Det finnes tusenvis av norske blogger, så hvorfor antar så mange at vi alle er rosabloggere? Hvorfor har det blitt flaut å kalle seg selv blogger?

Dette blogginnlegget er mer et hjertesukk enn fylt med lærdom, slik de normalt pleier å være. Men dette er noe som opptar meg, og som jeg synes vi MÅ snakke om.

Og aller først må jeg understreke at det er ikke noe galt i å være rosablogger. Hva du blogger om er HELT opp til deg, det viktigste er at du skriver om det du selv ønsker og liker.  Dette innlegget handler på ingen måte om å henge ut rosabloggere på noe vis. Bare så det er sagt.

Men det er heller ikke til å komme unna at mange rosabloggere skriver innlegg som i alle fall jeg synes er på kanten til hva man bør dele med offentligheten, og med jevne mellomrom også over kanten.

Mange ønsker å få oppmerksomhet og tenker at det å skrive om noe svært privat, provoserende eller sjokkerende er nødvendig. Det gir oppmerksomhet og det gir klikk.

Les mer: Det er forskjell på å være privat og personlig på bloggen

Dessverre fører det også til at de har fått definere uttrykket «blogger». En blogger har blitt synonymt med rosablogger for veldig mange i Norge.

Det hjelper jo selvfølgelig heller ikke at mine journalistkollegaer nesten utelukkende skriver om disse bloggerne, enten det er Sophie Elise eller folk fra Paradise Hotel.

Men hva med alle oss andre? Hva med oss som jobber akkurat like hardt (og kanskje også hardere), men skriver om andre ting enn når vi hadde mensen eller hvem vi har hatt sex med? Hvorfor er ikke vi interessante?

Uvitenheten runger i kommentarfeltene

Dessverre har denne oppmerksomheten rundt rosabloggerne ført til at de aller fleste forbinder blogging med disse temaene. Det er mange som ikke skjønner, tror eller vet at man kan blogge om en million andre ting.

Dette ble veldig tydelig i kommentarfeltet til VGs Facebookside da Anne Brith offentliggjorde i februar 2019 at hun legger ned bloggen sin.

Utsagt som dette er helt normalt. Og det er idiotisk og unødvendig.

Vera vil lese en god bok i stedet for en blogg. Det skal hun selvfølgelig få lov til, men det hun gjør er å dra parallell mellom en blogg som underholdning og noe skjønnlitterært. Hva med for eksempel alle fagbloggene? Det er ikke alle blogger som er laget for å være lettbent underholdning.

Samboeren min Jonas er programmerer, og blogger om hardware-koding på VHDL WHiz. Jeg kan garantere at Vera ikke skjønner et ord av det han skriver om (det gjør ikke jeg heller!).

Eller Hessel Julie som mener blogging er fjollete og at grunnen til at Anne Brith legger opp er fordi hun har blitt voksen. Hessel Julie kan ikke ha lest Fortell det til Ovanda, bloggen til Ann Katrin, som skriver med et humoristisk skråblikk om hvordan det er å bli eldre.

Det har blitt flaut å kalle seg blogger

Det at rosabloggerne får dominere mediebildet og skape det inntrykket av at det er alt blogging er, har gjort at mange dessverre synes det har blitt flaut å kalle seg blogger. Det viser en enkel undersøkelse jeg gjorde på Instagram. Nesten halvparten av de som svarte på mitt spørsmål synes det.

Det finnes tusenvis av norske blogger, så hvorfor antar så mange at vi alle er rosabloggere? Hvorfor har det blitt flaut å kalle seg selv blogger?

Det synes jeg er fryktelig trist. Men forståelig.

Det har også blitt diskutert i min Facebookgruppe Ambisiøse bloggere. Der postet et av medlemmene dette hjertesukket allerede i 2017.

Som du ser, førte det til stort engasjement og mange kommentarer fra de andre medlemmene, som stort sett alle var enige med henne.

Dette er bare et utvalg av de svarene som kom:

Det finnes tusenvis av norske blogger, så hvorfor antar så mange at vi alle er rosabloggere? Hvorfor har det blitt flaut å kalle seg selv blogger?

Da jeg spurte hvordan medlemmene føler seg nå, to år senere, hadde ting ikke forandret seg mye.

Identifiserer oss ikke med rosabloggere

Vi er svært mange som ikke kjenner oss igjen i begrepet rosablogger, og de temaene de skriver om.  Det var veldig tydelig i undersøkelsen på Instagram.

Det finnes tusenvis av norske blogger, så hvorfor antar så mange at vi alle er rosabloggere? Hvorfor har det blitt flaut å kalle seg selv blogger?

Mange velger i stedet å skrive om,  kalle det noe annet eller spesifisere hva slags blogger de er, for å poengtere og skille seg fra rosabloggerne. Dette er noen av svarene jeg fikk da jeg spurte hva folk sier i stedet.

Det finnes tusenvis av norske blogger, så hvorfor antar så mange at vi alle er rosabloggere? Hvorfor har det blitt flaut å kalle seg selv blogger?

 

Blogging er ikke tull

Hovedoppfatningen til mange er nok at blogging er bortkastet tid, og sammenlikner det med å skrive en dagbok.

Men blogging kan faktisk endre liv. Det har endret mitt.

Uten bloggen hadde ikke jeg kunne drive for meg selv.  Slutte i jobben og flytte til Thailand. Levd det livet jeg ønsker, og ikke det livet samfunnet legger opp til og forventer.

Blogging kan også sette agenda. Og forandre lover og forskrifter. Det klarte nemlig en av mine studenter, Laila Didriksen.

Laila er lege, og blogger på Casa Didriksen. Der skrev hun i mars et rasende innlegg til helseminister Bent Høie om en forskrift han har laget som gjør det umulig for henne å få sommervikar. Du kan lese innlegget her.

Det ble plukket opp av landets største nyhetskanal for helsevesenet, Dagens Medisin.

Blogginnlegget nådde til slutt helt inn til helseministeren selv.

Det hele endte med at helseministeren forandrer  forskriften, og Laila kom på forsiden av avisen Nationen!

Det er så kult og jeg er så stolt! Der har du et ufattelig godt eksempel på hva blogging faktisk kan gjøre, og på en ekte influenser.

Ta den, Vera Pedersen og Hessel Julie!

så, Hva er løsningen?

Kan vi klare å få folk til å forstå og innse at blogging er mer enn rosabloggere? Kan vi klare å ikke være flaue over å kalle oss bloggere?

Finnes det en løsning?

Det er vanskelig å si. Jeg tror det er flere ting som må til.

For det første, bør media skrive mer om alle de andre bloggerne.

Jeg synes det er veldig bra at Laila kom i både Dagens Medisin og Nationen. Slike saker hjelper veldig godt.

Men det finnes tusenvis av ufattelig dyktige folk som driver blogg og/eller business og som fortjener omtale. Folk som hjelper andre. Som tjener penger og lever av det. Som jobber steinhardt og satser.

Som journalist vet jeg hva media ønsker å skrive om og hva som gjør en sak interessant. Jeg garanterer at det finnes mer interessante saker blant de som ikke er rosabloggere, enn artikler som dette:

Rosabloggere er et norsk fenomen. I utlandet er ikke blogg et ord som forbindes med Paradise Hotel, sex-spørsmål og intime detaljer. Der er blogg noe med tyngde, og når de tenker på blogg tenker de på for eksempel fagsteder som Tech Crunch.

Jeg føler at vi må ta tilbake ordet blogger, og vise at det finnes MYE mer variasjon og større utvalg enn det folk flest får med seg i dag.

At vi synes det er flaut å bruke ordet blogger og velger å kalle oss andre ting, gjør bare at rosabloggerne får dominere enda mer.

Det er selvfølgelig lettere sagt enn gjort å snu dette, og kanskje er det bare en drøm. Men jeg våger å drømme, og mitt mål er uansett at vi skal få resten av Norge og media til å forstå at vi også er her, og fortjener å bli sett og hørt.

Og lest.

Hva er dine tanker rundt dette?

Author: Blogg Bedre

Jeg lærer ambisiøse bloggere som deg hvordan du kan bygge en suksessfull blogg som kan hjelpe deg til å leve det livet du ønsker. På Blogg Bedre får du tips, råd, sjekklister, verktøy, hjelpemidler og masse annet som hjelper deg til å bygge en suksessfull blogg.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

12 thoughts on “Blogging er så mye mer enn bare rosabloggere. Et hjertesukk

 1. Jeg synes også det er kjempeflaut å bli kalt blogger. Men jeg er jo det. I tillegg er jeg en hverdagsblogger. Enda verre. Jeg har ikke noe fag i ryggen eller klart mål.

  Men jeg mener allikevel jeg har en plass, siden jeg fortsetter. Om å snakke om ulike fokus. Det som opptar meg opptar kanskje flere? Skilsmisse, tenåringer, matlaging, filmer, turer og podcaster blandet med ryddetips og sitater uten løkkeskrift.

  Posted on 2. april 2019 at 12:36
  1. Jeg er helt enig, jeg synes vi alle har en plass ❤️️

   Posted on 3. april 2019 at 10:12
 2. Hei Lene, så fint at du tar opp dette! A-magasinet hadde en sak om influencere i fjor, tror den het Influencer-epidemien. Den synes jeg ga litt mer innblikk i bredden blant bloggere, der intervjuet de blant annet en som blogger om samfunnsspørsmål (husker ikke hva hun het). De la selvfølgelig vekt på det kommersielle aspekter ved blogging, men casene blogget om ulike ting. En (en mann) blogget om trening mener jeg å huske. Det var en god artikkel.

  Ja, hva kan vi gjøre? Jeg må innrømme at jeg (nesten) aldri snakker om bloggen min, annet enn nærmeste familie. Jeg tenker at den lever sitt eget liv på nettet, og oppdager folk den, ja, så oppdager de den og hvis ikke så er det greit det og. Det skal sies at jeg bor på en liten plass hvor det ikke er kultur for å fremheve seg selv. Det er noe av grunnen til at jeg holder en lav profil. Jeg lever heller ikke av bloggen, så det er vel egentlig greit for meg å gå stille i dørene.

  Jeg hadde nok synes det var vanskeligere hvis jeg levde av det og følte at jeg skammet meg litt hver gang jeg fortalte hva jeg gjorde.

  Min oppfatning er at mange ikke vet hva en blogg er. De blir litt usikre og tause hvis jeg sier at jeg har en blogg. De har hørt om Sophie Elise, men de har aldri lest verken hennes eller andres blogger.

  Jeg har vel for min egen del landet på at jeg har mitt publikum som forstår hva jeg holder på med og liker det jeg gjør. De andre trenger jeg ikke bry meg så mye om.

  Posted on 2. april 2019 at 12:59
  1. Hei Sigrid! Så bra at de hadde med forskjellige folk og temaer i den artikkelen. Jeg har ikke fått med meg den, men synes det er helt topp at avisene skriver litt mer om dette. Jeg tror nok det er som du sier, en god del av holdningene folk har rett og slett kommer fra manglende kunnskap, så det at media både skriver om det og viser bredden kan nok bidra til å endre det litt 😊👏

   Posted on 3. april 2019 at 07:33
 3. Veldig bra innlegg, Lene! Og ikke minst et bra tema å ta opp. 😊🙌 Veldig dumt at mange tenker negativt om blogging. Selv startet jeg blogg fordi jeg elsker å skrive og med en intensjon om å inspirere og motivere mennesker til å tenke positivt, spre kjærlighet og å følge drømmene sine. Økt livsglede rett og slett. 🌸 Og jeg føler det blir flere og flere blogger som skriver om inspirerende ting og har veldig godt innhold! Liker blant annet din blogg veldig godt og har lært mye av å lese bloggen din føler jeg. 😊

  Posted on 2. april 2019 at 13:00
  1. Tusen takk, Linn! ❤️️🙏 Jeg føler også at det stadig kommer interessante og gode blogger, så jeg håper at flere kan oppdage dem og at det kan bidra til å vise fram andre sider av bloggingen.

   Posted on 3. april 2019 at 07:34
 4. Jeg har lurt litt på hvem som leser blogger. Er det bloggere som leser hverandres blogger? Jeg er en godt voksen dame på 57 år og ingen i min omgangskrets leser blogger og ikke prater jeg noe særlig til dem om blogging heller.

  Jeg synes ikke det er så flaut og tenker at det er min hobby som jeg ikke påtvinger noen. De som ønsker kan klikke seg inn på besøk hos meg og alle er like velkomne.

  Posted on 2. april 2019 at 17:36
  1. Det er et godt spørsmål, Ingrid. Og det kan godt hende at det er et generasjonsskille eller at det i alle fall påvirker en del. Jeg tror nok at sånn som de to kommentarene fra VGs kommentarfelt i innlegget er folk som har lest og hørt om Sophie Elise for eksempel, men selv ikke har lest eller fulgt en eneste blogg. Og da er det det de vet om blogging. Men det finnes jo mange flotte både bloggere og blogger for folk som er for eksempel 50+ eller 60+, så jeg håper det markedet vokser og at de oppdager alle disse fine folkene de kan følge 😊

   Posted on 3. april 2019 at 07:36
 5. Så mye klokt du sier her. Jeg er helt enig med deg! Nå skal jeg faktisk gå ut med rak rygg og fortelle at jeg blogger, i stedet for å finne på andre ord.

  Posted on 3. april 2019 at 09:09
  1. Tusen takk, Elisabeth! ❤️️ Nå ble jeg glad!

   Posted on 3. april 2019 at 10:12
 6. Her kommer mine litt kaotiske tanker sent en onsdagskveld:

  Et veldig viktig tema! Det er rosabloggere som får mest plass i alle kanaler. Jeg har lest flere av dem, og lært både hva man kan gjøre og hva man absolutt ikke bør gjøre. Det går faktisk an å lære av andres feil. Det gjør du når du rødmer på andres vegne, for eksempel. Det er langt over kanten noen ganger. De kaller det å dele, men jeg tenker oppmerksomhet og klikk.

  Men det er også fra rosabloggerne jeg fikk inspirasjon til å blogge selv (fordi det var de jeg så). Jeg tenkte at det burde være noen som blogget om noe annet enn trening, kropp og sminke – og for voksne. Og det var da jeg begynte å blogge selv at jeg oppdaget alle de andre og enda mer interessante bloggerne! Alle dere andre! Bloggere som jobber mye hardere. Som ikke får lesere hvis de ikke annonserer og tenker SEO, virkemidler og interessante temaer: «Hva kan jeg hjelpe deg med?» i stedet for «Hør her…», «Kjøp, kjøp…»..

  «Jeg sier ikke at jeg er en blogger, men at jeg har en blogg» kunne godt ha vært mitt sitat. (Kanskje det er det også, he-he.) Jeg har ikke vært flau over å kalle meg blogger, men kanskje vært litt forsiktig med å fortelle det. Jeg har følt det litt sånn: «Skal du også begynne nå, da?» Det er en blanding av janteloven, misunnelse og litt rosa.

  Blogging har endret livet mitt også. Og bloggen din har i høyeste grad bidratt til det, Lene! Alle bloggere er faktisk med på å endre andres liv, fortrinnsvis til det bedre.

  Fordi rosabloggerne er så synlige, får vi et skjær av rosa alle sammen. Kan vi ikke prøve oss på en kampanje eller no’? Ta tilbake blogger-begrepet og farge det i en annen farge? Viser hva vi holder på med. Call to acton!

  Skulle gjerne skrevet mer. Men denne bloggeren må legge seg nå. Hun skal opp før kl 06.00 i morgen for å tjene penger, for hun har dessverre ingen mulighet til å leve av bloggen sin. Ennå…

  Sov godt!

  Posted on 3. april 2019 at 22:05
  1. Jeg er så glad for at du valgte å begynne å blogge, og for at jeg har kunne bidra til det! Synes du har en god stemme, og bidrar til en fin variasjon i blogg-verdenen 💕

   Posted on 4. april 2019 at 09:16