Lenkene merket med * i dette innlegget er reklame (affiliate). Du kan stole på at jeg aldri vil anbefale noe jeg ikke selv har testet og synes er bra.

Har du lyst til å lage og selge onlinekurs? Det er blogg- og strategikurset Skrivemaskinen som er hovedinntekten min i Blogg Bedre, og å lage kurs kan anbefales på det varmeste!

Det er gøy, stress, givende, morsomt og utmattende å lage og selge onlinekurs, og jeg elsker det!

Det er også en av de aller beste måtene å tjene penger på.

Les mer: Seks måter du kan tjene penger på bloggen din

Men jeg skal på ingen måte legge skjul på at det ikke er gjort på 1-2-3 å lage onlinekurs. Det krever mye arbeid, struktur, og ikke minst verktøy.

Hvis du lager et godt kurs som nøye tilpasset og laget for målgruppen din, vil du sannsynligvis klare å tjene penger på det, og kanskje også gode penger. Men før du gjør det, må du være villig til å gjøre noen investeringer.

Det koster nemlig litt penger å tjene penger. Du må kjøpe litt utstyr, og du må betale for enkelte tjenester.

Etter min mening er det definitivt verdt det. Og jeg vil anbefale å velge gode og stabile tjenester, slik at du ikke får problemer med at ting ikke virker, krasjer eller gir en dårlig opplevelse for studentene.

Jeg har gjort mye research og testet forskjellige produkter, og har kommet fram til en liste med verktøy jeg bruker og liker.

Her er en liste over ting du trenger for å lage og selge onlinekurs:

1. E-postleverandør

Når du skal selge et kurs, må du ha en måte å sende ut e-poster på.

Du trenger et sted du kan samle -eposter til dem som er interessert i kurset på forhånd. Du trenger også å sende ut salgse-poster og promo under lanseringen, og du bør kommunisere med kundene etter at de har kjøpt.

Det finnes flere alternativer og prisklasser.

CONVERTKIT*

Jeg bruker og anbefaler ConvertKit. Jeg har brukt ConvertKit** siden jeg lanserte Blogg Bedre i 2016, og er veldig fornøyd.

I ConvertKit kan du tagge abonnentene, og det er veldig effektivt når du lager og selger onlinekurs. Jeg tagget for eksempel alle som klikket på lenken til salgssiden for kurset. Da kunne jeg sortere og se hvem som var interesserte og så på salgssiden, og sende en egen epost til dem.

Jeg tagget også alle som kjøpte kurset, og på den måten kunne jeg si at salgse-postene ikke skulle sendes til dem som allerede hadde kjøpt. Det gir en bedre kundeopplevelse, og det gjør at folk ikke blir irriterte.

Det er bare én av de utallige mulighetene du har til å drive veldig effektiv og personlig markedsføring i ConvertKit*.

Jeg har også satt opp en sekvens (automatisk serie med e-poster) som sendes til dem som har meldt seg på kurset. Da får de epost fra meg cirka en gang i uken de neste åtte ukene, med tips til kurset, oppmuntring og påminnelser.

Les mer: Hvorfor jeg valgte ConvertKit i stedet for MailChimp

Kursplattformen

Litt avhengig av hvilken kursplattform du velger (mer om det i neste punkt), så kan du også sende eposter via plattformen. Flere av plattformene har en epost-tjeneste. Det kan variere hvor mange eposter du kan sende og hvor mange abonnenter du kan ha etter hvilket prisnivå du abonnerer på.

Jeg sender ut bekreftelse på kjøpet og innloggingsdetaljer til kurset via Kajabi, kursplattformen jeg bruker. Jeg sender også av og til en liten påminnelse til dem som ikke har vært inne og jobbet med kurset på en stund, for å prøve å passe på at de bruker kurset og jobber med det. Det kan jeg se i kursplattformen, og jeg kan sortere dem ut og sende mail direkte til kun de studentene.

Les mer: 10 forskjellige leverandører du kan bruke til å lage nyhetsbrev

2. Kursplattform

Når du lager et onlinekurs, MÅ du ha en kursplattform. Det er her selve kursinnholdet ditt ligger, og der studentene logger inn når de har kjøpt kurset ditt.

Det finnes flere alternativer, men hovedgruppen består av plattformer du selv kan installere og bygge opp på WordPress-siden din, eller ferdige eksterne plattformer du abonnerer på og logger inn på.

Jeg har valgt ferdig plattform, fordi det er det enkleste. Det koster også penger å kjøpe de du setter opp på WordPress, og da må du selv bygge den opp og bruke tid på det. I tillegg må du selv fikse det hvis noe krasjer eller ikke fungerer.

Derfor anbefaler jeg ferdige plattformer.

Teachable*

Det første kurset jeg lagde, gratiskurset Bedre blogg på en dag, er laget i Teachable*. Jeg liker plattformen godt, og den har mange muligheter.

Du kan bruke den gratis, hvis du vil det, eller du kan oppgradere og kjøpe abonnement. Forskjellen ligger i hvilken prosent Teachable* tar for salget ditt, og hvilke funksjoner du får tilgang til.

Det er brukervennlig, både for studenten og for deg som skal lage kurset. Jeg synes plattformen er rimelig enkel å bruke og finne fram i.

Den har også integrerte salgssider, slik at du ikke trenger å kjøpe en ekstern tjeneste for å lage det.

KAJABI*

Da jeg lagde Skrivemaskinen valgte jeg å gå for den beste, men også den dyreste plattformen. Kajabi er litt Rolls Royce blant kursplattformer og du betaler mye per måned, men for meg var det verdt det. Kajabi er uten tvil den mest brukervennlige plattformen jeg har opplevd, og studentene i Skrivemaskinen har flere ganger påpekt at de synes den er så oversiktlig og enkel å bruke.

Kajabi* har også veldig mange andre funksjoner, som gjør at du kan kutte kostnader andre steder og samle alt i Kajabi hvis du ønsker. Det er en fullverdig epost-leverandør, du kan ha nettsiden og bloggen din på Kajabi, og du kan arrangere webinarer. Da kan du si opp andre avtaler og spare penger, og heller investere i Kajabi*.

Den har også et stort utvalg med maler for salgssider og andre type sider du trenger, så du trenger ikke å kjøpe en tjeneste for det.

Prøv Kajabi gratis i 28 dager her!

3. Betalingsløsning

Uansett om du velger å sette opp din egen kursplattform på WordPress, eller du velger en ferdig kursplattform, må du ha en betalingsløsning.

Det finnes flere forskjellige, og noe av det viktigste å se på er hvor stor prosent av inntekten plattformen tar i gebyr. Det kan variere.

STRIPE

Jeg har valgt å bruke Stripe til Skrivemaskinen, og da betaler studentene med kredittkort. Stripe er en trygg og mye brukt betalingsløsning. Det er enkelt å knytte sammen med Kajabi. I Stripe har du muligheten til å slå på at den sender ut kvitteringer, og du kan laste opp din egen logo. Stripe tar 2.9% av hvert salg, pluss 30 cent (ca 2,5 kroner) per salg.

I tillegg har Stripe mange andre funksjoner, som at du kan sende vanlig faktura, og du får oversikt over alle kjøp, du kan sende purringer osv. Pengene sendes over til din egen konto etter noen dager.

PAYPAL

For å være så ærlig anbefaler jeg egentlig ikke at du bruker PayPal,  Jeg har valgt å ikke bruke den. PayPal er en enkel løsning som mange kjenner til, men det finnes utallige bedrifter som dessverre har dårlig erfaringer og opplever at de ikke får pengene de har på kontoen.

Jeg har selv en kamerat som har opplevd det. Haje Jan Kamps har startet og drevet selskap, hatt et Kickstarterprosjekt og skrevet flere bøker, og brukte blant annet PayPal til å ta betalt. Han opplevde at han ikke fikk utbetalt cirka hundre tusen kroner han hadde tjent, PayPal holdt dem tilbake. Det tok to år (!) før han til slutt fikk pengene.

Når jeg spør hva hans råd til deg er, sier han:

– Fordel det ut på flere, pass på at ikke ett enkelt ledd kan ødelegge hele businessen. PayPal er ikke den verste i verden, men jeg ville aldri satset hele bedriften min på å klare å få pengene mine ut av PayPal, sier Haje.

Som selger har du dårlig også vern i PayPal, og hvis en kunde bestrider en transaksjon får du ikke pengene dine. Det er ingen forhandling eller samtale hvor du kan forklare at kunden har pliktet seg til å betale.

Du kan lese mange dårlige erfaringer her.

Om du allikevel skulle ønske å bruke PayPal tar de også 2.9% av hvert salg, pluss 30 cent (ca 2,5 kroner) per salg, men de har flere andre gebyrer i tillegg.

Du kan lese en sammenlikning mellom Stripe og PayPal her.

4. Grafisk design-program eller designer

Når du lager et onlinekurs, vil du trenge grafiske elementer. Du trenger bilder til salgssiden, bilder inne i kursportalen til forsider på leksjoner, du har gjerne PDF-er studenter kan laste ned, og du trenger bilder til sosiale medier.

Det finnes mange måter å lage grafiske ting på, det avhenger av hvor flink du selv er, hvor mye penger du har og eventuelt hvor mye tid du velger å bruke på å gjøre det selv.

ADOBE INDESIGN

Jeg bruker Adobe InDesign til å lage alt mitt grafisk materiell. Det er et litt avansert program, og det er heller ikke gratis. Det koster ca 200 kroner i måneden. Men det er veldig bra, og kan brukes til mye.

CANVA

Har du ikke budsjett eller lyst til å lære deg InDesign, er Canva et veldig godt alternativ. Det er gratis, og du finner mange ferdige maler og design du bare kan finjustere for å passe til ditt innhold.

Creative Market*

Om du har kunnskap og lyst til å lage det selv, men ønsker et utgangspunkt du bare kan endre på, kan du også kjøper maler fra Creative Market. Jeg digger den markedsplassen, som består av mange små grundere som lager og selger sine egne produkter.

Jeg bruker den ofte, og kjøper både tema til WordPress, fonter og ikoner på Creative Market*.

Designer

Om du ikke kan eller har lyst til å gjøre det selv, og du har budsjett til det, kan du sette det ut til en designer. Det finnes flere norske designere som helt sikkert er interessert i å ta slike oppdrag, eller du kan prøve deg på nettsider som 99designs.

5. Lydopptaker

Hvis du skal lage et onlinekurs der du snakker, enten direkte til kamera eller over slides, må du ha en lydopptaker. God lydkvalitet er HELT nødvendig hvis du skal lage et kurs og ønsker fornøyde studenter. Er det én ting folk irriterer seg over, er det dårlig lyd.

Det finnes hundrevis av forskjellige lydopptakere, her det alternativet jeg bruker.

ZOOM

Jeg bruker en opptaker som heter Zoom. Min versjon er litt gammel nå, så den finnes ikke lengre. Men dette er en nyere modell. De koster rundt 1000-lappen og du får dem via nettet eller på butikker som Teknikmagasinet eller Kjell & Company.

Da spiller du inn lyden på den, og setter det sammen med slides eller videoen i et redigeringsprogram etterpå.

6. Skjerminnspillingsprogram

Hvis du skal filme at du viser noe på PC-en, enten det er en Power Point-fremvisning eller noe annet du utfører, trenger du et program som spiller inn skjermen din.

Det finnes flere alternativer.

OBS

Jeg bruker et program som heter OBS. Det er et gratisprogram som du kan gjøre veldig mye forskjellig med. Jeg personlig synes det er litt komplisert og lite intuitivt å sette opp, men når innstilingene og alt er gjort er det enkelt å bruke.

Du kan også bruke det til å ha livesendinger på Facebook og bytte mellom å vise deg og vise skjermen.

CAMTASIA og SCREENFLOW

Camtasia og Screenflow er de mest kjente og brukte programmene blant kurs-lagere. Camtasia er til både PC og Mac, mens Screenflow er til Mac.

Disse programmene koster 2-3000 kroner å kjøpe, men fordelen er at du får et redigeringsprogram også. Når du har spilt inn videoen med disse programmene, kan du redigere dem rett i programmet.

Jeg har ikke brukt dem, men de skal være ganske brukervennlige.

POWER POINT

Det går også an å bruke Power Point til å spille inn skjermen. Jeg har ikke testet det, men her er en forklaring som viser hva du må gjøre.

7. Videoredigeringprogram

Når du har spilt inn videoen og lyden, trenger du et program for å redigere dem sammen. Du må også klippe bort ting som ikke skal være med, og kanskje legge på bilder eller logo.

Til å gjøre slik ting trenger du et videoredigeringsprogram.

ADOBE PREMIERE

Selv bruker jeg Adobe Premiere til å redigere videoene i Skrivemaskinen. Da legger jeg inn lyden og videoen, synkroniserer det og klipper bort ting som ikke skal med, og når jeg er fornøyd eksporterer jeg videoen som jeg laster opp i Kajabi.

Det er et komplisert program, og det vil ta tid å sette seg inn i det og lære det. Men hvis du gjør det er det et kraftig verktøy, og de fleste profesjonelle bruker Premiere.

Det koster ca 200 kroner måneden å abonnere på programmet.

CAMTASIA og SCREENFLOW

Som nevnt på det forrige punktet, kan du redigere videoene dine rett i Camtasia eller Screenflow hvis du velger å kjøpe disse programmene.

Jeg har ikke brukt dem, men de skal være mye enklere å bruke enn Premiere.

8. Prosjektstyringsprogram

Dette er ikke nødvendig for å klare å lage et onlinekurs. Men jeg vil sterkt anbefale deg å bruke et verktøy for å organisere alt arbeidet.

Det er MYE jobb å lage et kurs, og veldig mange detaljer å holde styr på. Jeg hadde ikke klart meg uten et slikt verktøy.

CLICKUP*

Det finnes flere forskjellige måter å organisere arbeidet på, og jeg elsker ClickUp*. Det er mange som liker Asana, og det er et bra program. Men ClickUp gjør mer eller mindre akkurat det samme, for en mye billigere penge.

Jeg har et eget prosjekt som heter onlinekurs, hvor jeg lager kategorier for hva jeg må gjøre. Grafisk er en, moduler og leksjoner er en, osv. Så legger jeg inn oppgaver jeg må gjøre. For eksempel lage forsidebilde til kurset, eller lage promobilde til salgssiden.

På den måten holder du styr på alt du må gjøre, og du kan også sette deadlines og gjøre masse, masse annet nyttig i ClickUp*.

Ok, det var det! Der har du en liste med verktøy du trenger for å lage onlinekurs.

Det virker kanskje litt overveldende, og det er for så vidt det også. Men om du har virkelig lyst til å lage og selge et onlinekurs, så er det verdt det. Uten tvil.

Hjalp listen deg?

Author: Blogg Bedre

Jeg lærer ambisiøse bloggere som deg hvordan du kan bygge en suksessfull blogg som kan hjelpe deg til å leve det livet du ønsker. På Blogg Bedre får du tips, råd, sjekklister, verktøy, hjelpemidler og masse annet som hjelper deg til å bygge en suksessfull blogg.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

4 thoughts on “Verktøy du trenger for å lage og selge onlinekurs – stor guide!

 1. Lene, for en knall-guide! Jeg lurer på: Hvordan var erfaringene med å få utbetalt fra Teachable/Kajabi? Skjer det via Stripe? Og må du fylle ut noe skatteavtale-greier med USA når du tjener penger der?

  Posted on 3. februar 2020 at 23:23
  1. Så bra at du likte den, Ida! 😃 Ja, jeg bruker Stripe til betalinger. Du må krysse av/fylle ut noe greier inne i Stripe, men når du ikke er amerikansk og ikke skal skatte til USA, er det ganske enkelt. Du skal ikke skatte til USA hvis ikke du driver businessen din der, da skatter du til Norge. Det spiller ingen rolle at betalingen skjer via et amerikansk selskap.

   Posted on 4. februar 2020 at 03:26
   1. Knallsvar, Lene! Jeg driver og setter opp Stripe nå og Stripe vil at jeg skal legge til et VAT-nummer i tillegg til org.nummer. (la meg selv til i gruppen din også, så si fra om det er bedre å spørre der istedet.) Jeg finner det ikke noe sted, samtidig som jeg har sett at f.eks Bedre bedrift har sitt MVA-nummer i footer på e-post, så et eller annet sted må det jo gå an å finne det, siden jeg tipper at Rie og min sin bedrift ikke er så sjukt forskjellige. Blir glad for hjelp, men skjønner også godt hvis denne kommentaren burde vært et annet sted! Alt godt, Ida

    Posted on 13. februar 2020 at 20:33
    1. Hei Ida. MVA-nummer er noe du får når du blir momspliktig. Da må du passere MVA-pliktig inntekt på 50.000 kroner i løpet av de siste 12 månedene. Og så må du registrere deg i MVA_registeret, sende inn en del dokumentasjon osv. Da får du MVA-nummer. Hvis du ikke er MVA-pliktig skal du ikke føre inn noe VAT-nummer fordi du ikke har et 😊

     Posted on 14. februar 2020 at 03:15