«Hjelp, trafikken til bloggen i desember er kjempedårlig! Hva gjør jeg galt?»

Hvert år i desember og januar dukker dette spørsmålet opp i en av Facebookgruppene mine, eller i DM på Instagram.

Det er mange som opplever at trafikken til bloggen synker ganske mye, og det føles ikke bra. Det forstår jeg godt. Man legger jo veldig mye tid og arbeid i innleggene, og kanskje ekstra mye i desember, og så er både trafikken og responsen lavere enn vanlig.

Er det normalt? Ja.

Har du gjort noe galt? Nei, sannsynligvis ikke.

Det er sånn for meg også

For å vise deg at det du opplever er helt normalt, har jeg satt meg ned og funnet fram alle tallene for desember på Blogg Bedre siden jeg lanserte.

Jeg har sett på tallet i november og i desember, og så har jeg sammenliknet og regnet ut forskjellen i trafikken. (Du finner disse tallene på Google Analytics, hvis du har satt opp det på bloggen din)

Og som du kan se fra statistikken under, det har vært nedgang i trafikken til bloggen fra november til desember hvert eneste år!

2016:

November sidevisninger: 1555
Desember sidevisninger: 991

Nedgang: 36,27%

2017:

November sidevisninger: 6722
Desember sidevisninger: 6076

Nedgang: 9,61%

2018:

November sidevisninger: 8561
Desember sidevisninger: 7111

Nedgang: 16,9%

Nå har jeg jo ikke tallene fra desember 2019 ennå, men jeg er helt sikker på at de viser akkurat samme trenden.

Hvis du vil sette deg ned og gjøre det samme, så er dette formelen for å regne det ut:

Del tallet for desember på november, trekk fra en, og gange med hundre. Da får du et tall som enten er pluss eller minus.

Pluss betyr at du har mer trafikk i desember enn november. Minus betyr at du hadde mindre trafikk i desember enn november.

Min ble -16,9 på denne utregningen:

Opplever du nedgang i trafikken til bloggen i desember? Er det normalt? Hva kan du gjøre? Få mine råd, og se mine tall for hver desember siden jeg lanserte!

Det vil variere

Som du også kan se fra tallene mine over, så varierer nedgangen i trafikken til bloggen fra år til år. Det var nedgang på over 36 prosent første året. Det er nok fordi jeg nettopp hadde lansert i september, og ikke hadde bygget opp hverken mange blogginnlegg eller mange lesere. Jeg hadde også få lesere, og da blir prosenten automatisk større fordi det utgjør mye når det ikke er så mange fra før.

I 2017 var nedgangen 9 prosent, og i 2018 var den nesten 17 prosent.

Det er også normalt at den varierer seg i mellom på den måten. Det er fordi det fortsatt avhenger av hva du gjør i desember.

I desember 2017 publiserte jeg flere blogginnlegg enn jeg gjorde i desember 2018. Jeg var også mer «på» og pålogget.

I 2018 tok jeg meg litt mer fri, fordi jeg hadde begynt å jobbe veldig mye med bloggen og hadde begynt å gjøre meg klar til å si opp jobben og flytte til Thailand. (Men det var fortsatt hemmelig på det tidspunktet, hehe).

Les mer: Jeg har sagt opp jobben for å satse på Blogg Bedre – og flytte til andre siden av jordkloden!

Hva er årsaken?

Det er mest sannsynlig ikke din feil, det er rett og slett fordi det er desember.

Det er den travleste måneden i året for mange. Det er julebord, julepynting, forberedelser, bakst, avslutninger både her og der for barna, og julegaveshopping.

Når vi har så mye på tapetet, må noe annet vike. Det er et enkelt regnestykke, egentlig.

Da har vi ikke like mye tid til hobbyen vår, eller til å lære mer, og da blir det nedprioritert. Hvis valget står mellom å lese et blogginnlegg eller bake pepperkaker med barna, vinner selvfølgelig pepperkakene.

Kan du gjøre noe med det?

Både ja og nei.

Du kan sannsynligvis ikke gjøre så mye med at leserne dine er opptatt med advent og juleforberedelser.

Men, du kan gjøre én ting for å forsøke å snike deg inn i hodene deres selv om de er opptatte. Du kan sørge for at innholdet ditt er tilpasset desember.

Uansett hva du skriver om, kan du forsøke å gjøre innholdet ditt i desember relevant for målgruppen og hva de opplever denne måneden.

Hvis du er treningsblogger kan du skrive om hvordan man skviser inn en trening i julestria.

Hvis du er interiørblogger kan du skrive om trender for å pynte til jul.

Hvis du blogger om et enklere liv kan du skrive om hvordan man forenkler desember.

Hvis du er moteblogger kan du skrive om antrekk til julebordet.

Hvis du blogger om mindfulness kan du skrive om hvordan de kan senke skuldrene i desember.

Å gjøre innholdet ditt relevant på den måten, vil bidra til litt mer trafikk fordi du treffer leseren der de er nå.

Du kan hjelpe dem med noe i denne travle perioden, og stresset mange føler.

Du kan altså påvirke trafikken til bloggen din i desember noe, men det skal fortsatt litt til for at den blir like høy eller høyere enn november.

Nisje påvirker også

I tillegg til at din aktivitet påvirker, vil selvfølgelig også emnet du skriver om ha noe å si for trafikken i desember.

Hvis du, som meg, skriver om ting som er læring og knyttet til business eller hobby, vil du sannsynligvis oppleve nedgang. Når det er desember og folk er så travle, kommer læring bakerst i køen. Det kan vi ta i januar, i stedet.

Hvis du skriver om mat og vinkler innholdet mot advent og jul, kan du oppleve din beste måned i året. Hvis det er én ting desember handler om, så er det jo mat.

Som nevnt over kan du prøve å gjøre det mer relevant med å skrive om ting leserne dine er opptatt av nå i desember, men det er enkelt og greit bare noen nisjer som gjør det bedre enn andre uansett akkurat nå.

Gjør det noe?

Nei. Å ha lav trafikk hver desember gjør ingen ting.

Det er ingen krise. Det betyr ikke at du ikke lykkes. Det betyr ikke at bloggen din ikke fungerer.

Kanskje det faktisk betyr at du også kan og bør senke skuldrene og ta litt pauser? Benytte anledningen?

Hvis du er en av dem som opplever at desember er en av de beste månedene, kan det lønne seg å kjøre på. Del innlegg, vær aktiv og bygg opp bloggen.

Men hvis du har forsøkt forskjellige strategier, gjort innleggene relevante, men allikevel får lavere tall, synes jeg du skal senke terskelen litt.

Gi deg selv litt rom. Litt ro.

Kanskje du kan publisere færre innlegg, og bruke tiden til andre ting i stedet?

Å bruke timevis på blogginnlegg som veldig få leser gir deg ikke så mye tilbake. Da vil du få mer ut av å bruke desember til å for eksempel heller komme i gang med å planlegge blogginnleggene dine for neste år. Eller til å jobbe mer intensivt med å lage det onlinekurset du har planer om å lansere til neste år.

Når vi blogger, og kanskje også forsøker å bygge en business av bloggen, handler det ikke om å jobbe hardest mulig. Det handler om å jobbe med de riktige tingene. Det som gir resultater, ikke det som bare tar opp tid.

Du kan jobbe 70 timer i uken med bloggen og ikke har flere lesere eller flere følgere. Det handler ikke om antall timer. Det handler om hva du gjør.

Kanskje desember kan være din måned for å jobbe med strategien for bloggen, hvem målgruppen er og hva de vil ha til neste år, i stedet?

Hvordan er trafikken til bloggen din i desember? Likner tallene på mine?

Author: Blogg Bedre

Jeg lærer ambisiøse bloggere som deg hvordan du kan bygge en suksessfull blogg som kan hjelpe deg til å leve det livet du ønsker. På Blogg Bedre får du tips, råd, sjekklister, verktøy, hjelpemidler og masse annet som hjelper deg til å bygge en suksessfull blogg.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

2 thoughts on “Synker trafikken til bloggen i desember? Dette kan du gjøre

 1. Hei, Lene..? Var det Lene? Skulle opp igjen å sjekke på den infoboksen om deg, men der sto det at author var «Blogg Bedre» 🙈 og det er jo for så vidt de ordene jeg forbinder deg med *marketing done right* 😉👍

  Ville bare legge igjen en kommentar for å si at du er flink! Tror dette er første gang jeg er innom selve bloggen og leser et helt innlegg. Og underveis mens jeg leste dette (smertelig relevante) blogginnlegget, fikk jeg sakte men sikkert gradvis svar på akkurat det jeg lurte på underveis, inkludert til og med den matematiske formelen🤣🙈

  Og etter å ha lest oppramsingen av forslag til desemberinnhold til de forskjellige nisjene, ville sikkert JEG (hvis det var jeg som skrev) følt meg fornøyd, og bare «akhh, da var dagens innlegg i boks, nå kan jeg gå på stranden/hvile meg i sofaen/ta en velfortjent pause», men DU, du bare fortsetter du! Med enda flere spot on tips om hvorvidt det gjør noe, og at kanskje man heller kan slappe litt av/klargjøre nyåret eller jobbe med det prosjektet man gjerne ikke har fått prioritert så mye enda.

  Vel, jeg er i hvert fall helt enig og det er kjekt å se at noen på en måte har tatt «stafettpinnen» litt videre fra den gang jeg skrev mye om disse temaene, og kanskje til og med gjør det bedre🙈 hvertfall kult å «møte» en ~likesinnet, så denne bloggen kommer jeg nok til å lese ofte fremover!

  At du i tillegg er såpass aktiv på insta også, hver dag (tror jeg).. Det er bare å ta på seg hatten, sånn at jeg kan ta den av🤠🙂 jeg skjønner ihvertfall at du virkelig har tatt denne «bloggjobben» seriøst og behandler den som en real business. Og det er ikke bare bare (alltid) når man står alene om det, som sin egen sjef! (I would know…)

  Oh well, da går jeg og utforsker/surfer litt videre her inne, her kan jeg fort bli værende en stund😂

  Mvh Sindre

  PS. Idet jeg skulle trykke send ser jeg nå at navnet ditt står i infoboksen under her, så da er jo det greit, og jeg husket rett😅👏👏

  Posted on 10. desember 2019 at 13:58
  1. Hei Sindre! Tusen takk for en kjempekoselig kommentar, og masse fine ord. Det setter jeg stor pris på! 😊 Veldig hyggelig at du liker det jeg skriver og måten jeg driver på, og at du ønsker å følge meg videre. Jeg behandler den absolutt som en business, fordi det er en business. Det er fulltidsjobben min, og det jeg driver og lever av 😊 Men det er ikke alltid like lett, som du sier. Det er det ingen tvil om! Veldig givende da, og absolutt verdt de dagene hvor man har mest lyst til å dra dyna over hodet.

   Takk for at du følger meg. Ha en kjempefin dag!

   Posted on 11. desember 2019 at 05:09