Publiserer du blogginnlegget med en gang du har skrevet det? Det bør du i så fall slutte med. Da vil tekstene dine bli mye bedre!

Det er for så vidt flere grunner til det, blant annet at du bør ha en innholdsstrategi og jobbe litt i forkant.

Les mer: 4 grunner til at du bør ha en innholdsstrategi for bloggen din og hva den bør inneholde

Men det er en enda viktigere grunn, og det er at du bør redigere blogginnleggene dine før du publiserer dem.

Redigering er undervurdert

Dette er faktisk noe jeg er veldig opptatt av, og som jeg har jobbet mye med selv i alle år. Det er nok de færreste som redigerer blogginnleggene sine, men det vil jeg på det sterkeste anbefale deg å gjøre.

Å redigere tekster er viktig, og det er faktisk så viktig at dette er noe avisene og magasinene har egne ansatte til å gjøre. Det var det som var jobben min de fleste stedene jeg jobbet.

Jeg var redigerer (ja, det er faktisk stillingstittelen) da jeg jobbet i avisen Fædrelandsvennen. Jeg redigerte både nyhetssidene og sportssidene, og da gikk jeg over tekstene journalistene hadde skrevet og forbedret dem før de ble satt inn på selve avissiden og sendt til trykkeriet.

Da jeg jobbet i Nettavisen var jeg desksjef for side2.no, og det var min jobb å gå over og redigere alle artiklene journalistene skrev før jeg publiserte dem.

Da jeg jobbet i Egmont i ukebladet Her og Nå og magasinet C!  var jeg igjen redigerer, og jeg jobbet i flere år med å redigere tekstene fra journalistene og så gjøre det grafiske arbeidet med å lage magasinsidene før de ble sendt til trykk.

Til sammen har har jobbet som redigerer i cirka 10 år, så dette er noe jeg har veldig mye erfaring med. Og jeg vet veldig godt hvor viktig det er for at tekstene skal bli så gode som mulig.

Men hva betyr det egentlig å redigere blogginnleggene?

Hva er å redigere?

Når noen andre gjør det, som da jeg redigerte tekstene i avisene, gikk jeg over tekster andre hadde skrevet og forbedret dem.

Når man blogger pleier man å gjøre det selv. Enkelt forklart, så betyr det å gå over teksten din og lese den på nytt. Poenget er å se hvordan du kan gjøre blogginnlegget bedre.

Fordi du gjør det selv, bør du la blogginnlegget ligge noen dager så det ikke er helt ferskt i minne.

Når du lar innlegget ligge i noen dager og så leser over det på nytt vil du se på det på en annen måte. Du vil ha fått litt avstand til det, og du ser det med nye øyne. Da finner du garantert ting du kan forbedre.

Redigering er ikke bare å rette skrivefeil

Å rette skrivefeil er viktig. Det finnes flere måter du kan gjøre det på, for eksempel ved å bruke stavekontrollen i Word og i nettleseren. Men bare det å få litt avstand til teksten vil også gjøre at du selv oppdager eventuelle skrivefeil.

Når du leser teksten med en gang du har skrevet den husker du hva som står der. Fordi du har jo nettopp skrevet den. Da fungerer hjernen din sånn at den ikke ser skrivefeilene like godt, fordi den vet hva det skal stå og da leser den det.

Ved å lese teksten noen dager senere vil du ha glemt litt hva det står, og det er mye større sjanse for at du oppdager skrivefeilene.

Men å redigere et blogginnlegg er mye mer enn å bare rette skrivefeil.

Som jeg nevnte handler det om å gjøre blogginnlegget bedre. Det betyr at du også tenker på om du kan tilføre noe, eller om du kan forbedre på andre måter.

Kanskje du finner noen avsnitt som ikke høres gode nok ut, så du vil skrive dem om litt? Eller kanskje teksten ikke flyter like godt som du opprinnelig følte, og du skriver om litt? Eller kanskje du kommer på noe du kan legge til?

Tekstene fremstår mer profesjonelle

Alle disse tingene samlet gjør at blogginnleggene dine blir bedre, og fremstår mer profesjonelle. Når du har gått over dem på nytt og gjort dem bedre, blir de jo også akkurat det – bedre!

Og det merker leserne dine.

Det er en grunn til at media har redigering som en egen arbeidstittel og oppgave. Det er faktisk SÅ viktig. Og siden det ikke er så mange bloggere som redigerer blogginnleggene sine, vil du få en stor fordel hvis du nå begynner å gjøre det. Fordi da vil dine tekster få en helt annen kvalitet.

Det finnes mange slike viktige strategier for gode tekster

Vil du lære mer om å skrive gode tekster og strategier rundt innhold? Hvis du likte dette blogginnlegget og temaet, så tror jeg du vil like kurset mitt Skrivemaskinen.

Der har jeg en egen leksjon hvor jeg går mer i dybden på å redigere blogginnlegg, og du får 9 konkrete tips og forslag til ting du kan gjøre og forbedre.

I tillegg er det mange andre leksjoner som handler om hvordan du forbedrer blogginnleggene dine. Blant annet lærer jeg deg om syv ting alle blogginnlegg bør inneholde, fire faser i å skrive et blogginnlegg og 11 virkemidler som gjør at du skriver bedre tekster.

Du kan lese mer om Skrivemaskinen og se hva alle leksjonene i kurset innholdet her!

Likte du dette tipset? Kommer du til å begynne å redigere blogginnleggene dine?

Author: Blogg Bedre

Jeg lærer ambisiøse bloggere som deg hvordan du kan bygge en suksessfull blogg som kan hjelpe deg til å leve det livet du ønsker. På Blogg Bedre får du tips, råd, sjekklister, verktøy, hjelpemidler og masse annet som hjelper deg til å bygge en suksessfull blogg.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

4 thoughts on “Hvorfor du bør redigere blogginnleggene og vente med å publisere dem

 1. Så viktig det du skriver om her. Jeg har alltid redigert tekstene mine. Opptil flere ganger. I tillegg har jeg ei søster som har lest mye korrektur med jobb på Rådhuset i Oslo. Hun leser alltid korrektur før jeg slipper artiklene/innleggene mine. Jeg synes gode tekster er superviktige 🙂 Håper ikke du finner skrivefeil her da 🙂 🙂

  Posted on 27. august 2019 at 11:27
  1. Det høres ut som en veldig god løsning, det er ofte lurt med et ekstra øye (eller to 😂) som leser igjennom! Å skrive korrekt er så viktig for å fremstå profesjonell. Og nei, fant ingen skrivefeil hehe.

   Posted on 27. august 2019 at 17:44
 2. Hei!
  Veldig fint og inspirerende innlegg! Fant bloggen din idag, og klikker meg igjennom alle innlegg jeg kommer over!
  Jeg ble veldig interessert i stillingen du hadde som redigerer. Hva slags utdanning har du som gjorde at du var kvalifisert til den stillingen? Både når det gjelder å redigere teksten, meg også og utforme artikkelen før den skulle i trykk.

  Posted on 27. august 2019 at 17:08
  1. Hei Fanny! Så gøy at du likte innlegget, og bloggen min! 😍 Tusen takk! Jeg er utdannet journalist. Det er stort sett journalister eller noen ganger tidligere lærere som har den stillingen som redigerer. Som regel er det grafiske designere eller typografer som gjør designet, men det kan variere litt fra sted til sted. Det kan avhenge litt av økonomi, hvor stor bedrift de er og hvordan arbeidsflyten fungerer. I aviser pleier ikke journalistene/redigererne designe sidene, men i magasiner er det mer vanlig, så det gjorde jeg i Egmont.

   Posted on 27. august 2019 at 17:49