Synes du det er vanskelig å skrive gode blogginnlegg? Er du usikker på hvordan du bør gå fram for å gjøre det best mulig?

Jeg vet at det er mange som synes det er litt frustrerende, fordi man vet jo aldri når det er godt nok eller hva man gjøre for å gjøre det godt nok.

Hvis det er deg, så kan du senke skuldrene litt nå, fordi her skal du få mitt system for å skrive gode blogginnlegg!

Det går nemlig an å lage et system av det. Selv om hvert blogginnlegg handler om forskjellige ting, så kan du allikevel følge en prosess, som du gjentar hver eneste gang.

Det er en veldig effektiv måte å skrive blogginnlegg på, og å fin måte jobbe strukturert på.

Et rammeverk forenkler jobben

Jeg har jobbet som journalist og kommunikasjonsrådgiver i 17 år, og denne prosessen har jeg utviklet over tid mens jeg har jobbet i aviser, nettaviser og magasiner. Det er selvfølgelig litt forskjell på å skrive en artikkel til avisen og på å skrive et blogginnlegg, så jeg har tilpasset den litt over tid og laget en egen versjon for bloggingen.

Selv om det å skrive tekst er kreativt arbeid, så vil jeg allikevel anbefale deg å forsøke å lage en slags struktur rundt det. Et rammeverk. Fordi selve prosessen og systemet ditt trenger ikke være kreativt. Du vil spare både mange grå hår og mange «åhrrrrr» når du jobber hvis du har en struktur på det.

Det gjør det enklere for deg. Det gjør blogginnlegget bedre. Og det gjør at du jobber mer effektivt og sparer tid.

Ekstra innsats gir bedre resultat

Jeg vet at 95 % av alle bloggere setter seg ned, skriver blogginnlegget og publiserer det så fort de er ferdige. Og det går jo selvfølgelig an.

Men hvis du vil skrive gode blogginnlegg, tekster som er enda et hakk bedre enn det du gjør nå, så er ikke det en god nok måte å skrive på.

Det er som oftest ikke gjort på en time å skrive et godt blogginnlegg. Når du skriver et blogginnlegg, bør ta deg tid. Tid til å gjøre de riktige tingene. Til å kvalitetssikre. Til igjennom fire faser.

Det er disse fire fasene som er prosessen min.

Å bruke og gå igjennom disse fire fasene vil gjøre blogginnlegget ditt bedre, det er jeg helt sikker på.

Kan variere litt

Jeg har altså delt opp systemet jeg har laget i fire faser. Disse fasene bruker jeg og jobber jeg med hver gang jeg skal skrive et blogginnlegg.

Men selv om jeg bruker det samme systemet og følger disse fire fasene hver gang, så kan det variere hvor mye tid hver fase tar fra blogginnlegg til blogginnlegg. Det er litt avhengig av hvor langt fram i tid jeg jobber med innlegget, og hvor komplisert innholdet er. Det er helt i orden at det tar lengre tid noen ganger, og kortere tid andre ganger.

Det viktigste er at du går igjennom prosessen hver gang.

Er du klar? Her er min oppskrift på hvordan du kan skrive gode blogginnlegg:

Fase 1: Finne ideen

Generelt sett skal det ikke være vanskelig å finne noe å skrive om når du skal skrive blogginnlegg. Hvis du skriver om noe som engasjerer deg, som du kan mye om og som du brenner for, så skal det ikke være noe problem å lage en lang liste med potensielle blogginnlegg og ideer.

Hvis du ofte sliter med å finne noe å skrive om, kan du kanskje ta 10 minutter i pauseboksen og tenke på om du skriver om riktig tema. Det kan skje at man forandrer seg, og at det man skrev om før ikke er like interessant lengre. Da blir det automatisk mye vanskeligere å finne noe å skrive om. Det er lov å bytte tema man skriver om.

Det beste tipset mitt for å skrive gode blogginnlegg, er at du bør ha en stor idébank å ta av. Noter ned ideer du får underveis, og samle dem i en notatbok, et Word-dokument eller et annet sted. Når du da skal sette deg ned og skrive et blogginnlegg, vil det være enkelt for deg å finne et godt tema fordi du bare leser igjennom listen med ideer du har notert ned.

Det gjør det også enklere å relatere innholdet til ting som skjer, og gjøre det tidsaktuelt. Når du skal skrive innlegget bør du tenke på om du kan for eksempel relatere det til noe som skjer i samfunnet eller en høytid.

Se igjennom listen. Tenk på hva det er målgruppen din trenger hjelp til og vil lese. Og skriv blogginnlegg som oppfyller det ønsket og behovet.

Fase 2: Gjøre research

Det er veldig mange som hopper over denne fasen. De vet ikke at man bør gjøre research, og hvordan man gjør det. De går rett fra at de får en idé, til at de setter seg ned og hamrer ut et blogginnlegg.

Men hvis du vil ha et blogginnlegg som er bedre enn det konkurrenten din har, så MÅ du gjøre research.

Da må du jobbe aktivt med å finne ut av hvordan du kan forbedre ditt blogginnlegg, tilføye flere kilder og komme med relevant informasjon. Det kan gi deg ideer til nytt innhold, og det kan gjøre at du kan forbedre blogginnlegget fordi du kommer over eller på flere ting som bør med.

Det finnes mange steder og måter å gjøre research på, og dette kan gjøres over tid. Du kan godt gjøre det litt til og fra mens du tenker på ideen til blogginnlegget. Jeg kopierer ofte lenker jeg kommer over som passer inn i min planleggingkalender i ClickUp eller et Word-dokument til bruk når jeg skal skrive blogginnlegget senere.

Fase 3: Skrive blogginnlegget

Jeg har også et system i systemet når det gjelder å skrive blogginnlegg. Ja, jeg er glad i systemer, haha!

Jeg følger nemlig en fast oppskrift også når jeg skal skrive et blogginnlegg, og det gjør det veldig mye enklere for meg.

Når jeg setter meg ned og skal skrive, har jeg ofte en idé om hva jeg skal si, punktene jeg vil få fram. Men det kan være vanskelig å sortere i hodet og få det ned i Word i riktig rekkefølge. Derfor har jeg et system hvor jeg først skriver inn mellomtitlene på det jeg vil si. Hovedpunktene, de store linjene. Så fyller jeg ut tekst rundt hvert punkt, og til slutt har det blitt et blogginnlegg.

Jeg fulgte denne prosessen også da jeg skrev dette blogginnlegget. Jeg visste hva fasene het og skrev det først. Så fylte jeg ut over og under med mer informasjon og tekst.

Denne strategien kan også hjelpe deg til å unngå skrivesperre, fordi du deler det du vil si opp i punkter og det kan gjøre det mindre overveldende å skrive.

Les mer: Mine 5 beste tips til hvordan du kommer over skrivesperre

Fase 4: Publisere

Når blogginnlegget er ferdig skrevet, er det på tide å publisere det. Men jeg publiserer ikke samme dagen. Det gjør jeg aldri. Jeg sørger alltid for å skrive blogginnleggene mine i god tid før det skal publiseres.

Aller helst jobber jeg med å skrive blogginnlegg minst et par uker før det skal publiseres, men det er ikke alltid det går. Noen ganger skriver jeg det uken før, eller 4-5 dager før. Dette blogginnlegget skrev jeg en uke før det skulle publiseres.

Men uansett sitter jeg aldri samme dagen og skriver, fordi da får jeg ikke gjort denne prosessen.

Når jeg så skal publisere det, har jeg også et system jeg følger. Jeg har en liste med ting jeg går igjennom og ser over. Jeg sjekker blant annet for skrivefeil. Jeg leser også alltid innlegget på nytt og redigerer det, slik at jeg kan forbedre det enda mer. Det har jeg også gjort med dette innlegget før det ble publisert.

Les mer: Hvorfor du bør redigere innleggene dine, og vente med å publisere dem

Så gjør jeg det klart for deling på sosiale medier. Også her har jeg en strategi, og jeg bruker et par verktøy som hjelper meg med å jobbe med mulig effektivt.

Les mer: Hvordan jeg planlegger innhold på sosiale medier

Disse fire fasene bruker og jobber jeg med hver eneste gang jeg skriver et blogginnlegg. Jeg vet og ser at de hjelper meg til å skrive gode blogginnlegg, og at det gjør det enklere for meg å skrive.

Vil lære hele systemet?

Hvis du vil lære mer om disse fire fasene og få tilgang til hele systemet og strategiene jeg har laget, så har du muligheten til det i blogg- og strategikurset mitt Skrivemaskinen.

Dette var et overordnet blikk på prosessen min og hvordan jeg jobber med blogginnleggene mine. I Skrivemaskinen går jeg detaljert igjennom hver av disse fasene og gir deg konkrete tips, lister og eksempler fra hvordan jeg bruker de forskjellige fasene.

I tillegg lærer du alle de andre strategiene jeg bruker for å skape engasjement og lage innhold som leserne mine ønsker og trenger.

Du kan lese mer om Skrivemaskinen og bli med her:

Author: Blogg Bedre

Jeg lærer ambisiøse bloggere som deg hvordan du kan bygge en suksessfull blogg som kan hjelpe deg til å leve det livet du ønsker. På Blogg Bedre får du tips, råd, sjekklister, verktøy, hjelpemidler og masse annet som hjelper deg til å bygge en suksessfull blogg.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.