Jeg jobber hardt for å bygge opp bloggen, og mine kanaler på sosiale medier. Jeg bruker timevis hver uke på å skape så bra innhold som mulig, slik at flere liker det jeg gjør og engasjerer seg i bloggen min.

Det går med mye tid på planlegging og testing, slik at jeg kan se hva som fungerer og ikke. Jeg følger med på statistikken, og gjør endringer hvis jeg ser at noe ikke fungerer. Jeg ser på åpningsraten på epostene jeg sender, og endrer tittel hvis den ikke er god nok. Jeg prøver nye ting på Instagram, for å se om jeg når ut til enda flere.

Målet med alt jeg gjør, er jo å få så mange engasjerte følgere som mulig.

Så da er det jo naturlig at jeg blir både lei meg og skuffet når jeg ser at noen melder seg av nyhetsbrevet mitt, slutter å følge meg på Instagram, forlater gruppen min på Facebook, slutter å følge siden min på Facebook eller slutter å følge bloggen.

Jeg føler at det jeg har laget ikke er godt nok. Det var ikke bra nok til at den personen ville følge med på det jeg publiserer. Jeg lurer på hva jeg gjorde galt. Og hva jeg kunne gjort for at den personen skulle fortsette å følge meg.

Føler du det også sånn?

Det er helt naturlig. Men også unødvendig.  Det er faktisk en bra ting når noen velger å melde seg av, eller slutter å følge bloggen din!

Derfor har jeg nå tatt et valg, og sluttet å føle og tenke disse tankene.

Nisjer er viktig

Du har kanskje hørt meg snakke om nisjer tidligere. Jeg mener at hvis du ønsker en suksessfull blogg som du kan tjene penger på, så må du finne din nisje. Med det mener jeg at du ikke bør blogge om alt mellom himmel og jord.

Hvis det er det du ønsker, skal jeg selvfølgelig ikke stoppe deg. Men du vil få flere følgere når du begrenser hva du blogger om. Og hvis du ønsker å ha annonser og sponsede samarbeid er mange følgere nødvendig. Det vil også være enklere for annonsører å se om målgruppen din passer med deres målgruppe.

Og det at noen melder seg av nyhetsbrevet ditt, eller slutter å følge deg i sosiale medier, er faktisk med på å definere nisjen din.

Definerer målgruppen din

Si at du blogger om alt som skjer i livet ditt akkurat nå. Alt fra reise og middag, til barna, trening og daglige gjøremål. Du har bygget deg opp en mengde følgere, som liker det du gjør. Men så vil du finne din nisje. Kanskje det er trening for travle mødre? Eller kanskje det er middager med fokus på fisk? Eller reise for småbarnsforeldre?

Når du begynner å fokusere innholdet ditt med det innholdet, vil du oppleve at du mister følgere. Men det er fordi du mister dem som ikke er i målgruppen din. Og det er bare bra!

I tillegg vil du oppleve å få nye følgere, fordi flere vil synes profilen eller bloggen din er interessant. Selv om man selvfølgelig gjerne ønsker å tro og alt man gjør er veldig interessant for andre, så er jo sannheten at det ikke er det. Du vil finne veldig få som synes at både hverdagen din, barna dine, hunden din, treningen din, reisene dine og middagen din er det mest interessante de ser hele dagen. Og hvis de gjør det, er de sannsynligvis i familie med deg.

Men du vil finne mange som synes treningen din er interessant. Eller middagen din. Eller måten du oppdrar barna. Eller turene du tar med hunden.

De vil se mer av den ene eller kanskje to tingene. Hvis du begrenser innholdet ditt til en eller to av de tingene, vil du få flere følgere.

Og da sitter du igjen med folk som virkelig digger deg og det du gjør.

Det skaper engasjement

Og på den måten er vi tilbake til det alt egentlig dreier seg om. Engasjement.

Fordi følgere som digger deg og det du gjør, er fans. De liker, kommenterer og deler. De blir engasjert av deg og innholdet ditt. De kjøper det du selger. De forsvarer deg når noen kritiserer deg.

Jeg har snakket mye om hvorfor engasjement er så viktig i et tidligere innlegg, hopp gjerne over og les det etterpå! Engasjement er noe av det viktigste du kan fokusere på.

Les hvorfor antall følgere og lesere er ikke det viktigste for bloggen din!

I tillegg gjør det at du ser om de tingene du tester ut fungerer eller ikke. Ved å ha ekte, engasjerte fans, får du reelle og ekte svar. Fordi alle de som responderer på det du gjør, om det er fargeendring, stilendring, ny måte å skrive på eller noe annet, er målgruppen din.

Snakk til målgruppen din

Hvis du søker litt rundt på Instagram, finner du mange store kontoer som har tusenvis av følgere. Det ser jo flott ut. Men hvis du ser på bildene de deler, sliter de med engasjementet.

Ta for eksempel Yvonne, som driver interiørbutikken og bloggen Vakre Rom. Hun er veldig populær på Instagram, og har over 72.000 følgere! Men hun sliter med å skape engasjement rundt det hun deler.

Bildene hennes har i snitt rundt 150 likes og et par kommentarer. Jeg synes Yvonne og Vakre Rom er helt topp, hun jobber steinhardt og står på. Men sannheten er at det dessverre er en veldig lav prosent, når hun har så mange følgere!

vakre-rom-instagram

Så finnes det andre som er flinke til å skape engasjement, for eksempel youaintyourweight. Jenna som driver profilen har ca 3000 følgere, og får godt med både kommentarer og likes på bildene sine. Dette bildet har 151 likes og 30 kommentarer.

youaintyourweight-instagram

Det handler om å finne sin målgruppe og snakke et språk de liker. Du snakker jo annerledes når du snakker til bestevennen din, enn når du snakker til en stor gruppe med mennesker, ikke sant? Sånn er det på bloggen også. Ved å definere målgruppen din kan du kommunisere på en måte de responderer på, i stedet for å forsøke å nå alle, og ikke nå noen.

Så fakta er at de som velger å melde seg av eller slutte å følge deg, er rett og slett ikke i målgruppen din. Og derfor er det bare bra at de forsvant. Så kan du heller sitte igjen med en liste med følgere som digger deg, og bruke tiden din på å kommunisere med dem.

De er nemlig ekstremt verdifulle, og fortjener all din oppmerksomhet.

Er du enig?

Author: Blogg Bedre

Jeg lærer ambisiøse bloggere som deg hvordan du kan bygge en suksessfull blogg som kan hjelpe deg til å leve det livet du ønsker. På Blogg Bedre får du tips, råd, sjekklister, verktøy, hjelpemidler og masse annet som hjelper deg til å bygge en suksessfull blogg.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.