Har du hørt om en landingsside før? Ifølge en undersøkelse jeg gjorde på Instagram stories mens jeg skrev denne saken, er det omtrent halvparten av dere som har hørt om det.

Det er en viktig del av det å bygge opp bloggen og epostlisten sin, og derfor vil jeg forklare deg hva det er, hvorfor du trenger det og hvordan du lager det.

Hva er en landingsside?

En landingsside er en egen side som er laget for å øke salg eller å samle eposter/potensielle kunder. Det er en side hvor man for eksempel promoterer et produkt man selger eller en freebie man gir bort.

En landingsside er en helt ren side uten distraksjoner.

Det er ikke det samme som en vanlig side på bloggen eller nettsiden din. Det betyr at den skal ikke ha menyer. Den skal ikke ha sosiale medier-knapper. Den skal ikke ha kommentarfelt, mest leste-lenker eller noe annet.

Du skal kun gjøre én ting, og det er å konvertere de som kommer inn på siden til å kjøpe det du selger eller laste ned det du gir bort.

Hvorfor trenger du en landingsside?

Fordi det er den beste måten å konvertere folk på. Det helt grunnleggende i markedsføring (og livet generelt) er at jo flere valg vi har, jo vanskeligere er det for oss å bestemme oss. Vi blir distrahert, og vi blir overveldet.

Hvis vi kommer inn på en side hvor du for eksempel selger strikkemønstre, og vi samtidig kan klikke på menyen og lese bloggen, vi kan gå til Instagram, vi kan lese kommentarfelt osv, vil vi bli distrahert.

Da er det stor sjanse for at vi avbryter kjøpet og i stedet ender opp på bloggen din for å lese om strikking, og så glemmer vi mønsteret eller vi blir avbrutt av noe som skjer og går ut fra siden din.

Det blir det ikke salg av.

Det samme gjelder når du gir bort freebies og prøver å bygge epostlisten din.

Les mer: Alt du trenger å vite om epostlister

Vi trenger en landingsside for å målrettet guide den potensielle kjøperen eller leseren til å gjøre den ene tingen vi vil at de skal gjøre.

Du må ha en landingsside for hvert produkt du selger eller freebie du gir bort. Det er ikke en nettbutikk hvor du promoterer alle tingene dine, det er en salgsside for ett enkelt produkt eller en enkelt freebie.

Hvordan bruker du en landingsside?

En landingsside kan brukes på flere måter, dette er tre av de mest vanlige:

1. Hvis du kjører Facebookannonser for produktet eller freebien din, er det landingssiden du legger inn som målsiden i annonsen. Når folk klikker på annonsen kommer de til landingssiden. Ikke bloggen eller selve nettbutikken.

2. Hvis du promoterer produktet eller freebien i en epost du sender til listen din, eller via sosiale medier, er det lenka til landingssiden du deler.

3. Påmelding til webinar eller en annen form for kurs, program eller event du skal arrangere.

Her er et eksempel fra Amy Porterfield. Dette er en landingsside for et webinar hun holder, hvor du kan melde deg på. Bildet viser toppen av landingssiden, hvis du vil se resten kan du klikke deg inn her.

Det finnes også andre måter å bruke dem på, for eksempel hvis du har podcast og promoterer en freebie kan du lage en side med en adresse det er lett å huske og si. Eller hvis du gjesteblogger hos noen kan du lage en side der du gir bort en freebie til leserne av den bloggen.

Bruk fantasien og lek deg med mulighetene!

Verktøy for å lage landingssider

En landingsside kan enten ligge på bloggen din, eller du kan bruke et eksternt verktøy. Det finnes veldig mange varianter og måter du kan lage en landingsside på. Noen er gratis, andre koster noe.

ConvertKit

Jeg bruker ConvertKit som epostleverandør til min epostliste. Der har jeg muligheten til å lage landingsside når jeg oppretter et nytt skjema. Det vil si at i stedet for å bare lage et skjema der jeg samler inn navn og epost, kan jeg i stedet lage en side der jeg kan skrive mer tekst og legge inn bilder.

Den fungerer greit til å gi bort PDF-er og andre freebies. Da holder det som regel med noe såpass enkelt og grunnleggende.

Les mer: Hvorfor jeg valgte ConvertKit i stedet for MailChimp

Men jeg ville ikke brukt landingssider fra ConvertKit (eller andre epostleverandører) til å promotere kurs, webinarer eller et produkt. Til det synes jeg ikke det fungerer godt nok. Men som sagt, til å gi bort en PDF fungerer det helt topp.

Du kan få landingsiden til å bo på bloggen din ved å installere ConvertKits plugin. Du kan også legge inn ditt eget domene og bestemme lenkeadressen i selve ConvertKit, til hvert skjema du lager.

Dette er en landingsside for en freebie jeg gir bort, som er laget i ConvertKit. Du kan klikke på bildet hvis du vil se landingssiden live. Adressen jeg har laget i ConvertKit er bloggbedre.ck.page/sjekklisteseo

LeadPages

LeadPages er en av de mest populære måtene å lage landingssider på, særlig blant amerikanske bloggere.

Det er en egen, ekstern tjeneste du må abonnere på. Du kan så lenke til siden du lager, eller du kan integrere LeadPages med WordPress-siden din ved å installere deres plugin. Da får du landingssidene inne på din blogg.

Jeg har testet LeadPages, og må ærlig si at jeg likte det ikke. Sidene du lager blir fine, og de har veldig mange forskjellige maler du kan velge mellom som forenkler arbeidet.

Men det er DYRT og jeg synes selve sidebyggeren var utrolig dårlig. Brukergrensesnittet var gammeldags og komplisert. Men det er et veldig populært verktøy, og det er mange som liker det godt.

De har gratis prøveperiode, så hvis du vil teste og se selv kan du det her.

Det finnes også andre liknende tjenester. Jeg har selv brukt en som heter LandingLion den siste tiden, men den skal dessverre legges ned.

Kursplattform

Hvis du skal selge et kurs, har ofte selve plattformen du lager kurset på en mulighet for å lage en landingsside der.

Jeg har testet både Teachable og Kajabi, og begge disse har mulighet for å lage landingsside. Her er landingssiden til gratiskurset mitt Bedre blogg på en dag. Den er laget i Teachable. Du kan se hele siden til kurset her.

WordPress

Du kan også lage slike landingssider selv på WordPress-siden din. Da får den adresse til bloggen din, og all trafikk du sender via annonser og annen promotering går til bloggen din i stedet for til LeadPages eller andre eksterne sider.

Denne varianten er gjerne billigere, og den gir deg mer trafikk. Men det kan også være litt mer krevende. Her får du ingen maler som viser deg hvordan ting bør se ut og settes opp, slik du gjør på blant annet LeadPages.

Slik lager du landingsside i WordPress

Hvis du vil lage det selv i WordPress, finnes det flere alternativer:

Et tema som har landingsside

Når du installerer et tema på bloggen din, har de ofte forskjellige sidetyper du kan velge mellom når du lager en side. Hvis malen du har kjøpt har landingsside (landing page), kan du bare opprette en ny side og velge den malen. Da får du en side hvor menyen og alt det andre du har på siden din er borte, slik at du ikke har distraksjoner.

Men du må selv bygge siden. Legge inn bilde, tittel, tekst og alle de andre tingene som trengs.

Jeg har en mal som har en slik landingsside, og har brukt det på bloggen. Jeg har blant annet brukt den på siden jeg lenker til i Instagramprofilen min. Som du ser er den vanlige menyen og høyrespalten min borte, og det er kun disse knappene du kan klikke på.

Jeg har også laget en landingsside for brandingutfordringen min. Der har jeg lagt inn mer tekst og info. Klikk på bildet for å se hele siden live.

Angie Makes shortcodes

I tillegg til å ha en sidemal som heter landingsside, kan du installere en plugin som heter Angie makes shortcodes. (Det finnes mange plugins for short codes, men jeg bruker denne).

Det er en plugin som gjør det mulig å bruke små kodesnutter for å legge inn ting som knapper, tabeller osv. Du får en liten meny hvor du kan velge hva du vil sette inn, og så legger den inn koden for deg når du velger.

Jeg brukte det da jeg lagde brandingutfordringen min, og jeg bruker den veldig mye til småtteri rundt om på bloggen. Her har jeg lagt inn shortcodes for punktlister med et lite ikon i starten. Du kan også legge inn pristabeller, bokser og masse annet.

Sidebyggere

Du kan også installere en sidebygger. Hvis du gjør det, kan du rett og slett bygge en side på bloggen din fra bunnen av.

To av de mest brukte er Divi og Beaver Builder, men det finnes en hel haug av dem.

Les mer: 30 populære sidebyggere til WordPress

En sidebygger lar deg bygge en side med bilder og bokser, og du kan dra dem hit og dit. Du kan gjøre akkurat hva du vil med siden, og sette den opp slik du vil, ikke slik temaet ditt er laget. De har også maler du kan bruke og tilpasse. Se en video som viser hvordan det fungerer her:

Både Divi og BeaverBuilder koster penger.

Plugins

Hvis ikke du vil bruke en hel sidebygger, kan du også installere en plugin som lar deg lage en landingsside. Det finnes ikke så veldig mange som er gratis, men jeg fant en som heter Landing page og kommer fra et firma som heter Inbound. Der kan du få grunnversjonen gratis.

Hvis du først installerer pluginen Landing page,  vil du få tilbud om å oppgradere til Pro-versjonen gratis.

Jeg har ikke testet denne pluginen, men det er maler du kan laste ned og bruke.

Kode siden med CSS/HTML

Den siste varianten du kan velge, er å kode siden fra bunnen av. Da kan du få den akkurat slik du vil. Det forutsetter at du enten kan koding selv, eller at du booker en programmerer som kan koding.

Det vil være et dyrt alternativ, men det kan være aktuelt hvis du driver business og skal ha noe som er spesialtilpasset til deg. Er du en blogger som vil gi bort en PDF er dette ikke alternativet for deg.

Om du ønsker å bygge noe som er spesiallaget for deg men ikke selv kan koding, kan du få hjelp av samboeren min Jonas Jensen. Han er programmerer og kan hjelpe deg med å både bygge en nettside fra bunnen av, eller å lage en landingsside for deg. Les mer om tjenester og priser på jensentech.no.

Det finnes ikke et riktig eller galt valg, egentlig. Det blir opp til deg og vil avhenge av hva du vil gi bort, hvor mye penger du har mulighet til å bruke, hvilket nivå du vil legge deg på og hvor teknisk du er.

Uansett hvilket valg du ender opp med å bruke, så er det viktig å tenke kvalitet når du lager en landingsside. Hvor bra den er satt opp vil påvirke om folk kjøper eller melder seg på, eller ikke.

Det er ikke sånn at bare fordi du har en landingsside vil du selge masse eller få hundrevis av eposter. Du må fortsatt tenke på hvordan den er satt opp, hva du skriver og bildene du bruker, og hvordan du promoterer siden og produktet.

Fikk du noen ideer til hvordan du kan bruke en landingsside? Hvilket alternativ passer best til deg?

Author: Blogg Bedre

Jeg lærer ambisiøse bloggere som deg hvordan du kan bygge en suksessfull blogg som kan hjelpe deg til å leve det livet du ønsker. På Blogg Bedre får du tips, råd, sjekklister, verktøy, hjelpemidler og masse annet som hjelper deg til å bygge en suksessfull blogg.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.