treg å laste. Det kan gjøre at du mister lesere, fordi de ikke gidder å vente på at bloggen skal lastes.

Design

Du kan velge mellom forskjellige maler, og du kan gjøre små endringer. Du kan også redigere i CSS-filen hvis du vil gjøre større endringer (for avanserte brukere). Du kan ikke legge til avanserte tjenester og funksjoner, kun de enkle funksjonene Blogger gir deg.

Statistikk

Ettersom det er Google som eier Blogger, kan du få Google Analytics. Du må lage deg en Analytics-konto og legge inn sporingsID-en i egenskapene på Blogger. Blogspot er ikke særlig gode på SEO, selv om det eies av Google.

Tjene penger

Du kan tjene litt penger på å blogge på blogspot, fordi du kan sette opp annonser via Google Adsense. Men, det er som regel ganske små summer det er snakk om, og du kan ikke selv velge hvilke annonser den skal vise.

Eget domene

Når du registrerer deg får du i utgangspunktet adresse minblogg.blogspot.com. Men du kan få en annen adresse hvis du vil det, for eksempel minblogg.no. Det gjøres på denne måten.

Passer for:

Alle som bare vil publisere blogginnlegg og ikke ønsker eller trenger flere funksjoner eller kunne påvirke designet. Greit valg hvis du synes tekniske ting er vanskelige, positivt at du får statistikk fra Google Analytics.

Squarespace

Du har sannsynligvis ikke hørt om Squarespace før. Det er en ganske ny plattform som har blitt veldig populært blant amerikanske bloggere.

Det kalles ofte en “enklere” versjon av WordPress, hvor du har veldig mange muligheter til å lage en god og pen side, uten at det er så komplisert at du river deg i håret.

Månedlig pris

Det finnes ingen gratisversjon av Squarespace, men prisen er ikke gal. De har to prisklasser, enten personlig til ca 100 kr i måneden, eller business til ca 152 kr i måneden hvis du betaler for ett år om gangen. Det koster litt mer hvis du betaler for hver måned. Du får forskjellige muligheter etter hvilken plan du velger. De fleste velger business-pakken.

Design

Du kan velge mellom en del forskjellige maler. Du kan gjøre endringer i malene, og du kan også redigere CSS hvis du vil (for avanserte brukere). Du kan sette opp butikk på Squarespace, hvis du har behov for det. Det har dra og slipp-design, slik at du ikke trenger å kunne koding. Du har altså bokser med bilder eller tekst, som du drar inn og slipper der du vil ha dem.

Statistikk

Squarespace har sin egen Analytics-tjeneste hvor du får statistikk for bloggen og eventuelt nettbutikken din. Hvor mye statistikk du får tilgang til, avhenger av hvilken prisplan du er på.

Tjene penger

Du kan tjene litt penger på annonser på Squarespace, det er lov å legge inn. Men den største muligheten til å tjene penger på Squarespace er at du kan sette opp nettbutikk, og det at plattformen er så god at du kan lage en veldig profesjonell blogg som du kan selge dine tjenester via etc. Den er mye bedre enn gratisvariantene på å kunne legge inn epostlister og slike ting som kan bidra til at du tjener penger, selv om ikke du tjener dem direkte i Squarespace.

Les også: 6 forskjellige måter du kan tjene penger på bloggen din!

Eget domene

Når du setter opp en konto får du automatisk et domene som er gratis i ett år. Etter det koster det noe. Domene-adressene du kan velge mellom er .com, .me. .ninja og den typen. Du kan ikke få .no, det må du selv kjøpe på en norsk side fordi det er kun norske domeneregistrarer som har lov til å selge .no. Du kan få din egen adresse hvis du vil det, for eksempel minblogg.no. Det gjøres på denne måten.

Passer for:

De som vil ha en kraftigere nettside med mange muligheter, for eksempel til å tjene penger, men ikke liker eller er gode på tekniske ting.

WordPress.com

Ifølge Wikipedia, er WordPress det mest populære bloggsystemet i verden. Tall fra april 2016 viser at mer enn 60 millioner nettsider er laget med WordPress!

Mange vet ikke at det finnes to forskjellige varianter: wordpress.com og wordpress.org. Det er to forskjellige bloggplattformer med forskjellige muligheter, og det er viktig å vite. WordPress.com er en basic versjon av wordpress.org, med mange færre muligheter.

Det er ikke enklere å flytte en blogg fra wordpress.com til wordpress.org enn det er å flytte en blogg fra blogspot.com til wordpress.org, selv om man skulle tro det.

Gratis

WordPress.com er gratis og enkelt å sette opp. Du lager deg en konto, velger navn på siden din, velger tema og lanserer siden. Ulempen er at du har begrenset mengde plass, du kan kun lagre filer for 3GB totalt. Det vil si at du ikke kan laste opp store filer eller videoer.

Du kan oppgradere og betale ca 850 kroner i året hvis du vil. Da får du ditt eget domene, du kan endre på fonter, du får 13 GB lagring, og du kan redigere malen. Men, det er kun redigering via CSS, så hvis ikke du kan CSS får du ikke redigert.

Design

Du kan velge mellom forskjellige gratismaler, men du kan ikke laste opp maler du har kjøpt. Du kan ikke installere plugins som gir deg funksjonaliteter som nettbutikk. Det finnes noen få grunnleggende plugins som allerede er installert.

Statistikk

Du får grunnleggende statistikk, som er tilgjengelig inne på WordPress. Du kan ikke installere Google Analytics i selve WordPress, uten å bruke businessvarianten, som koster penger. WordPress.com er dessverre ikke særlig optimalisert for SEO.

Tjene penger

Du kan ikke sette opp annonser på wordpress.com, det er ikke lov. Hvis du har mer enn 25.000 sidevisninger per måned kan du søke om å få lov til å annonsere.

Eget domene

Når du setter opp en konto får du automatisk et domene som blir minblogg.wordpress.com. Du kan legge til ditt eget domene, for eksempel minblogg.no. Men for å kunne gjøre det, må du oppgradere til en betalingsplan. Det gjøres på denne måten.

Passer for:

Bloggere som ikke er spesielt tekniske, men som bare vil sette i gang med bloggingen, og som ikke har planer om å tjene penger.

PS: I august 2017 lanserte WordPress nyheten om at hvis du oppgraderer til WordPress.com Business, kan du nå installere plugins og eksterne themes, slik som på wordpress.org. WordPress business er ikke gratis, men en tjeneste du må betale for.

WordPress.org

WordPress.org er den kraftigste bloggplattformen som finnes. Du har enorme muligheter og kan gjøre nesten hva som helst. Men det gjør også at den er den vanskeligste bloggplattformen å bruke.

Du må selv sette opp domene, hosting, installere plugins som sørger for backups, sikkerhet og andre ting. Du må også holde alt oppdatert selv. Hvis noe krasjer, må du kunne fikse det selv eller klare å google deg frem til en løsning. Ingenting gjøres automatisk for deg.

I motsetning til alle de andre bloggplatformene, er det DU som eier bloggen din. Du leier eller låner ikke plass hos noen, ingen kan plutselig stenge bloggen din.

Koster penger

WordPress.org i seg selv er gratis, men fordi det ikke inkluderer domene og hosting må du betale de tingene selv. Du må kjøpe domenet du vil ha, og så kjøpe hosting. Dette koster så mye du selv vil, fordi det avhenger av hvilken leverandør du velger.

(Jeg bruker Siteground* til min hosting. Det er en veldig god leverandør med fantastisk kundeservice! Den er alltid åpen, og du får svar på chat i løpet av et minutt. Prisene er gode, og serverne er stabile.)

Design

Du har enorme muligheter for design i WordPress.org. Du kan kjøpe en mal og laste opp, og dermed få det akkurat som du vil. Du finner maler på mange nettsteder, for eksempel Creative Market*. Du kan også tilpasse malene som du vil, enten via CSS eller html, eller i en egen theme customizer som følger med malen du kjøper. Hvor god malen din er, avhenger av den som har laget den, så vær sikker på at du kjøper og installerer noe fra noen som vet hva de holder på med.

Statistikk

Du kan koble Google Analytics sammen med wordpress.org, og få så mye statistikk du bare vil. Du kan få den grunnleggende statistikken rett inn i WordPress ved å installere en plugin, og du kan logge inn på Google Analytics for å få mer statistikk. Plattformen er også veldig god på SEO.

Tjene penger

Mulighetene for å tjene penger via wordpress.org er ubegrensede. Du kan gjøre akkurat som du vil, det er DU som eier bloggen. Du kan installere plugins og nettbutikk og selge eller gjøre akkurat det du vil.

Eget domene

Du MÅ ha eget domene for å bruke wordpress.org, du får ikke domene tildelt når du registrerer deg. Det må du selv kjøpe hos for eksempel Domeneshop. Så installerer du WordPress på domenet.

Passer for:

Alle som er klare for å ta bloggen til det neste nivået. Enten det gjelder funksjoner, SEO eller tjene penger. Du MÅ takle tekniske ting, men WordPress.org er den mest fleksible og beste bloggplattformen for å satse og få avanserte tjenester og funksjoner.

Andre bloggplattformer

I tillegg til de jeg har snakket om over, finnes det også andre små og litt større plattformer. Noen av dem har norske versjoner eller er norske, andre er amerikanske.

Wix.com – norsk versjon
Mikz.com – United Influencers egen bloggplattform
Nouw.com – norsk versjon

I tillegg finnes det også andre platformer, som  WeeblyJimdoWebflow, og Webydo.

Fant du en bloggplattform som passer deg? Hvilken bruker du på din blogg?

Author: Blogg Bedre

Jeg lærer ambisiøse bloggere som deg hvordan du kan bygge en suksessfull blogg som kan hjelpe deg til å leve det livet du ønsker. På Blogg Bedre får du tips, råd, sjekklister, verktøy, hjelpemidler og masse annet som hjelper deg til å bygge en suksessfull blogg.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

19 thoughts on “Hvilken bloggplattform bør du velge? Stor guide + 3 viktige spørsmål!

 1. Klarer ikke helt å bestemme meg for hvilken bloggplattform jeg skal velge
  men denne lista viser flere punkter som jeg ikke hadde tenkt på. Takk for det!

  Posted on 29. september 2017 at 22:41
  1. Så bra, Emma! Jeg er glad for at jeg kunne hjelpe deg 🙂 Jeg håper du finner noe som passer for deg og din blogg, og lurer du på noe, er det bare å spørre!

   Posted on 30. september 2017 at 22:38
 2. Denne sida var veldig nyttig! Tusen takk! 😀
  Vurderer bytte bloggplattform for å bygge opp bloggen bedre og på min måte.

  Posted on 19. oktober 2017 at 10:29
  1. Hei Jeanette! Så bra at den kunne hjelpe deg og at du synes den er nyttig, det er jeg veldig glad for 😄 Vi har alle litt forskjellige behov og ønsker, og ikke minst tekniske kunnskaper og budsjett, så hvilken plattform som er riktig vil variere. Lykke til med valget!

   Posted on 19. oktober 2017 at 11:47
 3. Hei ! Dette innlegget ditt er veldig lærerikt om blogger. Jeg har blogget på Blogger men vurderer å bytte plattform. Jeg har lyst å bruke en Norsk pga språket og det må ikke være for komplisert. Jeg har registrert meg på Nouw men synes de har lite maler å velge i mellom.
  Nå vurderer jeg Wix.
  Det jeg lurer på er : Er Wix BLOGG ELLER HJEMMESIDE ? Jeg ønsker ikke hjemmeside 🙂
  Jeg klarer ikke helt å tolke det på wix sin hjemmeside 🙂
  Tusen takk for tilbake melding 🙂

  Mvh Mona

  Posted on 20. februar 2018 at 08:09
  1. Hei, Mona! Så bra at det var til hjelp! Det er jeg glad for å høre 😊 Du kan få begge deler på wix, det spørs hvilken mal du velger. Her er bloggmalene de har:
   https://no.wix.com/website/templates/html/blog

   Posted on 20. februar 2018 at 11:28
   1. Hei !
    Takk for tilbake melding. og for svar.

    Hvordan vet jeg at jeg velger riktig ? Kan jeg bare registrerer meg via denne linken ? Jeg leste noe om at man måtte legge inn link til blogg på «siden» for at blogg skal bli synlig.
    Har du noe kjennskap til det ?
    Vist jeg registrerer meg så får jeg en vanlig blogg ? 🙂 🙂

    Ha en fin dag !
    Mvh
    Mona

    Posted on 21. februar 2018 at 11:01
    1. Jeg bruker ikke Wix, så jeg kjenner dessverre ikke til hvordan det ser ut. Jeg antar at du bare registrerer deg og lager en konto, og så velger du mal når du setter opp siden din, og da velger du en av bloggmalene. De har en hjelpedatabase med artikler på Wix https://support.wix.com/en/

     Posted on 21. februar 2018 at 11:18
     1. Tusen takk for at du tok deg tid til å svare 🙂

      Posted on 22. februar 2018 at 11:47
 4. Hei!
  Jeg har valgt en bloggplattform jeg ikke er sånn veldig fornøyd med. Men nå har jeg startet der og trenger egentlig hjelp til å bytte. Er det en tjeneste du tilbyr (mot betaling selvfølgelig)

  Posted on 12. mars 2018 at 12:13
  1. Hei, Eva! Så kjedelig at du ikke er fornøyd, men det er absolutt mulig å bytte 😊 Det er ikke en tjeneste jeg tilbyr, men jeg har et offisielt samarbeid med en som heter Marius Flugsrud, som driver Teknisk Blogghjelp. Han tar slike oppdrag. Jeg vet ikke hvor mye han skal ha, ettersom det varierer etter hvor stor jobb det er, så det enkleste er å ta kontakt og høre 😊 Han har epost: Marius@tekniskblogghjelp.no Lykke til!

   Posted on 12. mars 2018 at 13:38
 5. Fantastisk oversikt du presenterer her.
  Tusen takk! Ser at det ikke er hipp som happ hvilken plattform man velger..
  Bare å starte vurderingsprosessen, skjønner jeg👍🏼

  Posted on 3. august 2018 at 17:55
  1. Så bra, Grethe! Godt å høre at det var til hjelp, det er jeg glad for 😀 Masse lykke til!

   Posted on 3. august 2018 at 21:11
 6. Jeg kan anbefale bloggi.no. Gratis bloggplattform på norsk, helt fri for reklameannonser.

  Posted on 8. august 2018 at 08:41
  1. Takk for tipset, Martin!

   Posted on 10. august 2018 at 13:24
 7. Fantastisk bra og til stor hjelp! Har litt og sette meg inn og lære men finnes ikkje tvil om hva som for min del er riktig å bruke:) Tusen takk ! Går uten tvil for det som er best på langsikt wordpress.org 😀.
  Må bare sette meg inn i hvordan det bygges opp og hva som er greit å lære seg 😂👍

  Posted on 28. januar 2019 at 19:29
  1. Så bra den kunne hjelpe, Linda Christine 🙂 Det finnes mange gode videoer om WordPress på YouTube, og om du skulle trenge hjelp må du bare ta kontakt. Samboeren min Jonas driver firma og hjelper med disse tingene https://jensentech.no/ny-wordpress Lykke til! 🙂

   Posted on 31. januar 2019 at 14:12
 8. Hei.
  Jeg blogget for mange år siden gjennom blogspot, og syns det var en bra plass å ha blogg, da jeg også kunne benytte meg av appen. Har disse du nevner app? Kan en være anonym gjennom bloggen?

  Jeg ønsker først og fremst en gratis plattform, og har ingenting i mot annonser, for jeg håper å bygge opp bloggen slik at jeg kan få annonseinntekt. Hvis jeg får det, så kan jeg vurdere å betale. Hva anbefaler du da? (Veldig ambisiøs..).
  Det er så mange å velge mellom, og så mye for og i mot. Det er fint om det er ok med lagring og at en kan bruke app.

  Posted on 19. mars 2019 at 14:34
  1. Jeg tror de fleste har det. Blogger (tidligere Blogspot) har app, WordPress.com og WordPress.org har en app, Squarespace har flere forskjellige apper etter hva du skal gjøre, og jeg tror Nouw har en app 😊 Du får ikke noe særlig annonseinntekt bare ved å vise tilfeldig reklame rundt og på bloggen. Hvis du er på gratisplattformer er det ikke du som bestemmer reklamene rundt, det er plattformen som får de inntektene. Du kan lese mer om forskjellige måter å tjene penger på her: https://bloggbedre.no/6-mater-tjene-penger-bloggen/

   Posted on 21. mars 2019 at 09:48